Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του, κατά την παρουσίαση των κυριότερων σημείων της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι δεν νοείται διαφωνία ή υπονόμευση της προσπάθειας για μια νέα εκκίνηση.

Όπως είπε, είναι η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκμεταλλευτούν αυτή την τελευταία ευκαιρία που δίδεται για να φτάσει το ποδόσφαιρο εκεί που του αξίζει. Η Ολιστική Μελέτη αποτελεί ήδη οδηγό και για την κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα ισχύσουν όλα όσα αναφέρει και αφορούν τους δικούς της τομείς ευθύνης.

Περιληπτικά, κάποιες από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, αλλά και διατάξεις που είχαν ήδη περάσει και ισχύουν, είναι:

Η κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες και η ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).
Ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
Η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με έδρα το ΟΑΚΑ, σε αντικατάσταση του ΕΣΚΑΝ και με την ευθυγράμμιση στις διεθνείς επιταγές και τον Κώδικα του WADA.
Η απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων (και των ποδοσφαιρικών) με 12 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο θα εισπράξει 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άθλημα που καλλιεργεί.

Οι διατάξεις για τη βία στα γήπεδα που έκαναν ευχερέστερη τη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τη σύσταση της Steering Committee.
Στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α., που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως πρόεδρος, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), ο αθλητικός εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κι εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).

Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συστήνει ομάδες εργασίας με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Σε κάθε ομάδα εργασίας συμμετέχουν φορείς εκτός αυτών που ανήκουν στον «πυρήνα» της, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύνδεσμοι παικτών, προπονητών και διαιτητών, οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Εταιρίες Στοιχηματισμού κ.ά.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι «μαζί με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ετοιμάζουμε και το 3ο σχέδιο νόμου, στο οποίο –μεταξύ άλλων- θα τακτοποιούμε και το χρονίζον ζήτημα με τα νομιμοποιητικά εργασίας των προπονητών ποδοσφαίρου».