Με ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες για τα επόμενα βήματα της χώρας στο μέτωπο της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού με κύριο στόχο την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης και κυρίως ηρεμίας, η οποία κρίνεται απαραίτητη.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε όσα πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να δώσει το περίγραμμα το οποίο θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί αμέσως μετά σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις προηγούμενες φορές.

Τουρισμός

Στο μέτωπο του τουρισμού, όσα θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς θα αφορούν τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, ενώ θα περιλαμβάνονται και μέτρα στήριξης για την εργασία, τη φορολογική ελάφρυνση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Θα είναι ένα πακέτο ολιστικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα.

Για να γίνει αντιληπτό το βάρος και η σημασία των μέτρων για τον τουρισμό, αρκεί να αναφερθεί ότι τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό, ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ και τη φετινή χρονιά ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα του έτους τα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο.

Παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τους προορισμούς που διαθέτει η χώρα μας, η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και από πλευράς οικονομικής συμβολής του τουρισμού. Για τον λόγο αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Οικονομία

Όπως είχε γίνει γνωστό σε αδρές γραμμές αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα αντιμετώπισης της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε πέντε κινήσεις:

  • Προέβλεψε, με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τη διευκόλυνση των ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της αυτόματης τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων στις τράπεζες. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, η μετάθεση της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων μπορεί να φτάνει τους έξι και πλέον μήνες
  • Παρέτεινε τον νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020
  • Σχεδιάζει και θα υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με αυτό το πρόγραμμα ενισχύονται, για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο
  • Επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Θα περιλαμβάνει δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών. Θα έχει ακόμα πρόνοιες για τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών
  • Διατήρησε, καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σε πλήρη λειτουργία την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της προστασίας της κύριας κατοικίας