«Καλή η απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι «το Σύνταγμα αναφέρει πως οριστική αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων γίνεται όταν η απόφαση καταστεί αμετάκλητη».

Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε ότι «ο Σταύρος Κοντονής διαφωνούσε με άρθρα του ποινικού κώδικα», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν στόχευαν να ευνοήσουν την Χρυσή Αυγή».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβλερδου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τα πολιτικά δικαιώματα, ο κ. Λοβέρδος σημέιωσε: «Μετά την απόφαση η οποία είναι καλή, ισορροπημένη, είχε τεράστιο διεθνή αντίκτυπο και ικανοποίησε και την κοινή γνώμη στην Ελλάδα πάμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχει ένα σύνταγμα το οποίο λεει ότι η οριστική αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων γίνεται όταν η απόφαση καταστεί αμετάκλητη, αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει κανείς. Δηλαδή θέλει και Άρειο Πάγο έως τότε μπορεί να συμμετέχουν».

«Εγώ την ψηφοφορία στον ποινικό κώδικα προπαραμονή της διάλυσης της Βουλής, την είχα καταγγείλει και είχαμε αποχωρήσει. Τους έλεγα ότι αυτός ο κώδικας, που τον φέρνετε στα βιαστικά, μπορεί να έχει μέσα σκορπιούς και φίδια. Και που το ξέρουμε όταν τον έχουμε δει δυο μέρες. Από την άλλη πλευρά αυτοί έλεγαν ότι ό,τι καλύτερο διαθέτει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει στον κώδικα αυτό, και δεν ήταν ψέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιβεβαιώνω ότι ο κ. Κοντονής διαφωνούσε. Μέσα στη Βουλή επειδή ήμασταν λίγοι και συζητούσαμε σε επιστημονικό, νομικό επίπεδο ο άνθρωπος μου έλεγε τη γνώμη του ήπια και σωστά χωρίς να διασπά το κόμμα του όπως έλεγαν και άλλοι δεν ήμασταν μόνο ο Κοντονής και εγώ. Κάναμε μια κουβέντα αλλά κάναμε μια κουβέντα εμείς οι υπόλοιποι του αέρα γιατί δεν ξέραμε. Ήρθε με τη διαδικασία των κωδίκων, η διαδικασία των κωδίκων κατά το σύνταγμα σημαίνει ότι το παίρνεις ή το αφήνεις, δεν μπορείς να κάνεις τροποποιήσεις. Και ξαφνικά πέφτει το θέμα του βιασμού όπου υπάρχει μια διάταξη που δεν είναι σωστή, αξιοποιεί ο κ. Καλογήρου ότι όλη η νομοπαρασκευαστική επιτροπη ήταν εκεί, αλλάζουν αυτή τη διάταξη και ο κ. Καλογήρου κάνει δεκτή αυτή την αλλαγή και έτσι το θέμα του βιασμού λύθηκε. Μετά όταν ήρθε η ΝΔ έφερε πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα αλλά δεν έφερε την αλλαγή του ποινολογίου. Τώρα γιατί μιλάει;», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Είναι η τροπολογία η δική μας αντισυνταγματική; Εγώ πιστεύω πως δεν είναι. Δεν λεω σωστή ή λάθος, λέω συνταγματική ή αντισυνταγματική. Εγώ δεν εξατομικεύω τους καταδικασθέντες το θέμα και να λεω ότι αυτοί στερούνται των πολιτικών δικαιωμάτων για να φύγω έξω από τα 51 του συντάγματος που απαγορεύει να στερήσεις πολιτικά δικαιώματα αν δεν καταστεί αμετάκλητη απόφαση. Εμείς με την τροπολογία μας είπαμε «δεν δύναστε να είστε υποψήφιο κόμμα». Δεν για παράνομο κόμμα μίλησα γιατί δεν θέλουμε να εμπλακούμε στο διάλογο νομίμων και παρανόμων κομμάτων, είπαμε ότι δεν θα κατέβεις στις εκλογές. Αυτή ήταν η τροπολογία μας και θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή».

«Δεν πιστεύω με τη σειρά μου, και εδώ δεν τηρώ κομματική γραμμή, ως επιστήμονας κατήγγειλα τους ποινικούς κώδικες, κατήγγειλα τη διαδικασία και έχω υπέρ εμού αυτό το κριτήριο που κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι παίζω παιχνίδια. Μπορώ όμως να πω επειδή ξέρω το κλίμα εκείνων των ημερών και ξέρω και το κλίμα των αλλαγών που έκανε η ΝΔ μετά, ότι δεν στόχευσε κανένας, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, στο να πέσει ελαφρά η Χρυσή Αυγή. Δηλαδή έλεος πια!», τόνισε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

«Δέχτηκα κριτική αλλά πίστευα ότι δεν έπρεπε να έρθει τσάτρα πάτρα μια τέτοια μεταρρύθμιση που ήρθε αλλά από το να πω τώρα, όπως λεει η ΝΔ ότι το έκανε επίτηδες ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή, όχι παίρνω απόσταση. Και γιατί τότε η ΝΔ δεν το άλλαζε μετά; Βέβαια όταν προωθεί μια αλλαγή δηλαδή ευνοϊκή για τον κατηγορούμενο και να αυστηροποιηθεί ισχύει ο επιεικέστερος άρα και να το άλλαζε η ΝΔ δεν θα εφαρμοζόταν. Αν ήθελε η ΝΔ να αυστηροποιήσει τις ποινές θα το είχε κάνει τον Αύγουστο του ’19 που έφερε τις αλλαγές και δεν το έκανε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά την χθεσινή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ποινικό κώδικα, τόνισε: «Αυτά είναι πλήρως ασόβαρα και υποκριτικά πράγματα. Να βρούμε λίγο τη λογική μας, όλα τα πολιτικά κόμματα, να πούμε ότι ήταν μια θετική μέρα για τη χώρα και την Ευρώπη που επαίνεσε την απόφαση αυτή, να πούμε ότι πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τα θέματα αυτού του είδους της εγκληματικότητας και μονιασμένοι οι δημοκρατικοί αλλά από το να αρχίζουμε να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου με υποκρισία Ε! είναι υποκρισία».