«Το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την μεταναστευτική πολιτική και ασύλου στην Ευρώπη» δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι  «στόχος της Ελλάδας είναι να εξασφαλίσει μια αλληλεγγύη που θα έχει δίκαιες ανακατανομές του βάρους στο μεταναστευτικό».

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις καθώς όπως είπε το οφείλουμε απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν στον Έβρο ώστε να μην γίνει διάσπαση συνόρων.

Παράλληλα αναγνώρισε ότι είναι απαραίτητες οι συμμαχίες σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρχικά με χώρες που αντιμετωπίουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.

Ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε πως «το μεταναστευτικό δεν θα φύγει από την ατζέντα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως «η υπηρεσία ασύλου δέχεται μεγάλη πίεση και οι εικόνες συνωστισμού δεν θα επαναληφθούν» και εξήγησε ότι την περίοδο της πανδημίας υπήρξε αναστολή στην καταγραφή των αιτημάτων αλλά όχι αναστολή στην επεξεργασία των αιτήσεων.

Ερωτηθείς γιατί δεν γίνονται απελάσεις, σημείωσε πως πρόκειται για «μια δύσκολη επιχείρηση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δεν θα φύγει από την ατζέντα μας το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Να σας υπενθυμίσω ότι ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το μεταναστευτικό θα είναι μεταξύ των πρώτων ζητημάτων στην παγκόσμια ατζέντα τον 21ο αιώνα. Είμαστε ήδη στην αντίστροφη μέτρηση, μετράμε μέρες ουσιαστικά μέχρι το σημείο που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου στην Ευρώπη. Όλοι εκτιμούν ότι η γερμανική προεδρία σε μεγάλο βαθμό θα χαρακτηριστεί από την πρόοδο που θα υπάρξει ή που δεν θα υπάρξει στο θέμα του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση».

«Είμαστε η χώρα σημείο αναφοράς για το πώς η Ευρώπη με διαχειριστεί την πρόσκληση του μεταναστευτικού διότι εμείς είμαστε στο εξωτερικό σύνορο, εμείς δεχόμαστε την οστική πίεση του μεταναστευτικού ζητήματα όχι μόνο από την ανατολή αλλά πιθανώς και από τη Βόρεια Αφρική. Είμαστε μια χώρα αναφορά για εμάς λοιπόν είναι ζωτικής σημασίας τι θα παρουσιαστεί και τι θα συμφωνηθεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Χτίζουμε πάνω στην αξιοπιστία που κέρδισε χώρα μετά τον Έβρο και την αποδοχή που είχε αλλά και χτίζουμε σε όλη μας την πορεία μέχρι τώρα με σειρά προτάσεων που έχουμε καταθέσει και όσον αφορά το κομμάτι της αλληλεγγύης, και στο κομμάτι των επιστροφών σε τρίτες χώρες δηλαδή απελάσεις, επαναπατρισμούς προσφύγων και μεταναστών από εμάς σε τρίτες χώρες και βεβαίως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά των διακινητών. Χτίζουμε στην αξιοπιστία που έχουμε κερδίσει στον Έβρο με τη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλά και με όλες τις προτάσεις που έχουμε μέχρι τώρα καταθέσει και τις συμμαχίες που φτιάχνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγματευτική μας τακτική θα είναι σκληρή διότι το οφείλουμε απέναντι πρώτα απ’ όλα σε αυτους που αγωνίστηκαν στον Έβρο για να μην γίνει η διάσπαση των συνόρων όπως επεδίωκαν οι γείτονές μας. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό, το οφείλουμε και στην Ευρώπη γιατί ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσουμε. Θα είμαστε σκληροί στη διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσουμε τις βασικές θεμελιώδεις θέσεις που θέλουμε. Δηλαδή μια αλληλεγγύη που δεν είναι χάρτινη αλλά ουσιαστική, που θα έχει δίκαιες ανακατανομές του βάρους. Δεύτερον, συμμαχίες. Πρέπει να χτίσουμε συμμαχίες κυρίως με εκείνους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εμάς. Είναι οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής της Μεσογείου, Ισπανία, Ιταλία Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος. Αυτή η συμμαχία πρέπει να μείνει ζωντανή και συγκροτημένη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και με άλλους γιατί τελικά θα είναι μια διαπραγμάτευση τριών ομάδων χωρών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει το ενδεχόμενο να γίνει ένα «παζάρι» μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου όπου για να δώσουν την οικονομική στήριξη λόγω της πανδημίας θα πρέπει να κάνουν πίσω οι χώρες του Νότου, στο θέμα του μεταναστευτικού, δήλωσε: «Όχι δεν με φοβίζει αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για αυτό. Δεν με φοβίζει γιατί δεν μπορείς να πεις στις συνοριακές σου περιοχές να μην κάνουν τη δουλειά που κάνουν για να προστατεύσουν εσένα. Και οι πέντε χώρες με πρώτη την Ελλάδα είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι μπορούν να βάλουν τέτοιους όρους άλλα κράτη που θέλουν εμάς να κρατάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και να μην κατακλυστεί η Ευρώπη από μια άναρχη μεταναστευτική ροή και αρρύθμιστη. Ήδη η προσπάθεια γίνεται και στον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, εκεί διεκδικούμε και απαιτούμε τα χρήματα που θα προβλεφθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού να είναι επαρκή ώστε να στηριχτούν όλες οι αναγκαίες δράσεις. Επιστροφές, αλληλεγγύη, καταπολέμηση των δικτύων, πολιτικές ένταξης...»

Αναφορικά με το συνωστισμό που δημιουργήθηκε στην υπηρεσία ασύλου, σημείωσε: «Πάντα υπήρχανε ουρές ενδιαφερομένων αιτούντων άσυλο στην υπηρεσία ασύλου πριν covid γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι μεγάλος αριθμός. Αυτή η υπηρεσία δέχεται μεγάλη πίεση. Οι εικόνες αυτές της πρώτης ημέρας δεν επαναλήφθηκαν, υπάρχει τελείως άλλη διαχείριση και στην πορεία θα δούμε ότι θα ομαλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη πίεση».

Αναφορικά με το πάγωμα των απελάσεων, ανέφερε: «Είναι μια δύσκολη επιχείρηση. Η απέλαση χρειάζεται τη συνεργασία της χώρας στην οποία απελαύνεις γιατί πρέπει να τους δώσει χαρτιά, διαβατήρια, πρέπει να τους υποδεχτεί όταν φτάσουν και είναι μεγάλο το κόστος. Αυτό απαιτεί μια προεργασία με χώρες δύσκολές όπως το Αφγανιστάν, Πακιστάν δεν είναι εύκολες οι συνεννοήσεις. Η λύση είναι η επιμονή στο έργο και στη προσπάθεια και εκεί μπαίνει και η ανάγκη στήριξης από τους ευρωπαίους για αυτό μίλησα για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Η Τουρκία είχε βολευτεί την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τις σταγονιδών επιστροφές και τους δεχότανε, μόλις εμείς εφαρμόσαμε μια πιο ρωμαλέα πολιτική και είπαμε 60- 100 σε μια μέρα εκεί η δεκτικότητα των τουρκικών αρχών άρχισε να μειώνεται. Μετά περάσαμε στην περίοδο της πανδημίας όπου με αιτιολογία της πανδημίας κοπήκανε οι αποδοχές των επιστροφών. Τώρα στην περίοδο της εξομάλυνσης θα τεσταριστεί η βούληση της Τουρκίας να συνεργάζεται μαζί μας στις επιστροφές που προβλέπονται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι μια συνεχής προσπάθεια, ένας συνεχής αγώνας».