«Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια στρατηγική απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει κυρώσεις κατά της Άγκυρας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Πρέπει να έχουμε στρατηγική απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά και στους ελιγμούς της. γιατί αυτή τη στιγμή η Τουρκία κινείται ακριβώς με αυτό το διπλό τρόπο. Έχει μια μερίδα πολιτικών της κυρίως τον υπουργό Άμυνας να συνεχίζει στη ρητορική την επιθετική την οποία συνδυάζει και με πράξεις. Για παράδειγμα θα είδατε ότι για πρώτη φορά αναγγέλλει, δεν νομίζω ότι θα το τολμήσουν αλλά το αναγγέλλει, παράνομη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις εντός των 6 μιλίων, στα 5,8. Δεν θα τολμήσουν, είναι στο πλαίσιο όμως συνδυασμού ρητορικής προκλήσεων και έμπρακτων προκλήσεων στην πραγματικότητα μας δοκιμάζουν».

«Για αυτό και ένα από τα ερωτήματα που έθεσα χθες στην τοποθέτησή μου είναι δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με το να μην θέτει σαφείς κόκκινες γραμμές ουσιαστικά συνιστά αυτό μια ανοιχτή πρόσκληση προς την άλλη πλευρά να συνεχίζει να μας δοκιμάζει. Και ρώτησα συγκεκριμένα ότι δεν είναι προβληματικό ότι δεν έχουμε πει ότι για μας είναι απόλυτες κόκκινες γραμμές η αποστολή γεωτρύπανού ή η πραγματοποίηση παράνομων ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινούς Αυτά θα έπρεπε να είναι κόκκινες γραμμές γιατί η άλλη πλευρά λειτουργεί στο επίπεδο της κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της προσπαθώντας κάθε φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα που είτε θα γκριζάρουν περιοχές είτε θα θέτει σε αμφισβήτηση άλλα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι διπλή στο επίπεδο της αποτροπής εκ των προτέρων να έχουμε στείλει ένα μήνυμα ότι ούτε να τα διανοηθείτε αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι δεν το έχουμε στείλει το μήνυμα αυτό;

«Πρώτα απ’ όλα όταν στέλνεις ένα μήνυμα «μη το διανοηθείτε» θα πρέπει μετά να είσαι έτοιμος να το υπηρετήσεις. Μη διανοηθείτε λέγαμε και για το Ορούτς Ρέις και διαδοχικά οι προκλήσεις της Τουρκίας ήταν συνεχώς κλιμακούμενες. Δεν έχουμε αποφασιστικότητα στα μηνύματα αποτροπής που δώσαμε και η αποτροπή δεν πρέπει να συνδυάζεται στο μυαλό σας με την στρατιωτική κλιμάκωση, είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα μηνύματα αποτροπής δίνονται για να αποτραπεί η άλλη πλευρά», απάντησε ο βουλευτλης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς η βασική απάντηση θα πρέπει να είναι διπλωματική. Διπλωματική απάντηση είναι κυρώσεις και οι κυρώσεις πρέπει να επιδιωχθούν με αποφασιστικότητα. Η ΕΕ είναι σαν ένα μεγάλο υπερωκεάνιο στρίβει αργά και στρίβει με βάση τη δική της εσωτερική λογική. Οι κυρώσεις που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι οι κυρώσεις που ο Μπορέλ έχει ανακοινώσει στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών του Αυγούστου όταν η κυβέρνηση φέρνει νέες ιδέες όπως το εμπάργκο όπλων, όπως είναι η διακοπή της τελωνειακής ένωσης είναι κατά τη γνώμη μου σαφές ότι αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους γιατί δεν μπορούν να μπουν ξαφνικά στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβούλιου θέματα που δεν έχουν περάσει από τα προηγούμενα θεσμικά 40 κύματα που είναι η επιτροπή και ο ύπατος αρμοστής», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Η εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τα Εμιράτα είναι θετικό γεγονός πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας φιλειρηνικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Στο τελευταίο μου ταξίδι στα Εμιράτα είχα θέσει το ζήτημα να έχουμε και με αυτή τη χώρα σε τριμερές σχήμα συνεργασίας όπως αυτά που έχουμε με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αυτό είχε γίνει δεκτό και συνέχισε η νέα κυβέρνηση. Τώρα προχωρά σε κάτι καινούργιο η κυβέρνηση που πράγματι είναι πρωτότυπο και πρωτότυπο γενικά στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων. Τα σχήματα αμυντικής συνεργασίας που μια χώρα δέχεται να συνεργαστεί με μια άλλη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη ήταν συνήθη πριν από τον Α και τον Β παγκόσμιο πόλεμο, θεωρήθηκαν ότι οδήγησαν στον πρώτο με τον αυτοματισμό των συμμαχιών και δεν εμπόδισαν το δεύτερο . Άρα μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο ο συνήθης τρόπος συνεργασίας των κρατών δεν είναι τα διμερή σχήματα συνεργασίας αλλά η ένταξη τους σε πολυμερή σχήματα».

Ερωτηθεις αν θα ψηφίσουν την συμφωνία με τα Αραβικά Εμιράτα, απάντησε: «Θα τη δούμε στο περιεχόμενο... Είναι θετική εφόσον ενταχθεί σε αυτή την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».