Γεμάτη συμβολισμούς είναι η φετινή 24η Ιουλίου με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή και την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ως μουσουλμανικό τέμενος, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς είναι η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Πρόκειται για τη συνθήκη που ήρθε μετά το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας που εξελίχθηκε σε καταστροφή και σήμανε την ήττα της Ελλάδας και το οριστικό τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Την ίδια μέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δώσει νέο νόημα, με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Στις 24 Ιουλίου ωστόσο είναι και η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ημέρα κατά την οποία η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκεται μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η γιορτή θα διεξαχθεί κανονικά φέτος, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αρχηγούς των κομμάτων να εμφανιστούν συντεταγμένοι πίσω από την εθνική προσπάθεια και τον διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ήδη ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα των κυρώσεων


Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 17 Ιουλίου, θα υπάρχει σαφής εικόνα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν υπάρχει πρόθεση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Το ράλι που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ξεκινάει από σήμερα και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς αναμένεται να φανούν και προθέσεις των άλλων χωρών για το ζήτημα. Στο μέτωπο που ζητάει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα, έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής η Κύπρος και η Γαλλία.

Το σίγουρο είναι ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου, η Αθήνα θα έχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με το τι προτίθενται να κάνει η Ένωση καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.