Οι σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα µε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την οικογένειά του, τον Νίκο Παππά και άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς, όπως τον Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Πάνο Καµµένο (µε τους οποίους ήταν και κουµπάροι), δεν ήταν άγνωστες. Τα δηµοσιεύµατα του Τύπου που έκαναν λόγο για ένα γραφείο στη Λεωφόρο Συγγρού ιδιοκτησίας Καλογρίτσα που στέγαζε από κοινού δύο υπουργούς είχαν ανάψει φωτιές.

Ο αστικός µύθος, µάλιστα, λέει ότι η ανακαίνιση και η επίπλωση άγγιξαν τις 500.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Χρήστος Καλογρίτσας ήδη από το 2014 ελεγχόταν από το ΚΕΦΟΜΕΠ και οι λογαριασµοί των εταιρειών αλλά και η ακίνητη περιουσία του είχαν παγώσει. Είναι λοιπόν κοινή λογική ότι αυτό ήταν γνωστό και στο Μαξίµου.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΚΕΦΟΜΕΠ που είχαν γνώση των συγκεκριµένων ελέγχων εκείνης της περιόδου, ήδη από τις αρχές του πρώτου εξαµήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν προσπάθειες από αξιωµατούχους του Μαξίµου αυτός ο σκόπελος να ξεπεραστεί, και µάλιστα υπήρχαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις γι’ αυτό.

Υψηλόβαθµοι διευθυντές της φορολογικής Αρχής µε τους οποίους µίλησαν τα «Π» αναφέρουν ότι έγιναν και συγκεκριµένα ραντεβού για να βρεθεί λύση. Αρα, τεκµαίρεται εύκολα ότι ο Καλογρίτσας είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στο Μαξίµου πως δεν είχε την οικονοµική δυνατότητα να συµµετάσχει σε κανέναν διαγωνισµό για τηλεοπτικές άδειες.

Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο εκείνων των ηµερών επιµένουν ότι παρ’ όλα αυτά ο Καλογρίτσας καλείται στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του Ν. Παππά, αλλά και µε τη σύµφωνη γνώµη Τσίπρα και παίρνει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήµατα θα βρεθούν και ότι είναι κεντρική απόφαση να δηµιουργηθεί ένα κοµµατικό κανάλι. Το κρίσιµο πλέον είναι να βρεθούν τα λεφτά, ωστόσο οι ωτακουστές στους διαδρόµους του Μαξίµου διαπιστώνουν ότι στην παρέα του Μαξίµου επικρατεί η λογική: «Κυβέρνηση είµαστε, τα λεφτά θα τα βρούµε».

Τότε στην εξίσωση µπαίνει -κατά δήλωσή του και µε βάση την κατάθεσή του- ο οικονοµολόγος Κυριάκος Τόµπρας, πρώην ιδιοκτήτης της ασφαλιστικής εταιρείας Astra και άνθρωπος που ανήκε στον στενό κύκλο συνεργατών του τότε συγκυβερνήτη, Πάνου Καµµένου, και του κουµπάρου του, Χρ. Καλογρίτσα.

Όπως είχε αποκαλύψει σε ουδέτερο χρόνο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. που είχε στενές σχέσεις µε τον Νίκο Παππά, µαζί µε έναν δικηγόρο, που στο παρελθόν είχε περάσει από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, πηγαίνουν µια πρόταση στο Μέγαρο Μαξίµου που λέει ότι µια ξένη πολυεθνική εταιρεία-κολοσσός ενδιαφέρεται να τοποθετήσει κεφάλαια για να επενδύσει στις τηλεοπτικές άδειες.

Το µόνο θέµα που πρέπει να λυθεί είναι ότι οι ίδιοι δεν µπορούν να εµφανιστούν και ζητούν έναν Έλληνα εκπρόσωπο που θα ασχοληθεί. Πράγµατι, το Μαξίµου τούς παραπέµπει στον κ. Καλογρίτσα. Οπως εξάλλου παραδέχεται ανοικτά και ο ίδιος ο κ. Τόµπρας, οι Λιβανέζοι Χούρι (CCC) ήθελαν να κάνουν µια τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο επιθυµούσε και ο επιχειρηµατίας Χρήστος Καλογρίτσας, χωρίς όµως να έχει τα χρήµατα.

Σύµφωνα µε τον κ. Τόµπρα, επρόκειτο για επένδυση 50 εκατοµµυρίων ευρώ. Οι Χούρι θα έβαζαν µπροστά 25 εκατ. και άλλα 25 εκατ. ο Ελληνας επιχειρηµατίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Καθηµερινή» σε δηµοσίευµά της, εκείνη την περίοδο στη CCC είχε εγκατασταθεί το Σ∆ΟΕ, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για το... ενδιαφέρον των επενδυτών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το πολιτικό πρόσωπο που βρέθηκε πολύ κοντά τη συγκεκριµένη περίοδο στον τότε υπουργό, µία από τις αρχικές συναντήσεις έγινε µεταξύ του Ν. Παππά και του Σάµερ Χούρι, όπου και συµφωνήθηκε το ποσοστό να είναι 51% ο Καλογρίτσας και 49% οι Λιβανέζοι.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα ολόκληρης της χώρας