Μπορεί μέχρι νεωτέρας τα σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό να μην επαληθεύτηκαν, ωστόσο η αντίστοιχη διαδικασία ανανέωσης στους κόλπους του οργανογράμματος της Πειραιώς έχει ήδη «τρέξει» εδώ και καιρό. Στην εσωκομματική εξίσωση εισήλθαν νέα πρόσωπα, τα οποία θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την επιθυμία του πρωθυπουργού να αναβαθμιστεί ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος στο μέτωπο της άσκησης της εξουσίας.

Συντονιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα είχε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, ο οποίος από κοινού με τους στενούς του συνεργάτες έβαλε τις βάσεις προκειμένου το στελεχικό δυναμικό των 17 «γαλάζιων» Γραμματειών να ανανεωθεί σε βάθος και σε ποσοστό που αγγίζει το 70% (ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 150 στελέχη).

Μάλιστα, ακολουθήθηκε ένα διαφορετικό μοντέλο όσον αφορά την επιλογή των μελών των Γραμματειών, καθώς για πρώτη φορά η δυνατότητα αυτή δίνεται αποκλειστικά στους επικεφαλής, γεγονός που μαρτυρά σαφή αποκεντρωτική τάση εξουσιών και εμπιστοσύνη στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες των στελεχών, με έμφαση στην καλή συνεργασία και τη διεύρυνση των πεδίων δράσης.

Καινοτομία συνιστά, επίσης, ο ορισμός ως συντονιστών στους θεματικούς τομείς μη κοινοβουλευτικών στελεχών, βασικό κριτήριο για την τοποθέτηση των οποίων ήταν κυρίως η επαγγελματική διαδρομή και η κοινωνική τους δράση. Επικεφαλής θεματικού τομέα Προστασίας του Πολίτη ορίστηκε η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, ενώ τον αντίστοιχο της Ενέργειας ανέλαβε ο Σωτήρης Ησαΐας, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Την «μπαγκέτα» στον τομέα Περιβάλλοντος κρατά η δικηγόρος-δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου, στον τομέα Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Ανδρέας Τζουμάνης και στον τομέα Υποδομών και Μεταφορών ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Βαμβίνης.

υε56

Επίσης, αξιοποιούνται πλέον αρκετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής στον κομματικό πυρήνα, όπως ο Ηρακλής Γερογιώκας και ο Λευτέρης Μωυσιάδης στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε., ο Χριστόφορος Ντίζος στη Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, η Εμυ Κασιμάτη στη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ο Γιώργος Βλάχος και ο Μανώλης Χαιρέτης στη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο Νίκος Θωμαΐδης με την Αθανασία Δάβαλου στη Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Εκτός των προαναφερθέντων, ενεργό εμπλοκή στην καθημερινή κομματική λειτουργία θα έχουν στο εξής αρκετοί νεολαίοι, προερχόμενοι από την ΟΝΝΕΔ, όπως η Αννα Ζαχαριάδου στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, ο Θωμάς Τσιούκης στη Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Μάνια Οικονομάκη στη Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού. Εισάγονται όμως και πολλά νέα πεδία πολιτικής, όπως αυτό της «Φιλοζωίας» με τον Σίμο Χριστοφάκη, η «Ποιότητα Ζωής μετά τη Θεραπεία» με την Κατερίνα Μαχαίρα, η «Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα» με την Καλλιόπη Σεμερτζίδου και τα «Θέματα Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ» με την Άννα Ράμφου.

Παράλληλα, η εκπροσώπηση των γυναικών στον κομματικό μηχανισμό αυξήθηκε, ενώ τα στελέχη των γραμματειών προέρχονται από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ

Βασικός στόχος είναι επίσης να υπάρξει ανάλογο φρεσκάρισμα σε επίπεδο προσώπων και με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές νέων αιρετών στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο, αλλά μεταφέρθηκαν λόγω της πανδημίας για το φθινόπωρο. Ωστόσο, η ψήφιση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας τους από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ήδη δώσει το στίγμα.

Η αλλαγή της διάρθρωσης της πανελλαδικής οργάνωσης του κόμματος με βάση τις εκλογικές περιφέρειες αντί για τις περιφερειακές ενότητες, ο αριθμός των αιρετών εκπροσώπων, που πλέον είναι ανάλογος του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών τους, και η αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στα όργανα διοίκησης σηματοδοτούν την αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των οργανώσεων σε επίπεδο δήμου και εκλογικής περιφέρειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, κινείται και το γεγονός της αντικατάστασης στις θέσεις των προέδρων νομαρχιακών οργανώσεων στελεχών που αποχώρησαν, όπως ο Νικόλαος Σπύρου στην Άρτα, ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης στη Δράμα, η Ευτυχία Χαραλαμποπούλου στα Δωδεκάνησα, ο Βασίλης Βελλίδης στην Καστοριά, ο Προκόπιος Τζίμης στη Λέσβο και ο Νικόλαος Κιατίπης στην Ξάνθη.

Ιδιαίτερη έμφαση, τέλος, δίνεται στις οργανώσεις του εξωτερικού με βάση τη στρατηγική απόφαση του κόμματος να επενδύσει στους νέους Ελληνες που τα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα. Η Ορσάκη Ρουσσέτου, το νεότερο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, με σπουδές στο Queen Mary University του Λονδίνου, γεννημένη το 1996, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, από τη Θεσσαλονίκη, γεννημένος το 1990, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Sheffield, και ο Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος, γεννημένος το 1989, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins - SAIS στην Ουάσινγκτον, είναι μερικά από τα πρόσωπα που συνθέτουν πλέον την ανανεωμένη Γραμματεία των Ελλήνων της Διασποράς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 18/7