Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Πολλαπλοί έλεγχοι σε δύο κατευθύνσεις για τις ΜΚΟ
«Πολλαπλοί έλεγχοι σε δύο κατευθύνσεις για τις ΜΗ Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χώρα μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι οι έλεγχοι αφορούν στη διαχείριση κονδυλίων από τις ΜΚΟ και εκείνες τις οργανώσεις που ενεργούσαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην Ελληνική επικράτεια.
Την ίδια στιγμή ανέφερε πως έχει σχηματιστεί δικογραφία για τέσσερις οργανώσεις.
Παράλληλα σημείωσε πως «έως το τέλος του χρόνου θα γίνει γνωστό ποιες ΜΚΟ θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Για τις δομές ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως «σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν βρεθεί ανάδοχοι» ενώ επισήμανε ότι «ως τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός στη Λέσβο».
Ακόμη ανέφερε πως «φέτος οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά».
Για την κόντρα που φέρεται να είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με το πόσο οι Θερμοπύλες είναι ενδεδειγμένος χώρος για τη δομή στη Φθιώτιδα, δήλωσε πως «περιμένουμε αντιπρόταση από την δημοτική αρχή διαφορετικά θα προχωρήσουμε».
Διαβάστε ολόκληρη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τις ΜΚΟ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Υπάρχουν πολλαπλοί έλεγχοι που αφορούν τις ΜΚΟ, έλεγχοι που ξεκινήσαμε φέτος τον Ιανουάριο σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η οικονομική κατεύθυνση, η διαχείριση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια από ΜΚΟ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήδη έχει προχωρήσει σε ενδελεχή βάθος στην έρευνα πολλών περιπτώσεων και θα ακούσετε από την Εθνική Αρχή διαφάνειας τα πορίσματα όταν αυτά πάνε στη Δικαιοσύνη. Η δεύτερη κατεύθυνση ήταν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου περιπτώσεις ΜΚΟ που συνεργούσαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην ελληνική επικράτεια, συνεργαζόμενες και με οργανώσεις που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Συνέβαλαν στην είσοδο προσώπων δηλαδή παρακολουθούσαν το Λιμενικό, κατευθύνανε βάρκες , βοηθούσαν κόσμο να φύγει από την Τουρκία, βοηθούσανε κόσμο να φτάσει στην Ελλάδα. Αυτή η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά τέσσερις οργανώσεις αλλά δεν είναι η μόνη έρευνα που γίνεται και σε άλλα μέρη και σε άλλα νησιά και άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες συνέβαλλαν στην είσοδο προσώπων. Οι οργανώσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, οι διεθνείς οργανισμοί που βοηθάνε μετά που έρθουν αυτούς που ήρθανε συνεργαζόμαστε μαζί τους και πολλές οργανώσεις έχουν προσφέρει πάρα πολλά για να μην τα βάζουμε όλα σε ένα σακί αλλά υπάρχουν οργανώσεις που ο ρόλος τους ήταν να μπαίνουν στη χώρα».
«Αυτές οι οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται δεν έχουν υποβάλλει και δεν έχουν πιστοποιηθεί με τη νέα διαδικασία. Εμείς κάνουμε έξι πράγματα συνολικά. Δημιουργήσαμε το μητρώο ΜΚΟ με αναλυτικά στοιχεία για την κάθε οργάνωση, μετά δημιουργείται το μητρώο των προσώπων των ΜΚΟ τα οποία δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Δημιουργούμε κανόνες πρόσβασης αυτών των προσώπων στις διάφορες δομές φιλοξενίας. Ανακτήσαμε τη διοίκηση δομών, σας θυμίζω ότι μέχρι την Άνοιξη οι δομές ήταν υπό την αποκλειστική διοίκηση διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ και πλέον τοποθετήθηκε ελληνική διοίκηση, και από εκεί και πέρα ο οικονομικός έλεγχος και ο έλεγχος αυτών των ΜΚΟ που εμπλέκονται στη λαθροδιακίνηση. Αυτές που κινούνται στη χώρα μας οι οποίες δεν έχουν αδειοδότηση πλέον δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα στις δομές, άρα αυτό ισχύει ήδη. Αυτές που λειτουργούν εκτός δομών και είναι και εκτός καταλόγου ήταν και το αντικείμενο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά που τρέχει, μέχρι το τέλος του ’20 θα έχουμε μια τελική εικόνα ποιες ΜΚΟ μπορούνε πλέον και βρίσκονται σε αυτό τον κανόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
«Οι παράνομες ΜΚΟ που έχουμε εντοπίσει ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης. Υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών από διάφορες χώρες, κυρίως από Γερμανία ήταν οι οργανώσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται», σημείωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με τις κλειστές δομές, επισήμανε: «Μπουλντόζα έχει μπει από την Άνοιξη, η δομή της Σάμου η καινούργια κατασκευάζεται. Είχε ξεκινήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης να φτιάξει 40 στρέμματα τώρα η νέα δομή είναι 200 στρέμματα. Μας ζήτησε ο δήμος της Σάμου να μην προχωρήσουμε με επίταξη αλλά να γίνει ενοικίαση της γης, έγινε αυτό. Έγινε διαγωνισμός με όλη την ευρωπαϊκή διαδικασία και Σάμος, Κως και Λέρος έχει βρεθεί ο οριστικός ανάδοχος άρα ξεκινάει η Κως και η Λέρος. Η Χίος και η Μυτιλήνη ευελπιστούμε μέσα στον Οκτώβριο να ανακοινώσουμε το διαγωνισμό».
«Έχουνε φύγει 16 χιλιάδες μετανάστες από την αρχή της χρονιάς από τη Λέσβο , έχουνε μείνει αυτή τη στιγμή κάτω από 10 χιλιαδες συνολικά, αντιλαμβάνεστε ότι σε λιγότερο από 9 μήνες που φύγαν οι 16 χιλιάδες, με την ίδια ταχύτητα στο μισό δηλαδή περίπου χρόνο θα έχουν φύγει οι 10 χιλιάδες. Άρα πάμε αυτή τη στιγμή σε μια αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν κάναμε δομές σε όλη την Ελλάδα γιατί λόγω των πολύ μειωμένων ροών που έχουμε φέτος στη χώρα μας, το τελευταίο εξάμηνο μπήκαν 1.150 ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι είχαν μπει 29.900. Με τις νέες ροές γιατί η Ελλάδα πλέον φυλάει αποφασιστικά τα σύνορά της δεν έχει την ανάγκη να δημιουργήσει δομές σε όλη τη χώρα και από τις 32 δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οι 31 ήταν δημιούργημα ΣΥΡΙΖΑ τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στην ηπειρωτική Ελλάδα θα τα έχουμε κλείσει όλα. Άρα μπαίνουμε σε μια λογική αποσυμφόρησης και των νησιών αλλά όχι να γεμίσουμε και όλη την Ελλάδα δομές φιλοξενίας όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν άσυλο, σημείωσε: «Είναι ένα πρόβλημα που το επιλύουμε με δύο τρόπους αυτή τη στιγμή πρώτον, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης δίνουμε ένα δίμηνο δικαίωμα παραμονής σε ξενοδοχεία σε αυτούς που φύγαν από τα νησιά μέχρι να βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μέχρι να οργανωθούνε για το επόμενο βήμα τους. Υπάρχει και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που τους βοηθάει στην εξεύρεση εργασίας και στέγης την οποία όμως πρέπει μετά από μια πρώτη αρχική περίοδο να καλύψουνε μόνοι τους. Και με το δήμο Αθηναίων συζητάμε τη δημιουργία ειδικής δομής στον Ελαιώνα, προσωρινής επείγουσας φιλοξενίας για περιπτώσεις όπως όταν καμια φορά που δημιουργείται ένας συγχρωτισμός σε μια πλατεία».
Για τη δημοσκόπηση της GPO, ανέφερε: «Η δημοσκόπηση δείχνει μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ας πούμε σε αυτούς που θεωρούνε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί οι ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύουν ότι έχει βελτιωθεί, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 67% πιστεύουν ότι έχει χειροτερέψει. Έχω την εντύπωση ότι οι αρνητικές απόψεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία που κατακρίνει την κυβέρνηση για μια αυστηρή πολιτική, είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατι οι πρόσφυγες δεν μένουν σε διαμερίσματα, αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί περιορίσαμε τα επιδόματα των προσφύγων. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι διαφωνούνε και θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αριστερή, υπάρχει και μια άλλη ομάδα ανθρώπων που πιστεύει σε μια πολύ σκληρή πολιτική η οποία ξεφεύγει από τα όρια αυτών που ονομάζουμε ευρωπαϊκά δημοκρατικά ιδεώδη. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική στη μέση η οποία είναι αυστηρή αλλά δίκαιη αυτό δημιουργεί παρενέργειες και στα αριστερά και κάποιοι προσπαθούν να πουν και προς τα δεξιά αλλά στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι απόψεις είναι θετικές».
«Υπάρχει μια ιδεολογική διαφοροποίηση, πάντως στο δικό μας χώρο οι ψηφοφόροι της ΝΔ –αυτό που βρήκα ενδιαφέρον σε αυτή τη δημοσκόπηση- είναι ότι πιστεύουν κατά 60% ότι πρέπει να γίνουν κλειστές δομές και όταν τους ρωτήσαμε αν πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο και στα τρία μέρη συμφώνησαν με τις προτάσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση το Φεβρουάριο. Επίσης πολύ ενδιαφέρον βρήκα ότι ο κόσμος στα νησιά εμπιστεύεται την κυβέρνηση περισσότερο από ότι εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση στο μεταναστευτικό η οποία τοπική αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό είχε αντιδράσει τότε στις δομές», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την κόντρα του με τον κ. Σταϊκούρα για τη δομή στις Θερμοπύλες, δήλωσε: «Η σχέση μου με τον κ. Σταϊκουρα πολύ πριν την πολιτική είναι μια προσωπική φιλία από τη δεκαετία του ’90 η οποία διατηρείται απολύτως. Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε το θέμα κατά πόσο είναι οι Θερμοπύλες η ενδεδειγμένη θέση για να υπάρχει οποιαδήποτε φιλοξενία στη Φθιώτιδα . Αντέτεινα ότι ήταν μια πρόταση του δημάρχου και είπα, αυτό που είπε και ο κ.Σταϊκούρας, ότι αν η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από αυτό που τότε είχε προτείνει υπό άλλες συνθήκες τον Ιανουάριο, είναι κάτι που εμείς ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Αν υπάρξει άλλη αντιπρόταση από την τοπική δημοτική αρχή θα την ακούσουμε αν δεν υπάρχει θα προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό όπως έχουμε».
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι οι έλεγχοι αφορούν στη διαχείριση κονδυλίων από τις ΜΚΟ και εκείνες τις οργανώσεις που ενεργούσαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην Ελληνική επικράτεια.
Την ίδια στιγμή ανέφερε πως έχει σχηματιστεί δικογραφία για τέσσερις οργανώσεις.
Παράλληλα σημείωσε πως «έως το τέλος του χρόνου θα γίνει γνωστό ποιες ΜΚΟ θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Για τις δομές ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως «σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν βρεθεί ανάδοχοι» ενώ επισήμανε ότι «ως τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός στη Λέσβο».
Ακόμη ανέφερε πως «φέτος οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά».
Για την κόντρα που φέρεται να είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με το πόσο οι Θερμοπύλες είναι ενδεδειγμένος χώρος για τη δομή στη Φθιώτιδα, δήλωσε πως «περιμένουμε αντιπρόταση από την δημοτική αρχή διαφορετικά θα προχωρήσουμε».
Διαβάστε ολόκληρη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τις ΜΚΟ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Υπάρχουν πολλαπλοί έλεγχοι που αφορούν τις ΜΚΟ, έλεγχοι που ξεκινήσαμε φέτος τον Ιανουάριο σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η οικονομική κατεύθυνση, η διαχείριση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια από ΜΚΟ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήδη έχει προχωρήσει σε ενδελεχή βάθος στην έρευνα πολλών περιπτώσεων και θα ακούσετε από την Εθνική Αρχή διαφάνειας τα πορίσματα όταν αυτά πάνε στη Δικαιοσύνη. Η δεύτερη κατεύθυνση ήταν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου περιπτώσεις ΜΚΟ που συνεργούσαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην ελληνική επικράτεια, συνεργαζόμενες και με οργανώσεις που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Συνέβαλαν στην είσοδο προσώπων δηλαδή παρακολουθούσαν το Λιμενικό, κατευθύνανε βάρκες , βοηθούσαν κόσμο να φύγει από την Τουρκία, βοηθούσανε κόσμο να φτάσει στην Ελλάδα. Αυτή η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά τέσσερις οργανώσεις αλλά δεν είναι η μόνη έρευνα που γίνεται και σε άλλα μέρη και σε άλλα νησιά και άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες συνέβαλλαν στην είσοδο προσώπων. Οι οργανώσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, οι διεθνείς οργανισμοί που βοηθάνε μετά που έρθουν αυτούς που ήρθανε συνεργαζόμαστε μαζί τους και πολλές οργανώσεις έχουν προσφέρει πάρα πολλά για να μην τα βάζουμε όλα σε ένα σακί αλλά υπάρχουν οργανώσεις που ο ρόλος τους ήταν να μπαίνουν στη χώρα».
«Αυτές οι οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται δεν έχουν υποβάλλει και δεν έχουν πιστοποιηθεί με τη νέα διαδικασία. Εμείς κάνουμε έξι πράγματα συνολικά. Δημιουργήσαμε το μητρώο ΜΚΟ με αναλυτικά στοιχεία για την κάθε οργάνωση, μετά δημιουργείται το μητρώο των προσώπων των ΜΚΟ τα οποία δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Δημιουργούμε κανόνες πρόσβασης αυτών των προσώπων στις διάφορες δομές φιλοξενίας. Ανακτήσαμε τη διοίκηση δομών, σας θυμίζω ότι μέχρι την Άνοιξη οι δομές ήταν υπό την αποκλειστική διοίκηση διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ και πλέον τοποθετήθηκε ελληνική διοίκηση, και από εκεί και πέρα ο οικονομικός έλεγχος και ο έλεγχος αυτών των ΜΚΟ που εμπλέκονται στη λαθροδιακίνηση. Αυτές που κινούνται στη χώρα μας οι οποίες δεν έχουν αδειοδότηση πλέον δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα στις δομές, άρα αυτό ισχύει ήδη. Αυτές που λειτουργούν εκτός δομών και είναι και εκτός καταλόγου ήταν και το αντικείμενο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά που τρέχει, μέχρι το τέλος του ’20 θα έχουμε μια τελική εικόνα ποιες ΜΚΟ μπορούνε πλέον και βρίσκονται σε αυτό τον κανόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
«Οι παράνομες ΜΚΟ που έχουμε εντοπίσει ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης. Υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών από διάφορες χώρες, κυρίως από Γερμανία ήταν οι οργανώσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται», σημείωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με τις κλειστές δομές, επισήμανε: «Μπουλντόζα έχει μπει από την Άνοιξη, η δομή της Σάμου η καινούργια κατασκευάζεται. Είχε ξεκινήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης να φτιάξει 40 στρέμματα τώρα η νέα δομή είναι 200 στρέμματα. Μας ζήτησε ο δήμος της Σάμου να μην προχωρήσουμε με επίταξη αλλά να γίνει ενοικίαση της γης, έγινε αυτό. Έγινε διαγωνισμός με όλη την ευρωπαϊκή διαδικασία και Σάμος, Κως και Λέρος έχει βρεθεί ο οριστικός ανάδοχος άρα ξεκινάει η Κως και η Λέρος. Η Χίος και η Μυτιλήνη ευελπιστούμε μέσα στον Οκτώβριο να ανακοινώσουμε το διαγωνισμό».
«Έχουνε φύγει 16 χιλιάδες μετανάστες από την αρχή της χρονιάς από τη Λέσβο , έχουνε μείνει αυτή τη στιγμή κάτω από 10 χιλιαδες συνολικά, αντιλαμβάνεστε ότι σε λιγότερο από 9 μήνες που φύγαν οι 16 χιλιάδες, με την ίδια ταχύτητα στο μισό δηλαδή περίπου χρόνο θα έχουν φύγει οι 10 χιλιάδες. Άρα πάμε αυτή τη στιγμή σε μια αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν κάναμε δομές σε όλη την Ελλάδα γιατί λόγω των πολύ μειωμένων ροών που έχουμε φέτος στη χώρα μας, το τελευταίο εξάμηνο μπήκαν 1.150 ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι είχαν μπει 29.900. Με τις νέες ροές γιατί η Ελλάδα πλέον φυλάει αποφασιστικά τα σύνορά της δεν έχει την ανάγκη να δημιουργήσει δομές σε όλη τη χώρα και από τις 32 δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οι 31 ήταν δημιούργημα ΣΥΡΙΖΑ τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στην ηπειρωτική Ελλάδα θα τα έχουμε κλείσει όλα. Άρα μπαίνουμε σε μια λογική αποσυμφόρησης και των νησιών αλλά όχι να γεμίσουμε και όλη την Ελλάδα δομές φιλοξενίας όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν άσυλο, σημείωσε: «Είναι ένα πρόβλημα που το επιλύουμε με δύο τρόπους αυτή τη στιγμή πρώτον, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης δίνουμε ένα δίμηνο δικαίωμα παραμονής σε ξενοδοχεία σε αυτούς που φύγαν από τα νησιά μέχρι να βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μέχρι να οργανωθούνε για το επόμενο βήμα τους. Υπάρχει και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που τους βοηθάει στην εξεύρεση εργασίας και στέγης την οποία όμως πρέπει μετά από μια πρώτη αρχική περίοδο να καλύψουνε μόνοι τους. Και με το δήμο Αθηναίων συζητάμε τη δημιουργία ειδικής δομής στον Ελαιώνα, προσωρινής επείγουσας φιλοξενίας για περιπτώσεις όπως όταν καμια φορά που δημιουργείται ένας συγχρωτισμός σε μια πλατεία».
Για τη δημοσκόπηση της GPO, ανέφερε: «Η δημοσκόπηση δείχνει μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ας πούμε σε αυτούς που θεωρούνε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί οι ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύουν ότι έχει βελτιωθεί, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 67% πιστεύουν ότι έχει χειροτερέψει. Έχω την εντύπωση ότι οι αρνητικές απόψεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία που κατακρίνει την κυβέρνηση για μια αυστηρή πολιτική, είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατι οι πρόσφυγες δεν μένουν σε διαμερίσματα, αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί περιορίσαμε τα επιδόματα των προσφύγων. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι διαφωνούνε και θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αριστερή, υπάρχει και μια άλλη ομάδα ανθρώπων που πιστεύει σε μια πολύ σκληρή πολιτική η οποία ξεφεύγει από τα όρια αυτών που ονομάζουμε ευρωπαϊκά δημοκρατικά ιδεώδη. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική στη μέση η οποία είναι αυστηρή αλλά δίκαιη αυτό δημιουργεί παρενέργειες και στα αριστερά και κάποιοι προσπαθούν να πουν και προς τα δεξιά αλλά στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι απόψεις είναι θετικές».
«Υπάρχει μια ιδεολογική διαφοροποίηση, πάντως στο δικό μας χώρο οι ψηφοφόροι της ΝΔ –αυτό που βρήκα ενδιαφέρον σε αυτή τη δημοσκόπηση- είναι ότι πιστεύουν κατά 60% ότι πρέπει να γίνουν κλειστές δομές και όταν τους ρωτήσαμε αν πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο και στα τρία μέρη συμφώνησαν με τις προτάσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση το Φεβρουάριο. Επίσης πολύ ενδιαφέρον βρήκα ότι ο κόσμος στα νησιά εμπιστεύεται την κυβέρνηση περισσότερο από ότι εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση στο μεταναστευτικό η οποία τοπική αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό είχε αντιδράσει τότε στις δομές», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την κόντρα του με τον κ. Σταϊκούρα για τη δομή στις Θερμοπύλες, δήλωσε: «Η σχέση μου με τον κ. Σταϊκουρα πολύ πριν την πολιτική είναι μια προσωπική φιλία από τη δεκαετία του ’90 η οποία διατηρείται απολύτως. Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε το θέμα κατά πόσο είναι οι Θερμοπύλες η ενδεδειγμένη θέση για να υπάρχει οποιαδήποτε φιλοξενία στη Φθιώτιδα . Αντέτεινα ότι ήταν μια πρόταση του δημάρχου και είπα, αυτό που είπε και ο κ.Σταϊκούρας, ότι αν η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από αυτό που τότε είχε προτείνει υπό άλλες συνθήκες τον Ιανουάριο, είναι κάτι που εμείς ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Αν υπάρξει άλλη αντιπρόταση από την τοπική δημοτική αρχή θα την ακούσουμε αν δεν υπάρχει θα προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό όπως έχουμε».