«Η πτώση των εσόδων για τον Μάιο θα είναι σημαντική, όχι πέραν αυτών που περιμέναμε αλλά σημαντική», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Δεν θα συνέκρινα με τον προηγούμενο Οκτώβριο με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε μια τελείως καινούργια κατάσταση, πιο δύσκολη για την οικονομία και για το δημόσιο χρέος έχουμε όμως πετύχει την κάλυψη της ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση και αυτό έχει βοηθήσει, συν η συνετή διαχείριση που κάνουμε στα δημόσια οικονομικά».

Ερωτηθείς αν μπορεί σε μια έξοδο τις αγορές από 2 δις που ζητάμε να πάρουμε παραπάνω χρήματα εφόσον αυτό μας συμφέρει, απάντησε: «Προφανώς και μπορεί αλλά η σχέση με τις αγορές και το πόσα χρήματα ζητάς και το πόσα χρήματα λαμβάνεις δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση. Οι αγορές είναι εκεί και ο στόχος μας είναι μακροχρόνιος ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους μας που είναι σήμερα στους διεθνείς δανειστές να μεταφερθεί, μέσα στις επόμενα χρόνια, στις αγορές».

«Συνεπώς τη σχέση μας πρέπει να τη διαχειριζόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Όταν παίρνεις πολύ περισσότερα από αυτά που έχεις προγραμματίσει δεν είναι ένα καλό σημάδι για τις αγορές γιατί πιστεύεις ότι τα επιτόκιά σου στο μέλλον θα αυξηθούν και αυτό αυτομάτως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί δεν δανειστήκαμε από τον μηχανισμό του ESM για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το θέμα του ESM είναι λίγο διαφορετικό από το θέμα της εξόδου στις αγορές, η έξοδός μας αυτή ήταν προγραμματισμένη συνεπώς ήταν κάτι που και οι αγορές περίμεναν και εμείς είχαμε προγραμματίσει. Ο ESM είναι ένα βαθύτατα πολιτικό θέμα έτσι όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δαπάνες που μπορείς να κάνεις από τον ESM είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι κατά κύριο λόγο δαπάνες υγείας και πρόληψης συνεπώς πρέπει να έχεις ένα σημαντικό σε μέγεθος πρόγραμμα σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα έδωσε σημαντικές δαπάνες υγείας αλλά αυτό το μήνα το θέμα μας δεν είναι οι δαπάνες υγείας, είναι οι δαπάνες στήριξης της οικονομίας, συνεπώς δεν είναι θέμα του ESM».

Αναφορικά με την ύφεση, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Τα στοιχεία της ύφεσης ήταν ικανοποιητικά με την έννοια ότι το δεκαπενθήμερο του Μαρτίου που μας χτύπησε φουλ ο κορονοϊός είναι περίπου το 16% του τριμήνου. Που σημαίνει ότι αν το lockdown έκανε μια ύφεση προσωρινή της τάξεως του 20% του ΑΕΠ θα έπρεπε να έχεις αρνητικό 3 , κάτι εξ αυτού του λόγου και μόνο. το ότι είχες 0,9 και συμβαίνει για δύο λόγους, ο ένας είναι ότι υπήρχε ένας ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ταχύτερος του μέσου ευρωπαϊκού».

Στη ερώτηση για το ναν το τέλος Ιουνίου θα είναι το δεύτερο τρίμηνο που βλέπει τα πράγματα να κινούνται, απάντησε ότι «εκεί θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί είναι το φουλ lockdown».

«Η ανάκαμψη από το lockdown είναι σχετικά ικανοποιητική αλλά εμάς αρχίζει και μας χτυπάει, το βλέπουμε και στα έσοδα. Το Μάιο και τον Ιούνιο μας χτυπάει και η παντελής έλλειψη τουρισμού. Δεν έχουμε πρώτα στοιχεία και δεν θέλω να μπω σε αυτή την υπόθεση και μη ξεχνάτε το τι ακριβώς ύφεση φέρνει το lockdown είναι κάτι άγνωστο μέχρι τώρα. Όλοι κάνουν υποθέσεις, τώρα θα μετρήσουμε άμα κλείσεις την οικονομία τι ύφεση θα φέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είμαστε εξασφαλισμένοι με τα ταμειακά διαθέσιμα μετά και τα 3 δις που πήραμε, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «με βάση τον προγραμματισμό μας είμαστε έτσι όπως θέλαμε να προχωρούμε. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάτι που να μας βάζει σε υπερβολική ανησυχία, έχουμε την απλή ανησυχία που θα πρέπει να έχει κανείς αυτή την περίοδο».

Ερωτηθείς πότε θα είναι η επόμενη έξοδος στις αγορές, ανέφερε πως «θα το δούμε, η συζήτηση για την επόμενη έξοδο πάντα είναι ένα θέμα που δεν θέλουμε να το προαναγγέλλουμε».

Τέλος όσον αφορά την πτώση των εσόδων, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «η πτώση των εσόδων για τον Μάιο θα είναι σημαντική, όχι πέραν αυτών που περιμέναμε αλλά σημαντική γιατί μας πλήττουν δύο φαινόμενα το ένα είναι το lockdown και οι αναστολές, και το δεύτερο που είναι εξίσου σημαντικό, είναι η προείσπραξη του ΦΠΑ τον Απρίλιο λόγω του 25%».