Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ για το δαιδαλώδες «κύκλωμα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ., στις οποίες περιλαμβάνεται μια ολόκληρη ενότητα με απομαγνητοφωνήσεις του Γεωργίου Γκρίζη, πρώην επικεφαλής του Τμήματος ∆ίωξης Εκβιαστών, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στο πληροφοριακό υλικό, αλλά και σε φωτογραφίες από βιντεοσκοπήσεις της ΕΥΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πάρε τον Ζαγοραίο να τους γα....σει»: Όλη η ιστορία πίσω από το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη δράση του μέσα στο γραφείο του Τσίπρα 

Σε αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις έχουν καταγραφεί τα περιστατικά που συνέβησαν στις 10/1/2017, κατά τη διάρκεια της καταδρομικής εφόδου του Τμήματος Εκβιαστών στα γραφεία του ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», την οποία συντόνιζε ο Γιώργος Γκρίζης, τα τηλέφωνα που έκανε η Ελενα Τζούλη στους αξιωματικούς, ουσιαστικά «καθοδηγώντας» τις συλλήψεις, αλλά και η εμπλοκή του τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του τότε υπουργού ∆ημοσίας Τάξεως, Νίκου Τόσκα, για τους οποίους μιλούν ανοιχτά όσοι συμμετείχαν στην άθλια αυτή σκευωρία για την ηθική εξόντωση του ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», του εκδότη- δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη και του γενικού διευθυντή Παναγιώτη Τζένου.
14
Ο τότε ΓΑΔΑρχης, Χρ. Παπαζαφείρης, σε μια αποστροφή του λόγου του στις συνομιλίες παραδέχεται ότι νόμιζε ότι η Έλενα Τζούλη θα έστελνε την υπόθεση στην Κρατική και όχι στο Εκβιαστών, στο οποίο, όπως προκύπτει, είχε ιδιαίτερη συμπάθεια.

Οπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ, οι αστυνομικές Αρχές προέβησαν σε σειρά παράνομων ενεργειών υπό την πίεση (;) και την καθοδήγηση της κυρίας Τζούλη. Ο «ζήλος» που επέδειξαν μάλιστα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν τέτοιος που από τις συνομιλίες γίνεται σαφές ότι η διαδικασία σύλληψης και προσαγωγής είχε διαταχθεί και προαποφασιστεί πριν καν κατατεθεί μήνυση από τους αντιδίκους!

Οπως προκύπτει από τους διαλόγους, ο τότε επικεφαλής της ΓΑ∆Α και πρώην διοικητής της ∆ιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, παραδέχεται τη φυσική παρακολούθηση του Γιάννη Κουρτάκη αναφέροντας στους διαλόγους ότι ο πρώην διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας, Θανάσης Πράπας, είχε στείλει, πριν καν κατατεθεί οποιαδήποτε μήνυση και χωρίς να υπάρχει βούλευμα ή εισαγγελική διάταξη, ήδη από τις πρωινές ώρες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην οικία του εκδότη. Στη συνομιλία Παπαζαφείρη Γκρίζη γίνεται η εξής αναφορά:

24
Ο Παπαζαφείρης παραδέχεται τη φυσική παρακολούθηση του Γ. Κουρτάκη, πριν καν κατατεθεί οποιαδήποτε μήνυση.

Χ.: Στείλε παιδιά. Ο Πράπας πρέπει να έχει ήδη. Του έχουν πει από το πρωί να βάλει.

Γ.: Ωραία.

Χ.: Για συζήτα μαζί τώρα, γιατί πρέπει να στείλει πριν τελειώσει η άλλη, για να τον εντοπίσουν και όταν τελειώσει τον βουτάνε. Κοίτα μη δε τον βουτήξουν, τη γαμ....με.

Από αυτό το απόσπασμα γίνεται σαφές ότι: 1ον, η Κρατική είχε στείλει ήδη αστυνομικούς να παρακολουθούν (άραγε με εντολή ποίου;) και 2ον, όλα αυτά γίνονταν πριν υποβληθεί μήνυση («πριν τελειώσει η άλλη»). Μάλιστα, η κυρία Τζούλη, παρά τους ισχυρισμούς ότι όλα έγιναν νόμιμα και στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως δικηγόρου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μεταξύ τους οι αξιωματικοί, γνώριζε ήδη (άραγε πώς;) ότι άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας «έχουν» τον εκδότη σε φυσική παρακολούθηση, πριν καν κατατεθεί το υπόμνημα στο Εκβιαστών.
34
Ο Παπαζαφείρης ενημερώνει ότι θα πάρει τον Ζαγοραίο για να φτιάξει «διαβιβαστικό στα άρπα-κόλλα», καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου.

Συγκεκριμένα, σε άλλη συνομιλία των Γκρίζη Παπαζαφείρη, που έχει καταγράψει η ΕΥΠ, γίνεται η εξής αναφορά:

Χ.: Ωραία, θα με πάρεις αμέσως τηλέφωνο για να πάω με τον Ζαγοραίο, κατάλαβες;

Γ.: Βεβαίως, διοικητά. Το μόνο που μου είπε η κυρία (σ.σ.: Τζούλη) ότι από κοντά... τον είχαμε φυσική τον εκδότη.

Χ.: Ποιος τον είχε;

Γ.: Μου είπε ότι είπατε εσείς ότι τον έχουμε από κοντά. Τον έχουμε.

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι πώς είναι δυνατόν η Κρατική Ασφάλεια να έχει υπό παρακολούθηση έναν εκδότη εφημερίδας. Πώς επίσης είναι δυνατόν αυτό να είναι σε γνώση της κυρίας Τζούλη και, κυρίως, ποιος έδωσε την εντολή, αφού ούτε μήνυση είχε κατατεθεί ούτε εισαγγελέας είχε ενημερωθεί σχετικά.

Η απάντηση δίνεται από τους ίδιους τους αξιωματικούς, οι διάλογοι των οποίων έχουν καταγραφεί στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Ο τότε ΓΑ∆Αρχης, Χρ. Παπαζαφείρης, σε μια αποστροφή του λόγου του στις συνομιλίες παραδέχεται ότι νόμιζε ότι η κυρία Τζούλη θα έστελνε την υπόθεση στην Κρατική και όχι στο Εκβιαστών. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κρατική είχε ειδοποιηθεί να παρακολουθεί τον Γιάννη Κουρτάκη. Το σχετικό απόσπασμα είναι αποκαλυπτικό. Μιλώντας με τον Γκρίζη, ο Παπαζαφείρης αναφέρει:

Χ.: Γιατί νόμιζα θα ’ρθει στην Κρατική η μαλάκω, να πούμε, αλλά εντάξει, πες του (Πράπα) να μην το ξέρει κανένας, πες μου σε ποια άτομα το είπες, γιατί άμα γίνει κάτι, αυτούς θα γα...σω μετά.

Γ.: ΟΚ, διοικητά. Τώρα εγώ θα στείλω δικά μου άτομα εννοείται.

Χ.: Ναι, δικά σου. Πάρε όμως τον Πράπα, συζήτα, να ξέρουμε σε ποιον το είπε. Γιατί του είπα να βρει τρία άτομα. Εχουν τίποτα αυτοί; Και πες του, stop, μην ασχολείσαι, γιατί αν μάθει τίποτα, θα την πληρώσει ο Πράπας, πες του, μετά.

Γ.: Βέβαια. ΟΚ, διοικητά. Ακόμα δεν έχει φύγει η κυρία, είμαι ακόμα σ’ αυτή τη φάση. Μόλις φύγει...

Χ.: Να διώξετε άτομα όμως από τώρα, να πάνε εκεί να τον έχουν standby.

Γ.: ΟΚ, τον παίρνουμε και μιλάω τώρα επί τόπου.

Από το συγκεκριμένο απόσπασμα προκύπτει ότι τελικά η κυρία Τζούλη, αντί να πάει στην Κρατική για να υποβάλει τη μήνυση, πήγε στο Εκβιαστών, με αποτέλεσμα ο Παπαζαφείρης να δίνει οδηγίες στον Γκρίζη να ενημερώσει τους άνδρες της Κρατικής να σταματήσουν και να στείλει δικούς του. Μάλιστα, τον προειδοποιεί να μην υπάρξει διαρροή γιατί θα τους «γα....ει»!

Η «ΑΔΥΝΑΜΙΑ» ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ... ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ

Τελικά, η σύζυγος του κ. Καμμένου επιλέγει η σχετική μήνυση να υποβληθεί στο Τμήμα Εκβιαστών και όχι στην Κρατική. Η ταραχή του κυρίου Παπαζαφείρη είναι έκδηλη, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια διαρροή, που να αποδεικνύει ότι έχουν... μπλεχτεί οι υπηρεσίες και ρωτάει γιατί η σύζυγος του κ. Καμμένου επέλεξε το Εκβιαστών. Τα όσα ακολουθούν είναι συγκλονιστικά: Σε άλλο σημείο του διαλόγου Γκρίζη Παπαζαφείρη και ενώ η Έλενα Τζούλη, όπως προκύπτει από τους διαλόγους, είναι ακόμα στο Τμήμα και υποβάλλει το υπόμνημα, ακούγονται τα εξής:

Χ.: Κοίτα να δεις τι λέει η μήνυση και να μου πεις τι λέει η μήνυση μετά. Τι λέει περίπου; Καταθέτει τίποτα υπόμνημα; Τι έχει καταθέσει;

Γ.: Υπόμνημα είναι...

Χ.: Για εκβιασμό;

Γ.: Πιο πολύ βγαίνει συκοφαντική δυσφήμηση, απ’ ό,τι πρόλαβα να ρίξω μια ματιά.

Χ.: Γιατί το έφερε στο Εκβιαστών;

Γ.: Ήταν επιθυμία να έρθει εδώ πέρα, γιατί ήταν δυσαρεστημένοι την άλλη φορά με την Κρατική.

44
Οι άνδρες του Εκβιαστών επισκέπτονταν την Τζούλη Καμμένου και στο γραφείο της, σύμφωνα με τη συνομιλία.

Η παραδοχή Γκρίζη ότι «ήταν επιθυμία να έρθει εδώ, γιατί την άλλη φορά ήταν δυσαρεστημένοι με την Κρατική» είναι ανατριχιαστική. Οπως επίσης ανατριχιαστική είναι και η ίδια η παραδοχή του επικεφαλής του Εκβιαστών ότι πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση και όχι για υπόθεση που αφορά το τμήμα του. Φαίνεται όμως ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η σύζυγος Καμμένου έδειχνε τη... συμπάθειά της στο συγκριμένο τμήμα. Σε άλλο σημείο των απομαγνητοφωνήσεων που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π» φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυρία Τζούλη σε άλλη υπόθεση όχι μόνο απευθυνόταν στο Τμήμα Εκβιαστών, αλλά οι άνδρες του τμήματος την... επισκέπτονταν και στο γραφείο της!

Σε άλλο διάλογο που έχει καταγραφεί από την ΕΥΠ μεταξύ Γκρίζη Ελενας Τζούλη σε άλλη χρονική στιγμή αναφέρονται τα εξής:

Εξερχ. (S/N 4125)
Καλούμενος: Τζούλη Ελενα, σύζυγος Καμμένου.
Καλών: Γιώργος Γκρίζης

Γ.: Ναι, κυρία Τζούλη, καλημέρα σας.

Τ.: Καλημέρα.

Γ.: Ο Γκρίζης, ο υποδιευθυντής από το Εκβιαστών, τι κάνετε;

Τ.: Καλά, εσείς πώς είστε;

Γ.: Πείτε μου σε ποια διεύθυνση είστε, για να έρθουν εκεί.

Τ.: Διάκου 20 και Συγγρού 1, έχουν ξανάρθει τα παιδιά.

Γ.: Ωραία, σε μισή ώρα θα είναι εκεί τα παιδιά.

Τ.: Ευχαριστώ.

Είναι προφανές ότι η σχέση της Έλενας Τζούλη με το Τμήμα Εκβιαστών δεν ήταν, όπως και η ίδια ισχυρίζεται, «στα πλαίσια των καθηκόντων της ως δικηγόρου». Εκτός και αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πηγαίνουν στα γραφεία δικηγόρων που είναι και σύζυγοι πολιτικών. Όταν μάλιστα ο Γκρίζης επικοινωνεί με τον Παπασηφάκη (ανώτερό του) για να τον ενημερώσει, ο Παπασηφάκης δείχνει ενοχλημένος με αυτή τη συμπεριφορά και εγκαλεί τον Γκρίζη.

Εξερχ. (S/N 4129)
Καλούμενος: Παπασηφάκης Γ.
Καλών: Γιώργος Γκρίζης
Ο στόχος ενημερώνει τον διευθυντή του για το τι ακριβώς τον ήθελε η Ελενα Τζούλη.

Π.: Εντάξει, έχε υπόψη σου, επειδή εδώ θα μας πρήξουνε, την επόμενη φορά, Γιώργο, που θα ξαναπάρει τηλέφωνο, γιατί θα ξαναπάρει, δεν θα ξανατρέξουμε έτσι σε πολιτικό γραφείο κ.τ.λ. Θα έρχεται εδώ.

Γ.: ΟΚ, διευθυντά, έχετε απόλυτο δίκιο.

Π.: Όχι σήμερα το είπες, τελείωσε. Σήμερα, από τη στιγμή που τους το είπες, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε και διαφορετικά, καλώς, πήγαμε, έληξε.

Γ.: Έχετε δίκιο, μπερδεύτηκα.

Π.: ΟΚ, μπράβο, γιατί δεν έχουμε και εμείς κανένα λόγο να τρέχουμε από εδώ και από εκεί στα γραφεία και δεν ξέρω και εγώ πού του καθενός. Μέχρι εκεί.

55
Ο Παπασηφάκης ενοχλημένος εγκαλεί τον Γκρίζη να μην ξανατρέξουν «από εδώ και από εκεί στα γραφεία του καθενός».


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΣΚΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Είναι προφανές ότι ο ισχυρισμός πως όλα αυτά είναι νόμιμες ενέργειες συνηγόρου δεν έχει και ιδιαίτερα ισχυρή βάση. Ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για σύζυγο υπουργού και μάλιστα σε αντιδικία με έναν εκδότη-δημοσιογράφο. Από την υπόθεση όμως προκύπτει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, πέρα από τις καταφανώς παράνομες πράξεις αξιωματικών, που δέχονται παρεμβάσεις, οδηγίες, ενημερώνουν διαδίκους και εμπλέκουν διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Τι γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Τόσκας, και τι ρόλο έπαιξε ο Πάνος Καμμένος σε αυτή την υπόθεση; Όπως προκύπτει από τους διαλόγους, ο Γιώργος Γκρίζης παραδέχεται ότι «ο δικός τους υπουργός», κ. Τόσκας, του ζήτησε να πάει εν μέσω της επιχείρησης στο γραφείο του για ενημέρωση! Ενώ σε άλλο σημείο η Έλενα Τζούλη παραδέχεται σαφώς ότι οι δύο υπουργοί, καθώς και ο ΓΑ∆Αρχης Παπαζαφείρης, είναι σε ανοιχτή γραμμή για την υπόθεση, για την οποία δεν υπάρχει καν διαβιβαστικό, για το οποίο ο Παπαζαφείρης ενημερώνει ότι θα πάρει τον Ζαγοραίο για να φτιάξει ένα «άρπα-κόλλα», καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό που επίσης είναι εντυπωσιακό είναι ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται όχι ένας, αλλά έξι ανώτεροι και ανώτατοι αστυνομικοί, οι οποίοι δείχνουν πρωτοφανή ζήλο να γίνουν όλα σύμφωνα με τις επιθυμίες του τότε υπουργικού ζεύγους:

S.N. 3571, 10/01/17, 15.52, εξερχόμενη προς 69443ΧΧΧΧΧ
Ο Γιώργος Γκρίζης συνομιλεί με τον Γιώργο Παπασηφάκη
Ο Γιώργος ενημερώνει τον διευθυντή του ότι του τηλεφώνησαν από το γραφείο του υπουργού, «του δικού μας», και του ζήτησαν στις 17.30 σήμερα (10/01) να είναι στο γραφείο του υπουργού, αλλά δεν γνωρίζει το θέμα της συνάντησης. Ο διευθυντής υποθέτει ότι αφορά τη μήνυση του Καμμένου. Ο Γιώργος θα τον ενημερώσει όταν τελειώσει.
S.N. 3572, 10/01/17, 15.53, Εισερχόμενη από 694437ΧΧΧΧ
Ο Γιώργος Γκρ. συνομιλεί με την Έλενα Καμμένου.

66


Ε.: Κύριε Γκρίζη, Έλενα Καμμένου! Κανένα νέο;

Γ.: Προς το παρόν δεν έχω κάτι, τα παιδιά έχουν προσεγγίσει εκεί απέξω, σε λίγο θα σας πω. Μόνο παράκληση: Ισχύει ακόμα; Είναι εκεί στον χώρο; Ξέρετε εσείς;

Ε.: Στον χώρο είναι, στον 7ο όροφο είναι, αλλά πρέπει να πάνε πάνω. Απέξω...

Γ.: Ναι, ναι! Να είστε σίγουρη, μόλις μαζευτούν, γιατί έχουν στείλει προπομπό κάποια παιδιά, μόλις μαζευτούν, θα πάνε κανονικά πάνω.

Ε.: Κάντε λίγο γρήγορα, γιατί θα φύγει αυτός.

Γ.: Θα σας έχω ενημέρωση άμεσα. Μόλις, ας πούμε,... το παραμικρό.

Ε.: Πήρε και ο κύριος Καμμένος τον υπουργό, ο υπουργός πήρε τον Παπαζαφείρη... Γενικώς δεν έχουμε εικόνα και πρέπει να τελειώνουμε. Είναι πάντως αυτός.

Γ.: Εντάξει, να είστε καλά.

Ε.: Ευχαριστώ, γεια σας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 27 Ιουνίου