«Η κυβέρνηση με δική της ευθύνη πυροδότησε μια ένταση αυτήν του Πολυτεχνείου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα μπορούσαν να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα» σημειώνοντας ότι «ο αρχηγός της ΕΛΑΣ με την ανακοίνωση του προκάλεσε».

Παράλληλα τόνισε πως «αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει στον προβλεπόμενο χώρο την επέτειο», ενώ είπε ότι «δεν δίνει στους πολίτες κάποιο μήνυμα να κατέβει στην πορεία».

Ακόμη ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας και στην οποία θα συμμετείχαν και επιδημιολόγοι».

Την ίδια στιγμή απέρριψε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί συγκυβέρνηση με την ΝΔ και εκείνο που θέλει είναι μια μίνιμουμ συνεννόηση στην ανάσχεση της πανδημίας».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες Πολάκη, απάντησε πως «τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να συμβάλουν στην υπεύθυνη στάση της πολιτείας και της κοινωνίας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει αύριο σε σχέση με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Ξανθός απάντησε: «Η κυβέρνηση με δική της ευθύνη πυροδότησε μια αχρείαστη ένταση αυτή τη στιγμή. Είναι κοινός τόπος αυτή την περίοδο ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη κοινωνική και πολιτική συναίνεση άρα οφείλει η υπεύθυνη πολιτεία όταν κάνει επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών πρωτίστως και η ίδια να δείχνει την ίδια υπευθυνότητα στο πως χειρίζεται μείζονα θέματα».

«Θεωρώ ότι επειδή όλοι οι εχέφρονες ανθρωποι της χώρας καταλαβαίνουν ότι είμαστε σε μια δύσκολη και ευαίσθητη συγκυρία και ότι δεν είναι δυνατόν τα πράγματα να κινούνται με τον ίδιο τρόπο που είχαμε συνηθίσει σε μια περίοδο που έχουμε lockdown, επιθετική αύξηση του ιού, θανάτους και αφόρητη πίεση το σύστημα υγείας νομίζω ότι μπορούσαν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να διαχειριστύν αυτή την επέτειο με ένα συμβατό με τη συγκυρία και με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Θεωρώ ότι αντί η κυβέρνηση να προσπαθήσει αξιοποιώντας και την συνηγορία την επιστημονική και τα δεδομένα και να συμφωνήσει με τα κόμματα ένα πλαίσιο στο οποίο δεν θα έθετε επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία πήγε, κατά την άποψη μου, με μια πολιτική πυγμής με αντανακλαστικά αυταρχισμού, βάζοντας τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ να βγάζει αποφάσεις και προκάλεσε τα αντανακλαστικά...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπετε ότι αντιδρούν ακόμα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δηλαδή δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τις πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να προσέχουμε αυτή την περίοδο να μην δίνουμε λαβές σε μια πόλωση και ένα διχαστικό κλίμα το οποίο δυναμιτίζει και την προσπάθεια στο πεδίο της δημόσιας υγείας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο αυριανή επέτειο, ανέφερε: «Θα υπάρξει μια αντιπροσωπία βουλευτών στελεχών η οποία όπως αρμόζει σε αυτή την επέτειο θα τιμήσει στον προβλεπόμενο χώρο και στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και προφανώς δεν δίνουμε κατεύθυνση σε ένα κόσμο που έχει αναφορά στον πολιτικό μας χώρο να συμμετέχει μαζικά σε ένα συλλαλητήριο».

«Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τα πράγματα κατά την άποψή μου βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία και τη δημόσια υγεία και το αναγκαίο κλίμα πολιτικής συνεννόησης. Δεν χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο που η κοινωνία είναι ανασφαλής , υπάρχει μια αβεβαιότητα για το μέλλον, για την υγεία, για την εργασία δεν χρειαζόμαστε περιττές συγκρούσεις και πολώσεις αυτή την περίοδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο κ. Τσίπρας προχθές στη Βουλή είπε ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα και επειδή αυτή την ώρα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να υπάρξει μια συστράτευση για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή να συνεννοηθούμε στα βασικά. Δηλαδή να γίνει μια σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας των πολιτικών αρχηγών, έχουμε μεγάλη υγειονομική κρίση και στις περιόδους των κρίσεων πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις αν μη τι άλλο να κάθονται στο ίδιο τραπέζι ταυτόχρονα. Η κοινωνία αυτή την περίοδο θέλει ένα κλίμα συστράτευσης και αίσθησης ότι το πολιτικό σύστημα από κοινού προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην εξαντλεί όλη την παρέμβασή του σε μια μικροπολιτική αντιπαράθεση. Θεωρείτε ότι θα έβλαπτε μια σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία να κληθεί βεβαίως και ο κ. Τσίοδρας και όποιοι άλλοι έγκριτοι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυτή τη στιγμή στην πολιτεία, να δώσουν τα πραγματικά δεδομένα, και να υπάρξει μια κοινά συμφωνημένη στρατηγική για το επόμενο διάστημα που και το σύστημα υγείας θα ενισχύσει τη θωράκισή του και θα δώσει ένα σήμα ασφάλειας στην κοινωνία;», ανέφερε.

«Εγώ θεωρώ ότι θα ήταν θετικό. Σε αυτή τη σύσκεψη θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια γραμμή, γιατί προφανώς υπάρχουν διαφορές συνολικά για την πολιτική υγείας επί του πρακτέου μπορούμε να συνεννοηθούμε σε πέντε σημεία τα οποία θα είναι κρίσιμα. Να υπάρξει ένα εξάμηνο πρόγραμμα συμφωνημένο, μια κοινή γραμμή η οποία για να υλοποιηθεί, και για να υπάρχει ο συμβολισμός της πολιτικής συνεννόησης θα έπρεπε να εκφράζεται και από έναν υπουργό υγείας κοινής αποδοχής. Αυτό είναι το θέμα, δεν είναι το θέμα αν είναι ο κ. Κικίλιας άχρηστος ή όχι ή αν η κα Λινού είναι καταλληλότερη του κ. Κικίλια. Η κα Λινού προτάθηκε με αυτή τη λογική, ότι να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιστημονικό λόγο και δημόσια παρουσία και έχουν συμβάλει αυτή την περίοδο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Θα μπορούσε να μια άλλη πολιτική δύναμη να καταθέσει μια άλλη πρόταση, το θέμα είναι συζητάει η κυβέρνηση αυτό το πράγμα; Δεν το συζητάει γιατί θεωρεί αυτάρεσκα ότι τα έχει κάνει όλα καλά, ότι υπάρχει success story και στον τομέα της υγείας, ότι είμαστε η καλύτερη χώρα της Ευρώπης, αυτά λέγονται δυστυχώς, και υπονομεύουν το μήνυμα ότι είμαστε σε μια οριακή στιγμή, είμαστε στο κόκκινο και πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι και να συμμορφωθούμε με τα αναγκαία μέτρα. Δεν δείχνει η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί την κρισιμότητα, υποτιμά τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν η πρόταση για έναν επιστήμονα σημαίνει και υιοθέτηση των απόψεων του επιστήμονα, απάντησε: «Όχι βεβαίως».

ΔΗΜ: Το ρωτώ γιατί πολλοί σας επικρίνουν ότι κάνατε μια πρόταση ενός ανθρώπου που έχει πει την συγκεκριμένη άποψη για τη Θεία Κοινωνία

«Η κα Λινού έχει πει πάρα πολλά πράγματα, έχει μιλήσει για τις ανισότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο... με εγκυρότητα, με ευαισθησία για πάρα πολλά θέματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες. Κάνοντας αυτή την προσωποποιημένου χαρακτήρα συζήτηση χάνουμε την ουσία, η ουσία για μένα είναι να υπήρχε η δυνατότητα μιας πολιτικής συνεννόησης στο ελάχιστο τουλάχιστον επίπεδο που να δώσει το σήμα που χρειάζεται και η κοινωνία. Έχουμε δυσπιστία σήμερα στην κοινωνία», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συγκυβέρνηση, ανέφερε: «Δεν ζητάει συγκυβέρνηση, στο ευαίσθητο πεδίο της υγείας το οποίο δοκιμάζει και το ΕΣΥ και την κοινωνία και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο επίκεντρο της συζήτησης αυτή την περίοδο ζητούμε μια μίνιμουμ συστράτευση και συνεννόηση που θα εκφραστεί αν υπάρξει αυτή η βούληση και σε έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής περιορισμένης διάρκειας. Δεν ζητάμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για κοινής αποδοχής υπουργό υγείας θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθός απάντησε: «Προφανώς. Είδα στο Βήμα άρθρο της υφυπουργού Υγείας η οποία έλεγε ότι δεν υπήρξε συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο πρώτο κύμα. Είναι δυνατόν να αμφισβητείται! Και τώρα συνεχίζει να βάζει πλάτη, με υπευθυνότητα μιλάμε και θετικές προτάσεις καταθέτουμε, κριτική έχουμε κάνει με μια διάθεση θετικής συμβολής και όχι απλώς μικροπολιτικής».

Ερωτηθείς για τις τελευταίες ενέργειες Πολάκη, τόνισε: «Τα δημόσια πρόσωπα και όσοι έχουν δημόσιους ρόλους και κοινωνική επιρροή αυτή την περίοδο πρέπει με τις πράξεις τους, με τις δηλώσεις τους, με τη συμπεριφορά τους να συμβάλλουν στην κοινωνικά υπεύθυνη στάση και των πολιτών και της κοινωνίας γιατί αλλιώς η προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας θα είναι ατελέσφορη».