Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοιού από την κυβέρνηση αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν εξ αιτίας των τοπικών lock down αναμένονται να βρεθούν στο επίκεντρο των θεμάτων που θα αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Χθες στην Κουμουνδούρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία πήραν μέρος οι αρμόδιοι τομεάρχες αλλά και επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας.

Σε δήλωση του μάλιστα μετά το τέλος της σύσκεψης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα ανοχύρωτη και το ΕΣΥ απροετοίμαστο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που άφησε να περάσουν 8 μήνες αυτοθαυμαζόμενος.

Ακόμα και σήμερα, με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα, κατακόρυφη αύξηση των θανάτων και το ΕΣΥ στα όριά του, ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, για αύξηση των κλινών ΜΕΘ και αποσυμφόρηση στη χαοτική κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επικοινωνία.»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητήσουν και πάλι την δημοσιοποιήσει των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαχείριση του θέματος γίνεται με πολιτικά κριτήρια ή με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Παράλληλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθούν και στα θέματα της οικονομίας ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν να κάνουν με την στήριξη των εργαζομένων , των ανέργων και των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σήμερα θα συζητηθεί στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μαζί με 54 βουλευτές για το πώς έχει αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε στην διάθεση της η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας για την κάλυψη μισθών σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προμήθεια συρμών στα ΜΜΜ, μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλών άλλων δράσεων σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς που σχετίζονται με την πανδημία.


Ταυτόχρονα άλλοι 43 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς. Στην ερώτηση τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η πύκνωση των δρομολογίων, όμως, πέραν της αναβάθμισης των υπηρεσιών οφείλει, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, να στοχεύει πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας, κάτι, που σύμφωνα και με τα λεγόμενα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κου Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δεν συμβαίνει αλλά γίνεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λεωφορεία, τα οποία δεν διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα. Αντίστοιχη κατάσταση σημειώνεται από χιλιάδες επιβάτες στην Αττική για τα νέα οχήματα που τέθηκαν σε κυκλοφορία. Κάτι, που βεβαίως βρίσκεται στον αντίποδα των συστάσεων των ειδικών, που προτείνουν να υπάρχουν και ειδικά συστήματα απολύμανσης σε εσωτερικούς χώρους με δεδομένο ότι διασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός των χώρων. Επίσης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού τόνισε ότι και στα λεωφορεία πρέπει να διασφαλίζεται να είναι ανοικτά όλα τα παράθυρα αλλά και ότι αρκετά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.»