«Εδώ και 20 ημέρες είχα εκφράσει προσωπική άποψη ότι φέτος ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα γίνει με απλή κατάθεση στεφάνων από τα πολιτικά κόμματα και τους φοιτητικούς συλλόγους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

O κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι αν γίνει τελικά η πορεία κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα μπουν σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Είπε μάλιστα πως η χώρα δίνει μια σκληρή μάχη για την ανάσχεση του κοροναϊού ενώ τόνισε πως «ο πρωθυπουργός και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα επέλεξε την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος την πανδημία» λέγοντας ότι «με τη στάση αυτή δεν παίρνεις ούτε μία ψήφο». Κάλεσε μάλιστα όσους αμφισβητούν τον κοροναϊό να μην υποτιμούν τον ιό.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και κάλεσε όλους να κάνουν το εμβόλιο και τόνισε ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ πρέπει να γίνει με fast track διαδικασίες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Εδώ και 20 μέρες τοποθετήθηκα δημόσια και είπα ότι είναι προσωπική μου άποψη ότι φέτος πρέπει να πάρουμε μια απόφαση έγκαιρα και τελείως ξεκάθαρή ότι ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα γίνει με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, με μια απλή κατάθεση στεφάνου εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και των φοιτητικών συλλόγων και τίποτα παραπάνω. Είπα ότι θα ήταν αμαρτία τα μέτρα τα οποία πήραμε και είναι σκληρά μέτρα και κλείστηκε όλος ο κόσμος πάλι στα σπίτια τους, ανθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους δεν πρέπει να μπούνε σε κίνδυνο γιατί θα μπουν σε κίνδυνο να το απόγευμα γίνει μια πορεία. Το δικαίωμα στη ζωή είναι το ύψιστο δικαίωμα σε αυτό τον κόσμο. Μας ακούει ο κόσμος και λεει «τι κάνουν τώρα οι πολιτικοί, τσακώνονται για το αν θα γίνει πορεία στο Πολυτεχνείο» ο άλλος δεν έχει να πάρει laptop στο παιδί του, ο άλλος δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά όταν θα λήξει αυτή η ιστορία και εμείς τσακωνόμαστε εάν για μια χρονιά δεν γίνει πορεία. Είναι εκτός λογικής αυτά».

Ερωτηθείς τι πήγε λάθος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όλοι μας, ο λαός, το πολιτικό σύστημα και κυρίως και πάνω από όλους οι υγειονομικοί μας δίνουν μια πάρα πολύ σκληρή μάχη. Εγώ έχω μάθει όταν δίνω τη μάχη να μην λέω πάρα πολλά λόγια γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και είναι και επικίνδυνα. Θα έρθει η στιγμή που θα κάνουμε έναν απολογισμό, όταν θα έχει φύγει αυτός ο εφιάλτης, για να δούμε τι ενδεχομένως δεν κάναμε καλά ώστε αν ποτέ προκύψει ξανά στο μέλλον να το ξέρουμε και να μην το επαναλάβουμε. Εγώ δεν είμαι από τους βουλευτές που κρατάω θυμιατό στους εκάστοτε αρχηγούς και λεω «τι καλοί που είναι» οφείλω όμως να πω δύο πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτον ότι και το πρώτο κύμα αλλά και τώρα στο δίλημμα οικονομία ή δημόσια υγεία επέλεξε τη δημόσια υγεία με ότι σημαίνει αυτό και για μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και το δεύτερο, έχετε δίκιο προχθές στη Βουλή είπε ότι ενδεχομένως να κάναμε κάποια λάθη, ενδεχομένως κάτι να μας ξέφυγε αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να τα συζητάμε αυτά δημόσια και κυρίως να τα έχουμε ως θέμα σύγκρουσης πολιτικής μεταξύ μας. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται, έχει επιλέξει η αντιπολίτευση ως αιχμή τους δόρατος της αντιπολίτευσης που θέλει να κάνει στην κυβέρνηση την πανδημία, είναι λάθος. Είναι σαν να περιφρονεί το τι συμβαίνει γύρω μας και δεν κερδίζεις από αυτά, ούτε μια ψήφο δεν κερδίζεις».

Αναφορικά με τους αρνητές της πανδημίας, δήλωσε: «Να κάνουμε το σταυρό μας στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ας κάνουμε το σταυρό μας που έχει μείνει σε αυτό το επίπεδο. Εγώ σαν γιατρούς τους λεω προς Θεού μην υποτιμήσουμε τίποτα. Εάν κάναμε ένα λάθος όλοι μαζί, και ο λαός και τα πολιτικά κόμματα είναι ότι πιστέψαμε τον Μάιο ότι νικήσαμε οριστικά τον κορονοϊό και ότι ο κορονοϊός έπαψε να υπάρχει».

«Δεν νομίζω ότι πριν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί τα νέα είναι ευχάριστα και άλλα εμβόλια είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν, θα είμαι από τους πρώτους που θα πάω να κάνω το εμβόλιο και αυτή είναι η σύσταση και η παράκληση που κάνω σε όσους μας ακούνε. Να πάμε να κάνουμε, αυτοί που πρέπει, το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ΕΣΥ, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε: «Άλλο η γενική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, που είμαι φανατικά υπέρ ότι πρέπει να γίνει αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα στην οξεία φάση της πανδημίας, θα γίνει μετά. Και το δεύτερο είναι ότι τώρα και πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανοιχτά τα αυτιά του σε αυτά για αυτό και ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή μια τροπολογία σχεδόν από όλα τα κόμματα ότι τα επίμαχα κομμάτια του ΕΣΥ που είναι στην πρώτη γραμμή και εννοώ πνευμονολογικές κλινικές, μονάδες ΜΕΘ, παθολογικές κλινικές που σηκώνουν το κύριο βάρος η ενίσχυση πρέπει να γίνει τώρα με fast track διαδικασίες. Ας αφήσουμε τις σαχλαμάρες ότι πρέπει να τηρήσουμε τις διαδικασίες μην είναι αντισυνταγματικές οι προσλήψεις και κάτι τέτοια που ακούω τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τώρα με fact track διαδικασίες πρέπει να γίνει η ενίσχυση του ΕΣΥ σε συγκεκριμένους τομείς, αυτούς τους τομείς που σηκώνουν το βάρος, και νομίζω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».