Ερώτηση προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ζητώντας να κατατεθούν τα πορίσματα της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές σε Μάτι, Μάνη και Κύθηρα κατέθεσαν την Τρίτη οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η ερώτηση φέρνει στη Βουλή όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν από τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας “Καθημερινή” την Κυριακή.

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι με 102 νεκρούς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι έγινε με την περίφημη ΕΔΕ της Πυροσβεστικής για τις τραγικές εκείνες ώρες. Παρόμοια καθυστέρηση υπάρχει και στα πορίσματα για τη διαχείριση αντίστοιχων παλαιότερων πυρκαγιών.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας μάλιστα να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά δημόσια έγγραφα (ΕΔΕ, πορίσματα της Πυροσβεστικής), ενώ θέτουν επίσης και ζήτημα για τα κριτήρια, την διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή της ηγεσίας και της ανώτερης ιεραρχίας της Πυροσβεστικής. Ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το αν έχουν ληφθεί μέτρα εκπαίδευσης του πληθυσμού σε οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, όπως π.χ. ασκήσεις εκκένωσης.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ είναι τα εξής:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ που διενήργησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι; Ζητούμε, εφόσον αυτή έχει ολοκληρωθεί, να κατατεθεί προς ενημέρωση της Βουλής.

Υπάρχουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι εμπλεκόμενα στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε υψηλές πολιτικές και κρατικές θέσεις; Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναβάθμισή τους; Τι σκοπεύει να πράξει επ’ αυτού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Ποια είναι η έκβαση της διερεύνησης των πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα το 2017; Γιατί χρονοτριβεί η δικαστική έρευνα; Ζητούμε να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα, εφόσον υπάρχουν.

Ποιες αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας έχει επιφέρει ή προτίθεται να επιφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε διάφορα επιχειρησιακά ζητήματα που αναδεικνύονται από το ως άνω δημοσίευμα (όπως π.χ. υπηρεσιακοί παράγοντες να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τον πυροσβεστικό στόλο, να αποκρύπτονται καταγραφικά μηχανήματα κ.λπ.);

Ποια συγκεκριμένα μέτρα εκπαίδευσης του πληθυσμού έχουν ληφθεί για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων; Έχουν διεξαχθεί ασκήσεις εκκένωσης; Πού και πότε;

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας και εν γένει της ανώτερης ιεραρχίας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;