«Το 5G είναι μια τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων και αφορά τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που θα κληθούν να επενδύσουν στην υποδομή που είναι αναγκαία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «μέσα στην κρίση κοροναϊού ο ΕΟΤ έβγαλε εφαρμογή visit Greece στην οποία βρίσκονται όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις».

Για τον τουρισμό, ο υπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα διατηρεί ακόμα την ισορροπία σε υγειονομικό επίπεδο καθώς καθημερινά το 12% με 13% των τουριστών υποβάλλονται σε τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας».

Παράλληλα ανέφερε πως «δεν υπάρχει πίεση στο υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας».

Τέλος ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για έσοδα από τον τουρισμό ύψους 4ων δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ανέφερε πως «φέτος η Ελλάδα στην ουσία επενδύει στον τομέα της ασφάλειας λόγω κοροναϊού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη από τα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 5G, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Το 5G είναι μια τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων. Το 5G αυτή τη στιγμή αφορά τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις εταιρείες γύρω από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες θα κληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα να επενδύσουν στην υποδομή η οποία είναι αναγκαία. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί μέσω αυτών των επενδύσεων και μάλιστα καταλαβαίνω ότι αν οι επενδύσεις δεν γίνουν με έναν ανταγωνιστικό τρόπο αλλά συνδυαστικά θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς αν μπορεί να βοηθηθεί ο τουρισμός από την επανάσταση που θα γίνει στις τεχνολογίες, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή μέσα στην κρίση του κορονοϊού ίσως και εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού, ο ΕΟΤ έβγαλε την εφαρμογή ''visit Greece'' ένα application το οποίο επιτρέπει μια πολύ πιο πλούσια εμπειρία και στο οποίο φιλοδοξούμε να μαζέψουμε, χωρίς να χρεώνουμε καθόλου, όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας για να μπορούν να δίνουν ειδικές εμπειρίες, ειδικές προσφορές και γενικότερα να βοηθάνε στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών. Καταλαβαίνετε ότι όσο τα δίκτυα επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερη δυνατότητα πράγματα όπως virtual tours σε μουσεία μας ή σε αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο πλούσια ως εμπειρία».

Για τον φετινό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Το αν κάποιος μήνας ή κάποια εποχή είναι καλή ή κακή δεν κρίνεται από τις κρατήσεις και από τους αριθμούς καταλαβαίνω την αγωνία για αυτούς τους αριθμούς όμως το κρίσιμο είναι η καλή ισορροπία μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και ανοίγματος του τουρισμού και ξέρετε ότι άλλες χώρες έχουν χάσει αυτή την ισορροπία όταν άνοιξαν. Εμείς ακόμα την κρατάμε, είμαστε σε πολύ καλό υγειονομικό επίπεδο. Κάθε μέρα το 10-13% των ανθρώπων που έρχονται στις πύλες εισόδου τεστάρετε. Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι το κερδίσουμε από δύο άλλες ενδείξεις, η πρώτη είναι ότι δεν έχουμε πίεση στο υγειονομικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς για να δούμε αν οι πολλαπλές γραμμές άμυνας που έχουμε βάλει, που έχουν σχέση με το ποιες χώρες είναι ανοιχτές, έχουν σχέση με τα τεστ που γίνονται και έχουν σχέση φυσικά και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργούν, τις προηγούμενες μέρες οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έκαναν τεστ σε περιοχές με κόσμο ιδιαίτερα που έχει έρθει από τα Βαλκάνια, έκαναν έλεγχο σε ξενοδοχεία στους εργαζόμενους και δεν βρέθηκε ούτε ένας θετικός. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι λειτουργούν στην πράξη τα πρωτόκολλα».

Για τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό, ο υπουργός σημείωσε: «Έχω δει εκτιμήσεις της αγοράς που έχουν σχέση με το τι μπορούμε να πετύχουμε οι οποίες μιλάνε στην καλύτερη των περιπτώσεων για λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια. Είναι προφανές ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, θα είναι μια χρονιά που δεν κρίνεται με την επιτυχία των αριθμών, κρίνεται με την επιτυχία την επιχειρησιακή και την ισορροπία μεταξύ υγείας και ταξιδιωτικής εμπειρίας που δίνουμε στον επισκέπτη γιατί είναι μια χρονιά επένδυσης. Όταν κάνει κάποιος επενδύσεις δεν περιμένει να βγάλει χρήματα, ξοδεύει χρήματα για να μπορέσει να χτίσει το μέλλον του. Αυτό ακριβώς κάνει η χώρα αυτή τη στιγμή με τον τουρισμό της. Η χώρα επενδύει στο brand της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας, της σωστής διαχείρισης και φαίνεται πως τα πρώτα σημάδια της εμπειρίας των ανθρώπων που γυρίζουν πίσω στις χώρες τους ότι είναι θετικότατη. Έχουν μια θετική έκπληξη για τον τρόπο με τον οποίο έχουν υλοποιηθεί και τα πρωτόκολλα και πως τηρούνται και δεν νιώθουν μια ενόχληση ή μια αίσθηση νοσοκομειακή. Η εμπειρία είναι πραγματικά διακοπών, έχει κρατηθεί το τι σημαίνει να είσαι σε διακοπές».

«Είναι θετικό και ενθαρρυντικό ότι στην τελευταία έρευνα του ΞΕΕ φαίνεται πως το 84% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει ή θέλει να ανοίξει, έχει πάρει σήμα για να ανοίξει το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι θα μπορέσουν να στηριχτούν ή βλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν από τη ζήτηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αυξήσουμε τη ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.