«Απαιτείται να τηρούνται τα μέτρα για τον κοροναϊό τα οποία είναι ικανά να περιορίσουν την διασπορά του», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «περιορισμοί στο αλκοόλ μετά τις 12 το βράδυ γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο λόγω του κοροναϊού».

Παράλληλα ο ίδιος εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία των νέων τηρεί τα μέτρα εκτός από ένα μικρό ποσοστό».

Ερωτηθείς αν η οικονομία αντέχει δεύτερο lockdown, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως «θα κοστίσει στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία».

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαθανάσης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ είπε πως πλέον «εκατοντάδες λεωφορεία μπαίνουν στην κυκλοφορία ενώ τα δρομολόγια είναι συχνότερα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για περίπτερα και μίνι μάρκετ ενώ τόνισε πως «’’τρέχουν’’ πολλά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

Τέλος τόνισε πως «πρώτα είναι η δημόσια υγεία και η θωράκιση της υγείας των πολιτών και μετά η οικονομία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού του κοροναϊού, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να τηρούμε τα μέτρα και σαφώς τα μέτρα μπορεί να τροποποιούνται καθότι αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά. Είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση δεν θα παραμείνουμε στα ίδια μέτρα που ξεκινήσαμε. Αν και πρέπει να πούμε ότι τα μέτρα τα οποία ξεκίνησαν με την επανεκκίνηση της οικονομίας κοντά σε αυτά τα μέτρα είμαστε, σαφώς δεν θα πάμε σε ακραίες καταστάσεις πριν δούμε πως εξελίσσεται αυτή η κατάσταση. Πάντως έχουμε πει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε συμπολίτη μας επομένως αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε είναι να τηρούμε αυτά τα μέτρα».

«Τα μέτρα είναι αρκετά και ικανά να περιορίσουν τη διασπορά του ιού αρκεί να κατανοήσει αυτή η μικρή πλειοψηφία ότι εδώ δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πως θα βοηθήσει το κλείσιμο των περιπτέρων μετά τα μεσάνυχτα τη διασπορά του ιού, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Είναι ένα πρόσθετο μέτρο. Από τη στιγμή που λειτουργούσαν τα περίπτερα ή οι κάβες σαν ένα σημείο που μπορούσε να αγοράσει κάποιος αλκοόλ, που όπως γνωρίζουμε καθώς μπαίνουμε στη νύχτα το αλκοόλ βοηθά το συνωστισμό, αυτό και συνέβη. Είναι κάτι φυσιολογικό που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ο περιορισμός του αλκοόλ μετά τις 00:00 συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και δεν συμβαίνει εν μέσω τώρα της κρίσης του covid συνέβαινε και πριν. Είμαστε μέλη της παγκόσμιας κοινότητας που πάσχει αυτή τη στιγμή από το φοβερό πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού επομένως αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επαναλαμβάνω όμως ότι η πλειοψηφία των νέων τηρεί τα μέτρα, είναι πολύ μικρό το ποσοστό που δεν τηρεί τα μέτρα».

Ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία ένα δεύτερο lockdown και αν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα προβλήματα όπως τα ΜΜΜ, σημείωσε: «Ένα πιθανό lockdown θα κοστίσει πολύ στην ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία όμως ορισμένα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μάλιστα πολύ γρήγορα αντέδρασε η πολιτεία και το υπουργείο Μεταφορών με την προσθήκη λεωφορείων στις γραμμές και με τη βελτίωση της συχνότητας του Μετρό. Αυτά συνήθως τα συστήματα θέλουν 5ετία-6ετία και εδώ θα πρέπει να δούμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που τεσσερισήμισι χρόνια δεν προσέθεσε ένα λεωφορείο και δεν προσέθεσε ανταλλακτικό το να υποστηριχτεί το σύστημα των σταθερών μέσων μεταφοράς. Η πολιτεία κάνει σήμερα πολυ γρήγορα βήματα, γιατί τα μέσα δεν είναι κάτι που αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη και έχουμε εκατοντάδες λεωφορεία που μπαίνουν στη λειτουργία και καλύτερη συχνότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυτό είναι ένα επίτευγμα της κυβέρνησης που αντέδρασε πολύ γρήγορα».

Ερωτηθείς αν θα προβλεφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ που λειτουργούσαν όλο το 24ωρο, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Σαφώς , ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα σταματήσει να στηρίζει όλους τους κλάδους που πλήττονται. Είναι σε εξέλιξη, αυτό μελετάτε, θα ανακοινωθεί σε κανονικό χρόνο όπως γίνεται συνήθως αφού μελετήσει το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της μείωσης του τζίρου. Τρέχουν ούτως ή άλλως πολλά μέτρα στήριξης και το ΤΕΠΙΧ και το εγγυοδοτικό και το Συνεργασία και το Γέφυρα όλα αυτά τα μέτρα τρέχουν και δεν θα σταματήσει γιατί κρατάει η κυβέρνηση και εδώ έρχομαι να σταθώ στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ανάπτυξης ότι η οικονομία θα συνεχίζει να στηρίζεται και ότι η κυβέρνηση έχει τις δυνάμεις και έχει τα πυρομαχικά να φτάσει ως τέλος αυτή την υπόθεση».

«Στέκομαι σε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός ''τίποτα δεν θα μπει στη ζυγαριά απέναντι στην υγεία''. Καμία οικονομία δεν θα μπει στη ζυγαριά απέναντι στη δημόσια υγεία. Πρώτα η δημόσια υγεία, πρώτα η θωράκιση των συμπολιτών μας απέναντι στα θέματα της διασποράς, η θωράκιση της υγείας τους και πίσω η οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.