Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο μοιάζει να ξηλώνεται το πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ υπό το φως των αποκαλύψεων που κάνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες την εμφάνισή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι περί αυτόν, όπως φαίνεται από τα σχετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, είχαν επιχειρήσει να στήσουν το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά την περίοδο διακυβέρνησής τους. Σημείο - κλειδί και κοινή συνιστώσα σε όλα τα σκάνδαλα που δημοσιεύονται στον Τύπο αποτελεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που έκοβε κι έραβε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτελώντας το... πρωτοπαλίκαρο στην προσπάθεια «να καταλάβουν τους αρμούς της εξουσίας», όπως έλεγε ένας συναγωνιστής του. Ακόμη, πρωταγωνιστής φαίνεται να είναι και ο τέως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, που έδινε εντολές μαζί με τη σύζυγό του σε ανώτατους αξιωματούχους του ελληνικού κράτους.

ΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Οι ασκοί του αιώλου άνοιξαν με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. H εφημερίδα έφερε στο φως τους απίστευτους διαλόγους κορυφαίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που έπαιρναν ανοικτά εντολές από την Ελενα Τζούλη, προκειμένου να συλληφθούν οι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος καθώς και οι διαταγές της «να κινηθούν άμεσα», η παραδοχή της φυσικής παρακολούθησης του εκδότη των «Π». Παράλληλα η εφημερίδα αποκάλυψε και το δίκτυο με τον πρώην αξιωματικό και κουμπάρο τους, Σπύρο Παπαχρήστο και δικηγόρους, πολίτες, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς που είχε καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο με τη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσής της να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση.

Το μόνο που δεν ήξεραν ο Πάνος Καμμένος και η Έλενα Τζούλη εκείνο το αλησμόνητο 48ωρο της σύλληψης όμως, ήταν ότι ο συγκυβερνήτης τους, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της ΕΥΠ τους παρακολουθούσε. Στην εν λόγω έρευνα της ΕΥΠ η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις βιντεοσκοπημένες συναλλαγές με παραδόσεις φακέλων με χρήματα ενώ περιγράφεται πλήρως η δομή ενός κυκλώματος το οποίο κατάφερνε μέσα από παράνομες δραστηριότητες να έχει έσοδα που αγγίζουν το 1 000.000 ευρώ μηνιαίως.

Στο 70σέλιδο έγγραφο της ΕΥΠ , όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα κομβικό πρόσωπο στον χώρο της ΕΛ. ΑΣ τον απόστρατο αξιωματικό Σπύρο Παπαχρήστου ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Μαΐου 2018 ο οποίος ήταν κουμπάρος με τον επιχειρηματία Νίκο Πατέρα αλλά και τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Κουμουνδούρου προχώρησε σε μία ανακοίνωση που όμως δεν απάντησε σε καμία απολύτως κατηγορία, δεν έριξε φως σε κανένα σκοτεινό σημείο της... 5ετίας τους, δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Πάνο Καμμένο και την Έλενα Τζούλη.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Η μεγάλη εφημερίδα του Σαββάτου έδωσε νέα έκταση στις αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ φέρνοντας στο φως μια συνομιλία που σοκάρει ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα για τα στελέχη των Παραπολιτικών.  

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στον διάλογο που είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον διευθυντή των «Παραπολιτικών» Παναγιώτη Τζένο μετά την ομιλία που είχε πραγματοποίησει ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με αυτή, κυριαρχούσε η επιθυμία του υπουργού Άμυνας να υπάρξει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου προκειμένου να εξοντωθεί η εφημερίδα. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαγγελόπουλος και στον κ. Τζένο, ο Πάνος Καμμένος, αφού κατηγόρησε ότι «καλύπτει τον Κουρτάκη» , φέρεται να ζήτησε –να επικοινωνήσει με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλ. Ζαγοραίο και να του ζητήσει να μας γ…. για να του αποδείξει ότι όντως λειτουργεί υπέρ ημών.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκαλύπτει ότι η σχετική συζήτηση έγινε παρόντος του κ. Αλέξη Τσίπρα και δη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα επιπλέον ζήτημα στα όσα έχει να διαχειριστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα αποκάλυπτε, επίσης, νέα στοιχεία από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ για το δαιδαλώδες «κύκλωμα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ στις οποίες περιλαμβάνεται μια ολόκληρη ενότητα με απομαγνητοφωνήσεις του Γεωργίου Γκρίζη, πρώην επικεφαλής του τμήματος δίωξης Εκβιαστών, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στο πληροφοριακό υλικό, αλλά και σε φωτογραφίες από βιντεοσκοπήσεις της ΕΥΠ.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ

«Βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε και το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην Προανακριτική για τη Novartis ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, με σκοπό να αποδείξει ότι εκβιαζόταν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πρόκειται για ηχογράφηση συνομιλίας του, το 2016, με τον Νίκο Παππά, στην οποία ο τότε υπουργός Επικρατείας ακούγεται να λέει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του "είχαν τη δική τους ατζέντα" και "έβγαζαν πολλά λεφτά". Η Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε τη διαβίβαση του ηχητικού υλικού του Σάμπυ Μιωνή στον αρμόδιο εισαγγελέα, μαζί με την κατάθεση που είχε δώσει ο Νίκος Παππάς στην Προανακριτική ως μάρτυρας.

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι εγείρουν μείζον θεσμικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποκαλύπτουν την τακτική που ακολούθησε για την διακυβέρνηση της χώρας και τις παρακρατικές μεθόδους με τις οποίες επιχείρησε να ελέγξει τους “αρμούς της εξουσίας” ήδη απο τις πρώτες ημέρες που κατέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η μαγνητοφωνημένη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2016 και εμφανίζει τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τις παράλληλες δραστηριότητες -outsourcing- του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου -ενδεχομένως και άλλων υπουργών- από τις οποίες “κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά”. Ομολογεί, δε, πως οι παραθεσμικές business γίνονταν με την ανοχή της τότε ηγεσίας, αρκεί να μην “κάμπτουν την ατζέντα του μαγαζιού μας”.

ΤΟΥΣ «ΕΚΑΨΕ» Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Οι νέες αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά έρχονται από τον Χρήστο Καλογρίτσα που, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ότι η σύμβαση που έκανε ύψους 3 εκατ. ευρώ με την εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων CCC ήταν εικονική και ότι τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα καλείται να απαντήσει εάν όντως προχώρησε σε τέτοιες συμφωνίες με ιδιώτη επιχειρηματία, με προφανή στόχο να ελέγξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφώνονταν.

Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ευελπίδων, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC) κατά της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα. Η αλλοδαπή εταιρεία είναι ο επιχειρηματικός κολοσσός CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρυ, με έδρα το Μαρούσι. Η εταιρεία έχει προσφύγει κατά του Χρ. Καλογρίτσα απαιτώντας την πληρωμή 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα mall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του... White House». Ερωτηθέντες οι δικηγόροι Καλογρίτσα ποιο είναι το περίφημο «White House» η απάντησή τους ήταν αποκαλυπτική: «Oταν λέμε "White House" εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά». Στην αίθουσα ήταν παρών και ο Χρ. Καλογρίτσας.

Ως γνωστόν, ο Χρ. Καλογρίτσας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε πάρει ως υπερθεματιστής τη δεύτερη άδεια που δημοπρατήθηκε . Εκείνη την εποχή η τότε αντιπολίτευση ρωτούσε «πού τα βρήκε τα λεφτά;» χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν απαιτούνταν να μπουν τα χρήματα, η πλευρά Καλογρίτσα ζήτησε 48ωρη προθεσμία, ένα αίτημα το οποίο ωστόσο απερρίφθη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την διαδικασία και την άδεια να πάρει ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιλαχών. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποκαλύψει ότι ο Νίκος Παππάς το 2016 του είχε ζητήσει -μεταφέροντας και την επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως του είχε πει - να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την προκαταβολή για την άδεια που είχε αποκτήσει στον γνωστό διαγωνισμό.

Η εταιρεία«Τοξότης» είχε παρουσία 30 ετών στο χώρο των κατασκευών. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ήταν καθοριστική καθώς πήρε αρκετά μεγάλα έργα. Το 2016, η εταιρεία «Τοξότης» τέθηκε επικεφαλής σχήματος με συγχωνεύσεις πολλών εταιρειών. Μάλιστα η εταιρεία Καλογρίτσα, είχε εξαγοράσει την εταιρεία «Μέδουσα», όπως μετονομάστηκε η εταιρεία «Τσίπρας ΑΤΕ», του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Πρωθυπουργού, μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα. Το 2020 ωστόσο η εταιρεία Τοξότης δήλωσε πτώχευση λόγω προβλημάτων ρευστότητας.

Ο όμιλος CCC (Consolidated Contractors Company), είναι ο μεγαλύτερος αραβικός κατασκευαστικός όμιλος με έσοδα άνω των 7 δις δολαρίων ετησίως. Τον όμιλο «τρέχουν» σήμερα ο Βάελ και Σάμερ Χούρι και τον είχαν ιδρύσει ο πατέρας τους Σαΐντ Χούρυ και ο θείος τους Χασίμπ Σαμπάχ, παλαιστινιακής καταγωγής, στις αρχές του ’50 στον Λίβανο. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 πήραν την απόφαση να καταφύγουν με τις οικογένειές τους αρχικά στο Λονδίνο και έπειτα στην Αθήνα, την οποία τελικά κατέστησαν βάση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Παρά και τα σκάνδαλα του παρακράτους που είχε στηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τα οποία φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Νίκου Παππά, ο ίδιος από το βήμα της Βουλής είχε ακολουθήσει εντελώς διαφορετική ρότα όταν είχε τεθεί υπό συζήτηση η παροχή αδειών.

Ο Νίκος Παππάς είχε υποστηρίξει πως σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες έβλεπαν ο ένας τον φάκελο του άλλου και μάλιστα πως δεν έχει υπάρξει ξανά δημόσιος διαγωνισμός με τόσα και τέτοια επίπεδα ελέγχου. Ο ίδιος δεν παρέλειπε να εκφράσει τη... λύπη του για τους σταθμούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια είτε γιατί δεν παρουσίασαν την εγγυητική, είτε γιατί δεν πληρούσαν άλλες προϋποθέσεις.

Για το επίμαχο ζήτημα του κ. Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς κατηγορούσε την τότε αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ότι έχουν βγει «τεχνητό off-side» όταν αναφέρουν τα «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα γιατί μιλούν για μια υπόθεση που έχει λήξει προ πολλού, ενώ μάλιστα για να στηρίξει τον επιχειρηματία της αρεσκείας του είχε παρουσιάσει και σχετικό ρεπορτάζ από το 2014.
«Υπάρχει το φαινόμενο του τεχνητού off-side. Έχετε βγει πολύ πιο μπροστά από την άμυνα. Έχει πλημμυρίσει το ίντερνετ για όσους μιλούσαν για βοσκότοπους και για γίδια διότι έχουν βγει τα δημοσιεύματα της Καθημερινής προ διετίας που αυτή την εξέλιξη την δένει με το success story του Σαμαρά. Μιλά για επενδύσεις 1.5 δισ. ευρώ που θα πάνε εκεί. Κι εσείς, λες και δεν έχει βγει αυτή η δημοσίευση, μιλάτε για τα βοσκοτόπια», ανέφερε από το βήμα της βουλής ο πρώην υπουργός.