Μία απάντησε σε όσους τάσσονται αναφανδόν υπέρ της προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση των διαφορών στα Ελληνοτουρκικά έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, δείχνοντας παράλληλα και την προτίμηση της κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγαλύτερο κέρδος από τις διαπραγματεύσεις παρά από την προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, εκτίμηση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση των αποτελεσμάτων μίας διαπραγμάτευσης παρά μίας απόφασης της Χάγης.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει πολιτικά την όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει απάντηση σε όσους τάσσονται ανοιχτά υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο δεν συνηθίζει να αποφασίζει υπέρ του ενός ή του άλλο και επιχειρεί να βρίσκει συμβιβαστικές λύσει λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός από το γραπτό δίκαιο, όπως και τις τρέχουσες ισορροπίες και συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία δίνουν μεγάλο βάρος στις διερευνητικές επαφές που μπορούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις.

«Θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μια ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση”.αυτή είναι μία Περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν ζω αν δεν τον αναγνώριζα με αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση