«Οι παρεμβάσεις για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού επηρεάζουν την αγορά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες που πλήττονται.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις -όπου είναι απαραίτητο- για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξουν τοπικά και όχι οριζόντια lockdown».

Αναφορικά με την Τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημείωσε πως «είναι ένα πετυχημένο μέτρο που σε συνδυασμό με το ταμείο εγγυοδοσίας ενισχύουν την ταμειακή ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία».

Ακόμη αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «έως τις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξουν δύο σχέδια νόμου, ο πτωχευτικός και ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων με τον οποίο οι διαγωνισμοί θα γίνονται πιο γρήγορα».

«Οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Επιπρόσθετα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πολλές μικρές επιχειρήσεις παραπονούνται για τη στάση των Τραπεζών και η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα».

Τέλος ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός είπε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις, τον επαγγελματία και τον εργαζόμενο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα παρθούν, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Από την αρχή είπαμε ότι αυτή είναι μια διαφορετική χρονιά σαφώς οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις στο να ρυθμιστεί η κατάσταση έτσι ώστε να μην έχουμε έξαρση κρουσμάτων σαφώς επηρεάζει την αγορά. Οι χώροι της εστίασης λειτούργησαν με αρκετά ισχυρή δυναμικότητα βεβαίως κατόπιν ήρθε η ώρα, στις 00:00, όπου έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους και οτιδήποτε άλλο συμβεί σαφώς επηρεάζει τη λειτουργία τους όμως δεν έχει σταματήσει η κυβέρνηση και δεν θα σταματήσει και πριν ανακοινώσουμε οτιδήποτε θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και κυρίως να αναμένουμε την όποια στήριξη προκύπτει κάθε φορά που υπάρχουν μέτρα. Είδαμε τα μέτρα στήριξης στη Θεσσαλονίκη, είχαμε τρεις δέσμες μέτρων που στήριξαν την οικονομία επομένως το κάθε τι σαφώς επηρεάζει την αγορά αλλά από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έρχεται και μεταφέρει μέτρα στήριξης έτσι ώστε να στηρίξει τους επαγγελματίες».

«Σαφώς η αγορά επηρεάζεται, σαφώς το κάθε μέτρο πλήττει περισσότερο κάποιους κλάδους αλλά θα πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα. Έχουμε μια πανδημία, έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, είναι ελεγχόμενη πρέπει εκεί να γίνει μια διορθωτική κίνηση έτσι ώστε σε ορισμένα σημεία, όχι οριζόντιο lockdown, το είπαμε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντιο lockdown αλλά οι τοπικές παρεμβάσεις, το τοπικό lockdown, οι κλαδικές παρεμβάσεις πρέπει να συμβούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα θα διαρκέσουν τα νέα μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση και κάνεις διορθωτικές κινήσεις για να περιορίσεις την εξέλιξη αυτής της πανδημίας, δηλαδή τη διασπορά του ιού. Δεν μπορώ να σας απαντήσω πόσο θα κρατήσει ένα μέτρο που έρχεται, το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσει έως ότου θα ρυθμιστεί η κατάσταση , φανεί ότι περιορίζεται ο ρυθμός των κρουσμάτων και δεν είναι αυξητικός γιατί η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να πάει και επιθετικά. Αν υπάρξει επιθετική αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να υπάρχουν τοπικά lockdown σε μεγαλύτερη έκταση. Γίνονται μικροπαρεμβάσεις προκειμένου να ρυθμιστεί η εξέλιξη της διασποράς».

«Κάθε μέτρο σαφώς και πλήττει έναν κλάδο για αυτό έρχεται η πολιτεία και λεει αμέσως μετά θα έχω ένα άλλο μέτρο το οποίο θα στηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, επισήμανε: «Είναι ένας κύκλος μεγαλύτερος από κάθε άλλο κύκλο, ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος ήταν περίπου 1,2 με 800 δις εδώ έχουμε 1,5 δις επομένως περισσότεροι θα μπουν σε αυτό τον κύκλο. Σαφώς μπαίνουν και επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να μπουν στους προηγούμενους κύκλους. Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο πολύ επιτυχημένο, η αγορά το έχει δεχτεί και θα στηρίξει την ταμειακή ρευστότητα. Επομένως αυτό μαζί με το ταμείο εγγυοδοσίας που συνεχίζει και δέχεται τις αιτήσεις και στηρίζει τις επιχειρήσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει μια άνεση ταμειακή προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αυτό το κρίσιμο διάστημα. Η αναστολή υφίσταται των εργαζομένων, είναι και αυτό ένα μέτρο στήριξης και πιάνει την εστίαση. Τα 534 € σαφώς δεν είναι λύση στο πρόβλημα αλλά επειδή είμαστε μέσα σε αυτή την κρίση σαφώς είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει προκειμένου οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν για να βγούμε στην απέναντι όχθη και να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν και να πάμε και καλύτερα».

«Εντός του μήνα, ίσως στις αρχές Οκτωβρίου, έχουμε δύο σχέδια νόμου τα οποία θα αλλάξουν τελείως την εικόνα της αγοράς , είναι ο πτωχευτικός και επίσης η αναμόρφωση του 4412 περί δημοσίων συμβάσεων προκειμένου και οι διαγωνισμοί να γίνονται πιο γρήγορα και να υπάρχει ένα χρονικό όριο για να καταλήγουν για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη», διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Όμως οι επενδύσεις επειδή είναι πράξεις οι οποίες δεν είναι βραχυχρόνιες, είναι μεσοπρόθεσμες ή παίρνουν και μεγαλύτερο διάστημα η χρηματοδότηση τους δεν κινδυνεύει. Υπάρχουν δηλαδή επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν έχει σταματήσει αυτό το αίτημα των επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί η εικόνα άλλαξε από τον Ιούλιο του ’19, η Ελλάδα είναι ένας φιλικός χώρος για επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και για την ΕΛΒΟ, υπάρχει ενδιαφέρον για τον Σκαραμαγκά, προχωράει η υπόθεση των ναυπηγείων της Ελευσίνας και γενικότερα υπάρχει ένα ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εκείνο το οποίο κάνουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τον κ.Γεωργιάδη είναι ότι θέλουμε να επισπεύσουμε τις υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου που υπάρχει μια καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας. Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, όλες οι επενδύσεις που βρίσκονται στη σειρά πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους και να υπαχθούν, να ξεκινήσουν έτσι ώστε το ’21 να έχουμε αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός μια πολύ καλή χρονιά επιτάχυνσης της οικονομίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες, ανέφερε: «Υπάρχουν παράπονα και από τις μικρές επιχειρήσεις σχετικά με το πόσο σημασία τους δίνουν οι τράπεζες, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και είναι κάτι που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Επομένως πλέον και στο ταμείο εγγυοδοσίας δίνουμε μια ιδιαίτερη στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε το μείγμα να είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων επομένως να οδεύσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότησή τους σε μικρές επιχειρήσεις. Σαφώς μας απασχολεί και σαφώς το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή».

«Σωστά ο πρωθυπουργός είπε θα στηρίζει τις μικρές, μικρομεσαίες, τον επαγγελματία, τη μισθωτή εργασία, θα συνεχίζει να στηρίζει ... Αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση, οι δέσμες μέτρων, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση, το lockdown έφερε ένα αποτέλεσμα σαφώς κανείς δεν λεει ότι η ύφεση είναι ένα κάλο αποτέλεσμα αλλά τουλάχιστον είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί να πει κάποιος ότι είναι καλύτερο από πολλές άλλες ισχυρότερες οικονομικά χώρες», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.