«Η αστυνομία αναμένει τις ποινές που θα επιβάλει το δικαστήριο στους καταδικασθέντες της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να τεθεί σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο της και να οδηγηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Όσο για το που θα εκτίσουν τις ποινές τους, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «θα είναι απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών».

Ερωτηθείς για κάποιους που έκλειναν το μάτι στη Χρυσή Αυγή,  απάντησε πως «κάποιοι ανασύρουν σκελετούς από το παρελθόν» σημειώνοντας πως «όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ υπηρετεί πιστά το Σύνταγμα και είναι προσηλωμένο στο καθήκον του».

Για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα από την Τουρκία, επισήμανε πως «υπάρχει η αναγκαία ετοιμότητα και συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών να βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολτικλα 90,1:

Ερωτηθείς αν η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η Αστυνομία αναμένει την έκδοσης της απόφασης , να δούμε ποιες ποινές θα καταλογιστούν σε καθέναν χωριστά και από εκεί και πέρα με βάση έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό όπως επιβάλλεται στη συγκεκριμένη περίσταση θα λειτουργήσουμε για να εκτελέσουμε τις δικαστικές αποφάσεις και να οδηγηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα για έκτιση της ποινής σε αυτούς που το δικαστήριο επιβάλει τον εγκλεισμό τους στα σωφρονιστικά καταστήματα».

Αναφορικά με τη συζήτηση που υπάρχει για κάποιους άνδρες της Αστυνομίας που έκλειναν το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Έχει επικρατήσει δυστυχώς στη χώρα μας σε μια πολιτική τάξη να ανασύρουν συνεχώς σκελετούς από το παρελθόν, να βιώνουνε με τα φαντάσματα του παρελθόντος και να ενοχοποιούμε την Ελληνική Αστυνομία για όλα τα θέματα και όλα τα συμβάντα ακόμη και να αποδίδουμε κατηγορίες για χρυσαυγίτικες διασυνδέσεις κλπ. Εκείνο το οποίο όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετεί πιστά το σύνταγμα, είναι αφοσιωμένο στο καθήκον και όπου παρατηρούνται κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις το παρελθόν αλλά και το παρόν έχει αποδείξει ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται κινούνται άμεσα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρούν εκπτώσεις».

«Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τονιστεί μια ουσιαστικά επίμονη και σε βάθος έρευνα που διεξήχθη όλα αυτά τα χρόνια από τις υπηρεσίας Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να υπάρχει όλο εκείνο το αναγκαίο προανακριτικό υλικό το οποίο στη συνέχεια και μέσα από τον εμπλουτισμό της ανακριτικής διαδικασίας οδήγησε τελικά τους δράστες στο ακροατήριο με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτή την ιστορική απόφαση με την οποία καταδικάζεται και επίσημα ο νεοναζισμός στη χώρα μας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει μια βαθιά δημοκρατική παράδοση και είναι από τα κράτη που σε διεθνές επίπεδο έχει προσφέρει πάρα πολύ αίμα αγωνιζόμενη έναντι στο ναζισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός που θα εγκλειστούν οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, απάντησε: «Όλα λαμβάνονται υπόψη αλλά πρωτίστως το που θα εκτίσουν σε πρώτη φάση τις ποινές είναι απόφαση του αρμοδίου Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών θα αποφασίσει σε ποια σωφρονιστικά καταστήματα θα οδηγηθεί ο καθένας που έχει καταδικαστεί. Παράλληλα και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τον σχεδιασμό εκείνο ούτως ώστε να εκτίσουν τις ποινές τους μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και για τους ίδιους και για τα σωφρονιστικά καταστήματα όπως επιβάλλεται και γίνεται για κάθε κρατούμενο».

Αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την εσωτερική ασφάλεια, επισήμανε: «Είναι ιδιαίτερα λεπτά θέματα αυτά και ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία και δεν μπορούμε να αναφερθούμε δημόσια και σε λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει η αναγκαία ετοιμότητα και η αναγκαία συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. Με την ΕΥΠ είμαστε σε άριστη συνεργασία, εφαρμόζουμε τον σχεδιασμό που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μας θα πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες ασφαλείας και ότι αν και όποτε χρειαστεί θα πράξουμε το καθήκον μας και υπάρχει η αναγκαία ετοιμότητα».