«Έχουμε καταγγείλει από την αρχή όλες τις διαδικασίες που έχουν καταστήσει αναξιόπιστη την πολιτική σκηνή της χώρας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «θάβονται τα πραγματικά σκάνδαλα και δεν υπάρχει λογοδοσία από τους υπεύθυνους».

Παράλληλα ανέφερε πως «όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση είχαν τα μαγαζάκια τους και δρούσαν εις βάρος των πολιτών της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα αδιάφθορο σώμα που θα αποδίδει δικαιοσύνη».

Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να απαντήσει εάν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ήταν υπουργός για λίγους μήνες».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 δήλωσε «ότι αν άγγιζε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν έπαιρνα κάποια απάντηση».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως όταν μπήκε στην κυβέρνηση θεωρούσε πως θα είχε συμμάχους ανθρώπους της τρόικας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς σημειώνοντας πως αποδείχτηκε το αντίθετο.

Τέλος, εκτίμησε ότι «φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι από 10 έως 15% του ΑΕΠ» λέγοντας ότι «θα υπάρξει ένα νέο μνημόνιο, κάτι που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάνη Βουραφάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις των Παραπολιτικών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Εμείς καταγγέλλουμε από την αρχή όλες τις διαδικασίες που εδώ και δεκαετίες έχουν αμαυρώσει το όνομα του κοινοβουλίου και έχουν καταστήσει αναξιόπιστη την πολιτική σκηνή ολόκληρη απέναντι στους πολίτες. Πόσες και πόσες εξεταστικές δεν έχουν γίνει, για πόσα και πόσα σκάνδαλα χωρίς να καταλήξουν απολύτως πουθενά. Εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια σοβαρή χώρα βουλευτές να μετατρέπονται σε εισαγγελείς εναντίον άλλων βουλευτών και τελικά το μόνο που γίνεται είναι η αποκάλυψη ενός «υπονόμου» αλλά χωρίς τελικά να αποδίδονται ευθύνες από κανέναν σε κανένα, να θάβονται τα πραγματικά σκάνδαλα και τελικά το μόνο που να εισπράττει ο πολίτης είναι την πραγματικότητα ότι υπάρχουν σκάνδαλα αλλά χωρίς καμία απολύτως λογοδοσία κανενός από τους υπεύθυνους όλα αυτά τα χρόνια».

«Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλες οι κυβερνήσεις των μεταπολιτευτικών χρόνων οι οποίες όλες είχαν τα μαγαζάκια τους, όλες συντηρούσαν σκάνδαλα, όλες ουσιαστικά φόρτωναν χρέη στον ελληνικό λαό μέσα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όλες κατηγορούν όλους τους υπόλοιπους. Τελικά όλοι κρίνονται ένοχοι και το αποτέλεσμα είναι ότι κανένας δεν λογοδοτεί. Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου να υπάρχει μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπου να μην έχουμε αυτές τις προανακριτικές επιτροπές, να υπάρχει ένα πραγματικό Σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος το οποίο να είναι αδιάφθορο, το οποίο να είναι ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις, από τους υπουργούς, από τους βουλευτές και να μην ξαναδούμε αυτό το απαίσιο θέαμα το οποίο είναι δυσφήμιση για τη δημοκρατία, υπονομεύει τη δημοκρατία οι βουλευτές να μετατρέπονται σε εισαγγελείς και να χρήζουν αλλήλους ενόχους με αποτέλεσμα όταν όλοι θεωρούνται ένοχοι από την κοινή γνώμη τελικά κανένας δεν λογοδοτεί γιατί τελικά η μόνη ηττημένη είναι η δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πιστεύει ότι όλα αυτά που συνέβαιναν ήταν σε γνώση του κ.Τσίπρα, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 απάντησε: «Δεν θα απαντήσω γιατί μιλώ μόνο για αυτά που ξέρω. Εγώ ήμουν μαζί τους 5 ½ μήνες το ένα ζητούμενο για μένα ήταν η απόδραση της χώρας μας από τη φυλακή χρέους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου χρέους. Είχα ταχτεί σε αυτό τον αγώνα, υπονομεύτηκα μέσα από την κυβέρνηση σε αυτό τον αγώνα. Όταν άγγιζα κάποια ζητήματα που είχαν να κάνουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν έβρισκα ανταπόκριση μέσα από την κυβέρνηση αλλά το βασικό είναι ότι δεν είχα προλάβει μέσα σε εκείνους τους 5 1/2 μήνες να ασχοληθώ με αυτά τα ζητήματα γιατί ασχολούμουνα με την απόδραση από τη χρεοδουλοπαροικία».

«Είναι δυνατόν να υπάρχουν καταδίκες σε άλλες χώρες των ελλήνων που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens και σε αυτή τη χώρα να μην έχει διωχθεί ένας από τους πολιτικούς που είχαν εμπλακεί! Γιατί το σκάνδαλο της Novartis! Απλά δεν έχουμε ένα σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος το οποίο ανεξάρτητα από την πολιτική σκηνή και από τους δημοσιογράφους και από τους βουλευτές να κάνει τη δουλειά του και να φέρνει στη Δικαιοσύνη αυτούς οι οποίοι εγκλημάτησαν κόντρα στα συμφέροντα του δημοσίου κόντρα στα συμφέροντα των ελλήνων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για τους Τροικανούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Εγώ όταν μπήκα στην κυβέρνηση θεωρούσα ότι θα έχω σύμμαχό μου, τουλάχιστον στο θέμα της διαφθοράς, κάποιους από τους ανθρώπους ακόμα και μέσα στην Τρόικα. Δυστυχώς απεδείχθη ακριβώς το αντίθετο. Ήταν ένα από τα μεγάλα σοκ που δέχτηκα τότε. Είχαμε βάλει μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ μπροστά μια διαδικασία αλγοριθμικού ελέγχου της φοροδιαφυγής, για πρώτη φορά είχαμε στα χέρια μας 15 ετών στοιχεία για μεταβιβάσεις από λογαριασμούς σε λογαριασμούς τόσο εντός της Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό. Και είχαμε έναν αλγοριθμικό τρόπο να συγκρίνουμε αυτές τις μεταβιβάσεις με τις φορολογικές δηλώσεις αυτών που κάναν τις μεταβιβάσεις έτσι ώστε η υπολογιστής από μόνος του, χωρίς παρέμβαση ανθρώπινη, να πει ότι εδώ υπάρχει μια απόκλιση εισοδημάτων και μεταβιβάσεων».

«Στόχος ήταν στα τέλη του Ιουλίου του ’15 να κάνω μια συνέντευξη τύπου να πω όσοι έχετε ξεχάσει τα τελευταία 15 χρόνια να δηλώσετε ποσά πηγαίντε στην τάδε ιστοσελίδα, για να μην πάνε στην Εφορία, για να μην υπάρχει σχέση με άτομα, δηλώστε αυτά που δεν έχετε δηλώσει ή αυτά που ξεχάσατε, πληρώστε ένα μικρό ποσό 15% χωρίς προσαυξήσεις, χωρίς τίποτα και θα πάρετε αμνηστία για αυτό το ποσό. Θα είχαμε μαζέψει αρκετά δισεκατομμύρια από αυτό, αυτό το σκότωσε η συγκεκριμένη Τρόικα. Τελικά τα είχανε βρει πάρα πολύ όμορφα με την ελληνική ολιγαρχία η οποία θα είχε χτυπηθεί. Δυο πράγματα με εξέπληξαν από τους Τροικανούς το ένα ήταν αυτό και το άλλο ήταν πόσο τεχνοκρατικά ανεπαρκείς ήταν, ή τουλάχιστον παρουσιαζόταν ότι ήταν», ανέφερε.

Ερωτηθείς που στηρίζει την άποψη του ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές και 5ο μνημόνιο, απάντησε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να παίρνουμε πολύ σοβαρά τα ανακοινωθέντα του Eurogroup και των αντιπάλων, των δανειστών. Όταν στο τελευταίο Eurogroup ανακοινώθηκε το κοινό ανακοινωθέν και εκεί μέσα λεει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι φέτος θα έχουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 10-15% του ΑΕΠ το οποίο ένα κομμάτι από αυτό του χρόνου λόγω μιας φυσικής μεγέθυνσης θα περιοριστεί στο 8% στη καλύτερη των περιπτώσεων αλλά για να πας από το -8% στο + 0,5% σημαίνει 8-9 μονάδες του ΑΕΠ μέτρα. Αυτό είναι ένα 5ο μνημόνιο και με άλλα λόγια το έχουν οι ίδιοι προαναγγείλει και δεν το διαψεύδουν κοιτάξτε τις συνομιλίες μας με τον κ.Σταϊκουρα, με τον κ. Μητσοτάκη».

Για τις εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Κάποια στιγμή του κ.Μητσοτάκη θα του επιβληθούν μέτρα. Πριν από τις 11 Ιουνίου θεωρούσα ότι θα δώσουν στην κυβέρνηση βαθμούς ελευθερίας, κάποιες ανάσες μέχρι και το τέλος του ’21, γιατί η κρίση είναι μεγάλη σε όλη την Ευρώπη. Κουκούτσι μυαλό να είχαν στο Βερολίνο θα κάναν κράτει μέχρι το ’22 για την Ελλάδα , για την Ιταλία και την Ισπανία όταν όμως είδα ότι στο eurogroup μιλάνε για πρωτογενές πλεόνασμα τ0 2021, που δεν είχανε λόγο να μιλήσουν για αυτό αρχίζω να φοβάμαι ότι είναι τόσο θρασείς οι του Βερολίνου που θα επιβάλλουν στον κ. Μητσοτάκη, στον κ. Σταικούρα σοβαρότατα μέτρα την Άνοιξη του 2021. Οπότε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο, οπότε θεωρώ ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι ανόητος, δεν θα επιβάλει ένα 5ο μνημόνιο χωρίς εκλογές. Θα εξαργυρώσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντετριμμένος και βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης για να κερδίσει άλλη μια τετραετία, να κάψει την απλή αναλογική και μετά έχει ο Θεός...».