«Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν ληφθεί μέτρα υγιεινής και έχουν εξασφαλιστεί οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται τους ειδικούς, όπως κάνει και η κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, σημείωσε πως «παρακολουθεί τις εξελίξεις» υπογραμμίζοντας πως «η στρατηγική αναπροσαρμόζεται καθώς αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει», ενώ δήλωσε πως υπάρχουν διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ».

Για τον Έβρο, η κ. Πελώνη ανέφερε πως «τα σύνορα φυλάσσονται πάντα και πως η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση».

Ακόμη σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την Πέμπτη στην Κορσική όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν».

Τέλος, ανέφερε ότι «το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την έναρξη του σχολικού έτους, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι για αυτό γίνεται όλη η προσπάθεια. Έχετε παρακολουθήσει όλες τις ανακοινώσεις και ως προς τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, την καθαριότητα, τις μάσκες. Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι λογικό να υπάρχει αβεβαιότητα ωστόσο οι κραυγές δεν βοηθούν και σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση είναι άλλο η αβεβαιότητα, που είναι πολύ λογική, και άλλο ένα κύμα ανορθολογισμού που σηκώνεται και δεν βλέπω ευτυχώς να είναι πλειοψηφικό. Θα πρέπει οι πολίτες να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και τους ειδικούς, το ίδιο κανει η κυβέρνηση και ακολουθεί τις εισηγήσεις τους και ενημερώνει με ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλες τις πτυχές της κρίσης».

«(Το απόγευμα) θα ακούσει ο κόσμος αναλυτικά τι έχει κάνει η κυβέρνηση και σε επίπεδο προσλήψεων και σε επίπεδο ΜΕΘ, θα τα πει ο πρωθυπουργός ωστόσο νομίζω ότι έχει αποδείξει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ότι είναι πάνω από τα πράγματα και τα παρακολουθεί. Αυτή δεν είναι μια στρατηγική που είναι οι πλάκες του Μωυσή, είναι μια στρατηγική η οποία αναπροσαρμόζεται όπως αναπροσαρμόζονται και αλλάζουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται να υπάρχει μια αισιοδοξία για τα εμβόλια, μακάρι, ωστόσο επειδή δεν μπορεί να ζει κανείς επαφιέμενος σε αυτό πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασία και υγιεινή, τις αποστάσεις, τις μάσκες και μακάρι να υπάρξει αυτό το εμβόλιο και σύντομα. Μένω σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα είναι ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας, δεν εθελοτυφλούμε, τη άνοιξη ωστόσο ελπίζουμε τα πράγματα να είναι καλύτερα από όλες τις απόψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κ . Πελώνη δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα κινείται πάρα πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, πολύ πιο έντονα από όσο βγαίνει στη δημοσιότητα διότι τηρεί μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχει καταστεί σαφές σε όλους τους εταίρους και συμμάχους ότι είναι η Τουρκία αυτή η οποία προκαλεί την ένταση και ότι είναι η Τουρκία αυτή η οποία θα πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Είναι σαφές ότι διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει. Καταρχάς όταν το ίδιο το αντικείμενο του διαλόγου προκαταλαμβάνεται, και το λεω γιατί μιλάμε για διερευνητικές επαφές με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και γιατί είναι σαφές από πού έχει ξεκινήσει όλη αυτή η ένταση. Δεν ξεκίνησε δηλαδή από μόνη της, για αυτό ήταν και ξεκάθαρο το μήνυμα του πρωθυπουργού σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Έπεσαν κάποιες ιδέες, δόθηκε μια πρόταση από τη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ, θα μελετηθεί αυτή ήταν σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων. Το μήνυμα ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι όποιες προκλήσεις για αποκλιμάκωση προφανώς αφορούν την Τουρκία διότι είναι σαφές ποιος προκαλεί εκεί την ένταση και νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πλέον κτήμα και το λεω γιατί βλέπετε όλες τις ευρωπαϊκές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα».

Αναφορικά με την παρέμβαση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Ήταν προωθημένο, το ξεκαθάρισε μόνος του και ο κ.Στόλτενμπεργκ με δηλώσεις του ότι «αναφερόμουνα σε τεχνικές συνομιλίες, ούτε καν συνομιλίες, μιλάμε για ένα χαρτί με ιδέες και ότι δεν υπάρχει συμφωνία για επανέναρξη διαλόγου», το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και διεργασίες και σε επίπεδο ΕΕ, είναι λογικό να αυξάνεται η πίεση προς την άλλη πλευρά διότι η συζήτηση θα είναι ευρύτερη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη θέση της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς κόλπους εφόσον θέλει να συνεχίσει να συζητά με την ΕΕ και συζήτηση επί κυρώσεων εφόσον δεν αλλάξει συμπεριφορά και δεν τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες μέχρι τότε».

Για τον Έβρο, τόνισε: «Τα σύνορα πάντα φυλάσσονται και πάντα είμαστε σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση ίσως να υπήρξε λίγη παραπάνω πίεση μεταναστευτική. Το λεω γιατί και αυτή η μετακίνηση κάποιων δυνάμεων που κυκλοφόρησε το Σάββατο δεν αφορούσε αυτό, το ξεκαθάρισε και η άλλη πλευρά. Έγινε μια σπέκουλα πάνω σε αυτό, δεν θα κάνουμε μαθήματα δημοσιογραφίας, πρέπει κανένας να τσεκάρει τις πηγές του, να ελέγχει τις πληροφορίες του και όχι να αναπαράγει άκριτα ότι βλέπει να κυκλοφορεί. Το λεω γιατί βλέπουμε πάρα πολλά fake news αυτές τις μέρες και από την τουρκική πλευρά υπάρχει μια επιχείρηση προπαγάνδας που στήνεται σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να ελέγχουμε πριν μεταδώσουμε κάτι. Δεν περιμένουμε αυτή τη συγκυρία για να είμαστε σε εγρήγορση στα σύνορα, τα σύνορα πάντα φυλάσσονται και η ελληνική πλευρά βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα αυτό απεδείχθη και το Φεβρουάριο οπότε δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ερωτηθείσα αν είμαστε κοντά σε μια συνάντηση Μακρόν –Μητσοτάκη, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την Πέμπτη στην Κορσική, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μακρόν, όπου είναι η ευρωμεσογειακή διάσκεψη των 7 χωρών της Μεσογείου. Εκεί θα έχει συνάντηση και με τον κ. Μακρόν, θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και διάσκεψη. Η Γαλλία είναι μια φίλη χώρα με την οποία πάντα συζητάμε».

Αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Πρέπει να περιμένετε την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο διότι θα υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πακέτο για την ενίσχυση της άμυνας πάνω σε τρεις άξονες. Ενίσχυσης της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων που σημαίνει εξοπλιστικά συστήματα, ενίσχυση σε προσωπικό και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και επιχειρησιακά και σε ότι αφορά την αναπτυξιακή της διάσταση».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε: «Η πραγματικότητα διαψεύδει την καταστροφολογία που επιλέγει ενίοτε η Αξιωματική αντιπολίτευση. Και επειδή άκουσα πολλές κατηγορίες για πτυχές τις αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όλα αυτά εμένα μου φαίνεται μια αποδόμηση μιας εθνικής προσπάθειας, αυτή δεν είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης μόνο, είναι μια εθνική προσπάθεια στην οποία όλοι θέλουν να βγουν νικητές και ως προς αυτό θα τοποθετηθεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Σε ότι αφορά την οικονομία θυμίζω ότι εξαρχής υπήρχε κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα μέτρα μπροστά κάτι που αν είχε γίνει δεν ξέρω που θα βρισκόμασταν σήμερα γιατί η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες και θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση. Ως προς την καταστροφολογία, το γεγονός ότι οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα, σας θυμίζω την ιστορικά χαμηλή απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την καταστροφολογία».

Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε: «Προφανώς είναι μια αποτύπωση της στιγμής, μια υπεύθυνη κυβέρνηση προφανώς ακούει την κοινωνία και τους προβληματισμούς των πολιτών ωστόσο δεν σημαίνει ότι πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά και αυτό το απόθεμα είναι που δίνει και τη δύναμη να προχωρήσει παρακάτω και να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί όλες αυτές τις ταυτόχρονες κρίσεις».