Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνούς δικαίου, Άγγελος Συρίγος έκανε τη δική του εκτίμηση σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών, τονίζοντας πως ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ήδη υπάρχουσα ένταση μετά το τέλος των αμερικανικών εκλογών, ενώ η μέχρι τώρα στάση τους αντικατοπτρίζεται στη λογική της αναμονής απάντησης από την Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που έχουν οι ίδιοι ξεκινήσει.


Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: 


Είναι ενδιαφέρον ότι η νέα Navtex είναι για 5 ημέρες, συνήθως οι Τούρκοι τις βγάζουν για 10 ημέρες ή για ένα μήνα. Για 5 ημέρες σημαίνει ότι ακόμα εξακολουθεί να ψαρεύει τις αντιδράσεις. Οι Τούρκοι δεν έχουν πρόθεση μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι ίδιοι ενός θερμού επεισοδίου. Θέλουν να μας ωθήσουν να κάνουμε εμείς το θερμό επεισόδιο αλλά δεν θέλουν οιίδιοι να μπουν στη λογική ενός θερμού επεισοδίου που θα το δημιουργήσουνεκείνοι.

Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις θα ακολουθήσει αυτά που αναφέρονται στις Navtex. Η Τουρκία προσεκτικά σταματάει στα όρια του 28ου μεσημβρινού. Ας το συγκρατήσουμε αυτό και για την επόμενη ημέρα.

Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα κλιμακώσει μετά τις Αμερικανικές εκλογές.