Εκτός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Νίκος Παππάς καθώς στο νέο όργανο που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην στενός του συνεργάτης δεν θα έχει τον τομέα της οικονομίας.

Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες καθώς μέχρι και την Κυριακή δεν αποκλείεται να συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκρίνει τον νέο γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στην απόφαση της απομάκρυνσης του Νίκου Παππά σημαντικό ρόλο έπαιξε η υπόθεση Μιωνή και οι κασέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ηθικούς ενδοιασμούς- μέχρι και την τελευταία στιγμή- και δεν ήθελε να αδειάσει τον πρώην στενό του συνεργάτη, τελικά κάτω από την πίεση των γεγονότων φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση να του πάρει τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας τοποθετώντας τον κάπου άλλου.

Η μετακίνηση του Νίκου Παππά αναμένεται να κατευνάσει τις εσωκομματικές γκρίνιες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας της υπόθεσης αυτής καθώς πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χειρίστηκε κάποια θέματα επιπόλαια και με αλαζονεία. .

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλες τις εξελίξεις δεδομένου ότι η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Η πρόταση Τζανακόπουλου θεωρείτε ως η πλέον ενδεδειγμένη αφού ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει το προφίλ του νέου, αριστερού πολιτικού που δεν έχει ταυτιστεί με καμία από τις δύο μεγάλες τάσεις μέσα στο κόμμα του. Ούτε με τους προεδρικούς ούτε με τους κομματικούς.

Βρίσκεται πάντα στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, έχει κριτική διάθεση απέναντι στα γεγονότα και ποτέ δεν συστρατέυθηκε με ακραίες απόψεις των στελεχών των δυο τάσεων.

Στα τέλη του 2019 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την δική του τάση μέσα στο κόμμα - το «Αριστερό Δίκτυο»- στην οποία ηγείται ο ίδιος και ο Δημήτρης Βίτσας. Σε αυτή συμμετείχαν σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως τα μέλη της ΚΟ, Γιάννης Μπουρνούς και Πέτυ Πέρκα, ο Κώστας Πουλάκης και η Έφη Καλαμαρά αλλά και στελέχη με σημαντική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια στη Νεολαία όπως οι Κώστας Κάβουρας και Θεόφραστος Βαμβουρέλης.

Ο πρώην υπουργός είχε αποστασιοποιηθεί πολύ νωρίτερα από την Κίνηση Μελών στην οποία μετείχε ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης κλπ.

Το «Αριστερό Δίκτυο» δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όπως λένε τα στελέχη που μετέχουν στην τάση αυτή πρέπει να γίνει μέσα από ένα αριστερό πρόγραμμα το οποίο θα εκφράζει τις προσδοκίες των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Τις περισσότερες φορές τάσσεται με τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν έχει κακές σχέσεις και με τους «53».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μην θέλει να μειώσει τον νυν γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη και γι αυτό τον προτείνει για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνει έναν βασικό αντίπαλο του από το κόμμα – καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης εχει κομματικούς δεσμούς με πρόσωπα και οργανώσεις- και με αυτό τον τρόπο δεν πυροδοτεί πάθη και εντάσεις.

Στην θέση του εκπροσώπου τύπου όπου μέχρι σήμερα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης όλα δείχνουν ότι θα πάει ο Νάσσος Ηλιόπουλος. Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε ζητήσει να αναλάβει ένα παραγωγικό υπουργείο.

Η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει τομεάρχης στα Εργασιακά αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον επόμενο χρόνο.