«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών στο ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία».

Παράλληλα υποστήριξε πως «η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει θέση σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας ενώ ανέφερε πως «θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση ως προς τις κόκκινες γραμμές που θέτει στην τουρκική προκλητικότητα».

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τόνισε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Δεν φαίνεται να πηγαίνει σε αποκλιμάκωση της έντασης ο πρόεδρος Ερντογάν, αντίθετα έχουμε μια εμπρηστική ρητορική το τελευταίο διάστημα. Να θυμίσω την παρουσία του Ορουτς Ρείς με πραγματοποίηση ερευνών άρα αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ήδη στην 4η εβδομάδα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το θέμα των κυρώσεων, που δεν πρέπει να το φανταζόμαστε κυρίως ως τιμωρητικό μέτρο αλλά ως προληπτικό, δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα και με τον τρόπο που θα έπρεπε. Γιατί το μόνο που μπορεί να σκεφτεί η Τουρκία είναι να έχει κόστος ο τσαμπουκάς της εάν γίνεται ανέξοδα θα το παρατείνει όσο έχει τη δυνατότητα γιατί αυτή είναι η λογική της», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εμείς, τον Ιούνιο του ΄19, καταφέραμε να κάμψουμε τις αντιρρήσεις των χωρών που έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος (στο ενδεχόμενο των κυρώσεων προς την Τουρκία). Στις αρχές του ’20 όταν ρωτήθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αν προωθεί η κυβέρνηση πολιτική κυρώσεων στην ΕΕ απάντησε ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητηθεί τότε κυρώσεις ακριβώς για να υπάρχει δυνατότητα κλιμάκωσης στο μέλλον. Άρα η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αυτή η καθυστέρηση της κυβέρνησης γιατί θεωρούσε ότι τότε υπάρχουν άλλες προοπτικές στις σχέσεις με την Τουρκία προφανώς δεν βοήθησε. Το κυριότερο είναι ότι βλέπουμε ένα γενικότερο κενό στρατηγικής δηλαδή βλέπουμε οι κινήσεις μας να είναι κυρίως αμυντικές, να εκδηλώνεται η τουρκική επιθετικότητα και να τρέχουμε από πίσω για να αντλήσουμε δηλώσεις συμπαράστασης χωρίς μέχρι τώρα να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε για να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα ξανά ως προς τα όρια, τις κόκκινες γραμμές. Δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό».

«Αυτό που εμείς είχαμε ζητήσει εξαρχής, και εξακολουθήσει να είναι ζητούμενο για τον τρόπο αντίδρασής μας, ήταν να αντιδράσουμε ανάλογα με αυτό που είχε γίνει το φθινόπωρο του ’18. Η πάγια εθνική πολιτική είναι ότι σε κάθε πρόσκληση στρατιωτικού τύπου της Τουρκίας η απάντηση πρέπει να είναι αποτροπή χωρίς κλιμάκωση δηλαδή αυτό συνέβη το φθινόπωρο του ’18», ανέφερε παράλληλα.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, απάντησε: «Δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις για να υπάρξουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εμείς θεωρούμε ότι η διπλωματία πρέπει να συνδυάζεται με την αποτροπή άρα πρέπει να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και στη διάρκεια της δικής μας θητείας προσπαθήσαμε μετά από πολλά χρόνια που είχαν να γίνουν ενισχύσεις στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να καλύψουμε κενά με χαρακτηριστική περίπτωση την αναβάθμιση των F16. Είμαστε υπέρ της ανάγκης να περιφρουρηθεί και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων μας θα πρέπει βέβαια για να τοποθετηθούμε επί του συγκεκριμένου προγράμματος να δούμε τις λεπτομέρειες του».

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το Big Brother, ανέφερε: «Το αισιόδοξο από αυτό το γεγονός είναι ότι φαίνεται ότι υπάρχουν αντανακλαστικά. Πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν και οι θεσμοί, το ΕΣΡ δεν ξέρω αν έχει κινηθεί ακόμα και προφανώς θα έπρεπε».