O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τον χαιρετισμό του στον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «Συζητώντας με…», που διοργανώνει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. συνεχάρη την κα Χίσλοπ για την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδας, σημειώνοντας ότι αποτυπώνει και επιστεγάζει τους μακροχρόνιους δεσμούς της ίδιας με τη χώρα μας και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Σημείωσε, ακόμη, ότι το νησί της Σπιναλόγκα αποτελεί ορόσημο για τη δουλειά της, αλλά είναι επίσης μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας και απόδειξη για το πώς μια άλλη ασθένεια επηρέασε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Για τη σύγχρονη πανδημία, επισήμανε ότι δίνεται μία διπλή «μάχη», μία επιστημονική απέναντι στον ιό, αλλά και μία άλλη για την υπεράσπιση των ελευθεριών σε περιόδους που λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, όπως σήμερα. Υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τέθηκαν στο επίκεντρο η προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που αποτυπώνεται στο κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και «οδηγός» για το μέλλον.


Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η συνέντευξη της Βικτόρια Χίσλοπ πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στην Κρήτη, στη Σπιναλόγκα.