«Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καθώς έχουν προσληφθεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε πως «θα ακολουθήσει επόμενη φάση προσλήψεων» ενώ ανέφερε πως «ενισχύεται το ολοήμερο σχολείο».

Για τη χρήση μάσκας, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως «προτεραιότητα είναι η ασφάλεια» και ζήτησε όλοι να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών.

Σε ότι αφορά το αίτημα για περισσότερες αίθουσες ώστε να μην βρίσκονται στην ίδια τάξη πολλοί μαθητές, έκανε λόγο «για δύσκολο εγχείρημα» σημειώνοντας ότι με τις διαθέσιμες αίθουσες «θα είμαστε εκεί για να προστατέψουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα αν είναι έτοιμα να ανοίξουν τα σχολεία, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: «Το θέμα της προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά, που είναι ανεξάρτητο από τον covid, στο υπουργείο Παιδεία ξεκινάει περίπου τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή να εντοπιστούν τα σχολεία που υπάρχουν τμήματα που πρέπει να ανοίξουν, άλλα τα οποία πιθανότατα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ή διάφορες υπηρεσιακές μεταβολές θέλουν πολλούς μήνες άρα όλο αυτό έχει γίνει έγκαιρα. Φέτος για πρώτη φορά από τις 25 Αυγούστου προσελήφθησαν οι αναπληρωτές περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Πάνω από 24.800 εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους. Μάλιστα κάναμε και κάτι άλλο για να διευκολύνουμε τους αναπληρωτές μας παίρνουν την ανάληψη υπηρεσίας στα σχολεία δεν τους στέλνουμε στις διευθύνσεις για αποσυμφόρηση στις υπηρεσίες και για αποφυγή συγχρωτισμού και βέβαια έχουμε προγραμματισμένη και επόμενη φάση προσλήψεων, προγραμματισμένες πιστώσεις παραπάνω από 100 εκατομμύρια για να ενισχυθεί το ολοήμερο σχολείο».

Αναφορικά με το ολοήμερο σχολείο, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Λειτουργεί ξανά γιατί όταν ξαναξεκινήσαμε το Μάιο και τον Ιούνιο δεν λειτούργησε το ολοήμερο αλλά τώρα το σχολείο θα λειτουργήσει ξανά με διεύρυνση αυτών οι οποίοι μπορούν ούτως ή άλλως να στέλνουν τα παιδιά. Συνήθως υπάρχει ένας περιορισμός στους ανθρώπους που εργάζονται ή υπάρχει κάρτα ανεργίας. Θα διευρύνουμε αυτούς που μπορούν να στείλουν. Στόχος μας είναι όποιος επιθυμεί να στείλει το παιδί στο ολοήμερο και βέβαια υποχρέωσή μας είναι ως υπεύθυνη πολιτεία να έχουμε τον αντίστοιχο αριθμό εκπαιδευτικών για να κάνουν τα παιδιά και τα μαθήματά τους κανονικά. Και τα βιβλία είναι στη θέση τους. Είμαστε έτοιμοι».

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα καταφέρει η εκπαιδευτική κοινότητα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της χρήσης της μάσκας, απάντησε: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια γιατί νομίζω ότι πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια. Μην προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα ότι όλα θα είναι εύκολα, θα είναι απαιτητικό εγχείρημα. Οποιοσδήποτε έχει διδάξει γνωρίζει το να φορέσεις τη μάσκα και τα παιδιά μας που θα είναι με τη μάσκα θα είναι μια δοκιμασία. Ελπίζουμε να μην κρατήσει πολλούς μήνες αλλά για όσο καιρό χρειάζεται να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους είναι καλό να ακολουθήσουμε αυτό που οι επιστήμονες μας παραινούν ότι είναι το κατάλληλο. Και μας λένε και οι παιδιατρικές εταιρείες ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας αλλά και το περιβάλλον αυτούς δηλαδή οι οποίοι κινούνται γύρω μας και βέβαια χωρίς να έχει καμία συνέπεια για την υγεία του παιδιού».

«Θα πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη τους επιστήμονες οι όποιοι μας καθοδήγησαν με πολύ αξιόπιστο τρόπο αυτό τον καιρό που αντιμετωπίζουμε τον κοροναϊό. Ας εμπιστευτούμε αυτούς οι οποίοι βάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές, δεν έχουμε εμείς τις γνώσεις που έχουν οι γιατροί οπότε είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτούς που ξέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην εφαρμογή θα δώσουμε επιπλέον διευκρινήσεις, ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφερθεί να κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς μας με οδηγίες για το τι είναι η μάσκα, πως προστατεύει και βέβαια πως είναι καλύτερο να τη φοράει και να την αφαιρεί ένα παιδί. Είναι μια νέα πραγματικότητα αλλά με μια σύμπραξή όλων, με μια αλυσίδα γύρω από το παιδί θα προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε προστατευμένα σε ένα χώρο ο οποίος θα καθαρίζεται συχνά, σε ένα χώρο που θα τηρούνται οι αποστάσεις εκεί που απαιτείται. Είναι μια δύσκολη πραγματικότητα», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για τις ευπαθείς ομάδες, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε: «Τα παιδιά θα μπορούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο όταν τα ίδια νοσούν ή νοσεί κάποιος από κοροναϊό στο σπίτι, ή τα παιδιά είναι σε ευπαθή ομάδα σε εδική κατηγορία η οποία έχει διευκρινιστεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα που ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Με ιδιαίτερη προσοχή, ακριβώς όμως μας υποδεικνύουν οι επιστήμονες, θα κινηθούμε και στην πραγματικότητα των σχολείων».

Αναφορικά με το αίτημα για περισσότερες αίθουσες, η υφυπουργός δήλωσε: «Είναι καλό στην πολιτική αλλά κυρίως στην κρατική μέριμνα να μιλάμε με όρους πραγματισμού. Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί οι χώροι και πόσο εύκολο είναι να βρεθούν χώροι. Είναι δύσκολες αυτές οι καταστάσεις το πώς μπορείς να εμπιστευτείς το παιδί σου σε ένα χώρο ο οποίος ξέρετε ότι υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικέ δικλίδες στις σχολικές μας μονάδες. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, είναι καλό λοιπόν από το να λέμε γενικές προτάσεις να κάνουμε συγκεκριμένες. Με τις διαθέσιμες αίθουσες που έχουμε, με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη μεγαλύτερη μέριμνα στο κομμάτι της ασφάλειας και της υγιεινής είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και τους εκπαιδευτικούς μας αλλά και τα παιδιά μας και κυρίως βεβαίως και το περιβάλλον στο οποίο επιστρέφουν τα παιδιά».