Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1: Στις 31 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν διπλό
«Εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα στα γηροκομεία, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τις άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «γίνονται περισσότερα ράπιτ τεστ, ενισχύονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».
Ακόμη σημείωσε πως «τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα όπου η διασπορά είναι μεγαλύτερη».
Τέλος τόνισε πως «στις 31 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν διπλό».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1:
Για την εικόνα των γηροκομείων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αγωνία γιατί αυτό που γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία άλλων χωρών είναι ότι από τη στιγμή που έχεις ένα κρούσμα μέσα σε ένα γηροκομείο είναι πάρα πολύ πιθανό να έχεις πάρα πολλές απώλειες. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση όμως αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουμε, και σας διαβεβαιώνω για αυτό επειδή έχω μιλήσει με όλους τους ομολόγους μου στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν πάρα πολύ από τον κορονοϊό στα γηροκομεία τους, τα αυστηρότερα πρωτόκολλα δηλαδή έχουμε θεσπίσει ένα σύνολο πρωτοκόλλων για τη συμπεριφορά των εργαζομένων εντός δομής, εκτός δομής, για τα επισκεπτήρια, για το πώς πάνε οι προμήθειες, για το πώς πρέπει να φοράνε γάντια και μάσκες. Από τη μια πρωτόκολλα συμπεριφοράς εντός και εκτός δομής και από την άλλη συχνότητα των τεστ».
«Προχθές ψηφίσαμε 2 εκατομμύρια να δοθούν και πάλι σε γηροκομεία για rapid test, για υγειονομικό υλικό, για απολυμάνσεις, να δοθούν όχι μόνο στα δημόσια αλλά να βοηθήσουμε και στα ιδιωτικά γιατί τα αυστηρά πρωτόκολλα είναι οριζόντια για όλους. Οπότε από τη μια τους βοηθάμε όπως έχουμε ήδη κάνει και παλαιότερα και το δεύτερο είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς ελέγχους. Έχουμε ελέγχους για την τήρηση των πρωτοκόλλων δηλαδή επειδή διπλασιάσαμε τα πρόστιμα αυτή τη στιγμή τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή που τα έχουμε χωρίσει σε όλη την επικράτεια και σαρώνουν τα γηροκομεία και τις δομές αυξημένης ευαλωτότητας σε όλη την επικράτεια έχουνε βάλει πρόστιμα δυστυχώς γύρω στις 250 χιλιάδες €. Υπάρχουν δομές που έχουνε πάρει και δεύτερο πρόστιμο οπότε οι έλεγχοι συνεχίζονται και έχουμε κάνει μια τέτοια προτεραιοποίηση των δομών έτσι ώστε να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι στις κόκκινες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα αν πληρώνονται τα πρόστιμα, η υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Άλλα έχουν εισπραχτεί όμως το ότι δεν έχουν δεν είναι απαραίτητα τεκμήριο ότι δεν θα εισπραχθούν. Το θέμα μας είναι η δομή να μην κλείσει, το θέμα μας είναι να κάνει καλά τη δουλειά της. Είναι σημαντικό το να έχουμε πάρα πολλές δομές στις οποίες γίνονται συνεχώς έλεγχοι και κάνουμε συντονισμένο και κεντρικό σχεδιασμό για το πώς γίνονται οι έλεγχοι αυτοί αλλά είναι και σημαντικό να γίνονται πολύ συχνά rapid test ή γενικότερα τεστ. Για αυτό προβλέπουμε πλέον τα τεστ θα γίνονται εβδομαδιαία σε αυτές τις δομές αυξημένης ευαλωτότητας και αυτό όχι μόνο γιατί όσο συχνότερα είναι τα τεστ τόσο καλύτερα γιατί δυστυχώς υπάρχουν κάποιες λίγες εξαιρέσεις στις οποίες ενώ οι περισσότεροι συμπολίτες μας εργαζόμενοι και διοικήσεις σε γηροκομεία δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη συμμόρφωση στα μέτρα που έχουμε θεσπίσει έχουμε αρκετές περιπτώσεις που η έλλειψη ατομικής ευθύνης εργαζομένων και δομών έχει ολέθρια αποτελέσματα».
«Επειδή το υπουργείο Εργασίας έχει τον κεντρικό συντονισμό όλων των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των γηροκομείων είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τα γηροκομεία. Έχουμε πάρα πολύ καλή επικοινωνία με το σύλλογό τους ο οποίος μας μεταφέρει όλα τα προβλήματα. Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα εκεί που η διασπορά είναι μεγαλύτερη δηλαδή δεν είναι τυχαίο ότι Θεσσαλονίκη Δράμα και Λάρισα έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα», υπογράμμισε η ίδια.
Αναφορικά με το διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σημείωσε: «Στις 31 Δεκεμβρίου έχουμε διπλό εγγυημένο εισόδημα για όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μιλάμε για σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας. Είναι ένα έκτακτο επίδομα που δίνουμε, μια διπλή δόση σε όλους τους δικαιούχους και είναι αντίστοιχη της δράσης μας που κάναμε το Μάιο που δώσαμε σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου με παιδιά έκτακτο βοήθημα. Τώρα ερχόμαστε διπλασιάζουμε το επίδομα και εκτός από αυτό διευρύνουμε και τη δεξαμενή των δικαιούχων δηλαδή μπορούν και άλλοι συμπολίτες μας να είναι δικαιούχοι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συγκεκριμένα μπορούν άστεγοι ή κακοποιημένες γυναίκες να λάβουν το επίδομα και μιλάμε για κακοποιημένες γυναίκες και άστεγους που διαμένουν σε δομές προσωρινής φροντίδας. Δηλαδή σε ανθρώπους που μέχρι τώρα το κράτος τους έλεγε είτε στέγαση είτε επίδομα».
Ερωτηθείσα αν θα δίνονται τα επιδόματα με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας, απάντησε: «Είναι κάτι που σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε. Είναι μια πρόταση που σκεφτόμαστε σαν υπουργείο Εργασίας μαζί με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται. Δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το μισό του επιδόματος πηγαίνει σε προπληρωμένη κάρτα, αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, είναι πρακτική που ήδη εφαρμόζεται. Σκεφτόμαστε ειδικά για μεγάλα επιδόματα για παράδειγμα το επίδομα γέννησης που είναι 2.000€ αυτό μπορεί να πηγαίνει απευθείας σε μια προπληρωμένη κάρτα την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι».
Για την παράταση του επιδόματος γέννησης, δήλωσε: «Όλοι οι συμπολίτες μας που γέννησαν ένα παιδί μέσα στο ’20 και δεν κατάφεραν το πάρουν το επίδομα είτε γιατί γίνανε κάποια λάθη από τη δική τους την πλευρά είτε από τις υπηρεσίες δώσαμε παράταση 3 μηνών».