Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σε μια φάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο «θα έπρεπε να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθούν τα θέματα της Ελλάδας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποτύχει στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα της διασύνδεσης στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ είπε πως αν χρειαστεί η Ελλάδα να ασκήσει βέτο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν
, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι θετικό προφανώς ότι είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης που δεν την επιδιώκαμε μόνο εμείς, την επεδίωκε πρωτίστως η Τουρκία γιατί θέλει να οικοδομήσει μια νέα εικόνα σε σχέση με την Δύση «καλού παιδιού» που σέβεται το διάλογο σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η κριτική μας δεν είναι σε αυτό, έγκειται στο ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να επιδιώξουμε μια ουσιαστική προώθηση των θεμάτων που έχουμε με την Τουρκία ιδίως της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με το εξής σκεπτικό».

«Μόλις βρεθεί ένα νέο modus vivendi της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι κάτι θα βρεθεί, κάποια στιγμή το βασικό αγκάθι που είναι οι S400 θα φύγουν από τη μέση, τότε η Τουρκία θα επιστρέψει στη γνωστή επιθετική της τακτική για τον απλό λόγο ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη αναθεωρητική στρατηγική της. Από την άλλη μεριά σε λίγες μέρες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρόκειται να ανοίξει μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα για αυτή λέμε λοιπόν το εξής απλό, να αξιοποιήσουμε τώρα την συγκυρία ώστε να συνδέσουμε την προώθηση του θέματος των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών της προσφυγής δηλαδή στη Χάγη, να δεχτεί την υποχρέωση αυτή η Τουρκία εφόσον θέλει να ανοίξει και να οριστικοποιηθεί η ατζέντα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της χώρας με την ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος προτείνει να βάλει βέτο η Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Δεν λέμε να βάλει βέτο, λέμε να μην έχουμε αντιρρήσεις στο να ανοίξει η διαδικασία αυτή αλλά να μην οριστικοποιηθεί, να μην τεθεί δηλαδή σε εφαρμογή η νέα τελωνειακή ένωση αν δεν έχει προηγουμένως η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να πάμε στη Χάγη. Η διαφορά από το Ελσίνκι είναι ότι τώρα θα είναι ξεκάθαρο ότι μόνο οι θαλάσσιες οικονομικές ζώνες...».

«Tο βασικό πλεονέκτημα που έχει η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με προηγούμενες είναι ακριβώς ότι έχει μια αντιπολίτευση που θέλει να είναι δημιουργική, θέλει προωθήσει συγκεκριμένες θέσεις και να υποστηρίζει την εθνική στρατηγική όταν υπάρχει. Στο παρελθόν το θέμα αυτό της Χάγης είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εκάστοτε αντιπολίτευση για να εκμεταλλευτεί και ένα κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να βρούμε. Ας επιστρέψουμε στο συγκεκριμένο αν πρέπει να κάνουμε κάτι, εγώ διαφωνώ με την εκτίμηση ότι έχουμε στην πράξη όχι τη θεωρία εντάξει την ελληνοτουρκική διαφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εννοώ ότι ο κ.Μητσοτάκης προσωπικά έχει αποτύχει και να εξασφαλίσει κυρώσεις για την επιθετικότητα, την ανεπανάληπτη από πλευράς χρονικής διάρκειας του προηγούμενου καλοκαιριού, ούτε έχει ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση της ευρωτουρκικής ατζέντας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι συζητάει η Γερμανία απευθείας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό- προσφυγικό ερήμην μας. Λέμε λοιπόν να βρούμε ένα ζήτημα στο οποίο θα μπορούσε και η Γερμανία να συμφωνήσει και λέμε να συμφωνήσει η Γερμανία γιατί η Γερμανία όπως η Ολλανδία, όπως η Ισπανία, οι χώρες που έχουν μεγάλες οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία θέλουν και αυτές την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δεν είναι επομένως κάτι που θα πρέπει η χώρα μας να διαπραγματευτεί σε αντίθεση με αυτές αλλά να συνδυάσει ... Επομένως η πρόταση αυτή δεν έχει ταπεινωτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν γιατί είχε ο ίδιος δεχτεί κατι παρόμοιο στο Ελσίνκι...», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να βάλει βέτο η ελληνική πλευρά ή όχι, απάντησε: «Είναι πρωθύστερο αυτό που λέτε, έχει τεθεί το ζήτημα, ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι άλλες χώρες; Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να κάνει ο κ.Μητσοτάκης αν θέλει να είναι σοβαρός στον ισχυρισμό του ότι θέλει να εντάξει την ελληνοτουρκική διαφορά στον ευρωτουρκικό πλαίσιο θα είναι να θέσει αυτό το ζήτημα της διασύνδεσης».

«Αν αυτό το αίτημα δεν περάσει σε αυτή τη σύνοδο θα πρέπει να το κρατήσει ζωντανό διότι η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία θα περάσει από 40 κύματα, από πολλές φάσεις διαπραγμάτευσης και αν χρειαστεί στο μέλλον να ασκήσουμε βέτο να το ασκήσουμε. Το βέτο είναι αποτελεσματικό κυρίως ως απειλή όχι όταν ενεργοποιείται, είναι σαν ένα είδος ατομικής βόμβας. Άρα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση τώρα πως όμως θα συγκεκριμενοποιήσει η Ελλάδα την ανάγκη η Τουρκία να δεσμευτεί, να πάρει κόστος ακόμα και αν σπάσει τη δέσμευση; Πρόκειται να πάρει δισεκατομμύρια τώρα από την ΕΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα γιατί να τα παραχωρήσουμε όλα», πρόσθεσε.