«Εμείς θα πιστώσουμε τα χρήματα στους ανθρώπους των κύριων συντάξεων που είπαμε ότι θα τα πιστώσουμε» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Αναφορικά με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και αν έχουν δώσει την έγκρισή τους οι θεσμοί, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «η ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών όταν λαμβάνονται μείζονες κυβερνητικές αποφάσεις είναι μια δεδομένη πρακτική από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω να έχει γίνει οποιαδήποτε πρότερη συζήτηση για αυτό το θέμα με τους θεσμούς».

Στην ερώτηση αν θα υπήρχε θέμα αν αποφάσιζαν να δώσουν τα 4,9 δις στους συνταξιούχους, ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε πως «αυτή τη στιγμή κρατάμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα γιατί έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια και έχουμε και την εμπιστοσύνη των θεσμών».

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση μπροστά μας που αφορά το πώς θα δομηθεί αυτό το πακέτο, πως οι μεταρρυθμίσεις θα πάνε μαζί με επενδύσεις και μαζί με δράσεις που θα βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση και οτιδήποτε επιβαρύνει δυσανάλογα το χρέος επηρεάζει τη διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς η επιβάρυνση του χρέους ειδικά σε αυτή τη φάση είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτοί που έχουνε κάνει ήδη προσφυγές θα κριθεί η απόφαση στα δικαστήρια τι θα συμβεί με το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τα δώρα και τις επικουρικές», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και η συνταγματική πτυχή είναι πολλές πλευρές δηλαδή υπάρχει και το παράδοξο ότι η βασική επιχειρηματολογία του ΣτΕ αφορά την έλλειψη αναλογιστικών μελετών και τώρα που έχουμε αναλογιστικές μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι θα υπάρχει μια βαριά αδικία έναντι των νέων συνταξιούχων σε σχέση με τους παλαιότερους δεν έχουν ληφθεί υπόψιν», επισήμανε ο υφυπουργός.

«Πρέπει εμείς να φυλάξουμε αυτό που είπε η κυβέρνηση για γενεακή δικαιοσύνη, πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε αυτό που εμείς θεωρούμε στοιχειωδώς δίκαιο», τόνισε.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «καταρχήν αυτοί που λαμβάνουν επικουρικές συνήθως δεν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι γιατί προστίθεται η επικουρική στην κύρια. Σε ότι αφορά τα δώρα για κάθε ευρώ που πήγαινε σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο από τα δώρα πήγαιναν 2-4 ευρώ σε αυτούς που είχαν υψηλές συντάξεις».

«Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι των δώρων αφορά τις υψηλές συντάξεις. Εδώ δεν πρόκειται για μια επιλογή της κυβέρνησης ποιους θα ενισχύσει, εδώ είναι δικαστικές αποφάσεις που είτε τραβάς τη γραμμή σε ένα σημείο είτε στο επόμενο είτε στο μεθεπόμενο», διευκρίνισε.

«Η κυβέρνηση τράβηξε τη γραμμή στις κύριες για να έχει χώρο δημοσιονομικό και για τις πολύ μεγάλες ανάγκες του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Ξεχνάμε ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τα λεφτά είναι δεδομένα δεν μπορεί να πούμε ότι ό, τι λεφτά θα μπορούσαν να υπάρχουν σε αυτή την κρίση θα τα δώσουμε σε αναδρομικά και δεν θα έχουμε χρήματα για τα άλλα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το κλειδί σε αυτή τη φάση είναι να δούμε όταν θα φτάσουμε στον Οκτώβριο τι θα γίνει με τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, και επίσης δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δεύτερο κύμα συνεπώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να δούμε πως θα πάει το πράγμα και να έχουμε πυρομαχικά για να μπορέσουμε να κινηθούμε».

«Μη ξεχνάτε ότι όλα όσα δίνουμε φέτος είναι από δανεικά, δανειζόμαστε από τις αγορές αν μέναμε στο ‘’μαξιλάρι’’ σήμερα δεν θα υπήρχε, θα είχε στερέψει», υπενθύμισε ο ίδιος.

Για τα 300 δις από τον ESM, διευκρίνισε ότι «είναι με χαμηλό επιτόκιο, είναι με περιορισμένους όρους. Οι όροι αφορούν κυρίως τη χρήση τους αλλά η εικόνα που έχω είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα τα αγγίξουν».

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έρθουν 1,3 δις από το ΕΣΠΑ αυτό θα έρθει και θα μπει στα διαθέσιμά μας, στη συνέχεια έχουν εγκριθεί, ακούω ότι έχουν εγκριθεί, και θα έρθουνε τα χρήματα του Sure τα οποία είναι σημαντικά και θα έρθουν κάποια στιγμή το Φθινόπωρο», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Αυτά θα είναι πάνω από 2 δις. Μετά θα έχουμε ένα διάλειμμα γιατί θα πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια η μεγάλη συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές μέρες. Το διάλειμμα αυτό θα κρατήσει 3-5 μήνες, το ’21 πια και ενδεχομένως την Άνοιξη του ’21 θα περιμένουμε την επόμενη μεγάλη χρηματοδότηση.
Δύσκολα βλέπω να τελειώσουν οι κυρώσεις της συμφωνίας από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν τις αρχές του ’21», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν μας αρκούν τα χρήματα από το πρόγραμμα Sure μέχρι την Άνοιξη του ’21, απάντησε ότι «έχουμε τον προγραμματισμό μας για τις αγορές και από εκεί και πέρα θα δούμε το προγραμματισμό του ’21 αλλά δεν έχω αυτή τη στιγμή ανησυχία για τα ταμειακά μας διαθέσιμα πέραν της ανησυχίας που πάντα πρέπει να έχω γιατί θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο και σε σχέση με τους θεσμούς και σε σχέση με τις αγορές».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας η Ευρώπη θα χρειαστεί και πάρει και άλλες αποφάσεις, δήλωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι όποιο δεύτερο κύμα οι πιθανότητες είναι ότι η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει, όπως και διαφαίνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, όχι με lockdown της οικονομίας αλλά με πολύ αυστηρότερα μέτρα συμπεριφοράς ατομικής. Συνεπώς θα πάμε στην περίπτωση του δεύτερου κύματος με μικρότερες οικονομικές απώλειες».

«Πιστεύω ότι με την παρέμβαση της ΕΚΤ θα ισορροπήσει το πράγμα και όταν θα έρθει το εμβόλιο, που φαίνεται ότι δεν θα αργήσει, θα έχουμε μια οικονομική ανακούφιση πολύ σημαντική που θα επιτρέψει τις οικονομίες να ξεκινήσουν το ’21 με μια πίεση προς τα πάνω», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης.