Τους τελευταίους 17 μήνες – τόσους συμπληρώνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία – ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει εφαρμόσει ουκ ολίγες φορές το ρητό “Μετά Χριστόν Προφήτες”.

Περιμένει, δηλαδή – ιδίως την περίοδο της πανδημίας – να δει πως θα εξελιχθεί μια κατάσταση κι αν τελικά η τροπή είναι αρνητική, τότε έρχεται και φωνάζει “είδατε που σας τα λέγαμε;”.

Αυτό γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με τον τουρισμό και το άνοιγμά του τον Ιούνιο που μας πέρασε. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με λάθος τρόπο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως “είπαμε όποιος εισέρχεται στη χώρα να έχει ένα τεστ”.

Πάμε όμως να δούμε την πραγματικότητα, ερευνώντας μέρα προς μέρα τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου αρχηγού του κόμματος τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Στις 12 Μαΐου, όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου, “με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Τουρισμός - Η επόμενη μέρα» που διοργάνωσαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με τη συμμετοχή του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.”. Η πρόταση που κατατέθηκε για τα τεστ είναι να γίνονται “test στα αεροδρόμια αναχώρησης των επισκεπτών”! Το δε δελτίο Τύπου καταλήγει πως “το μεγάλο στοίχημα για όλους φαίνεται πως είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”…

Στις 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους εργαζομένων και φορείς από το χώρο του τουρισμού. “Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάη και ακόμα όχι μόνο δεν έχουν ανοίξει οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το πότε και πως θα γίνει η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας όπως λέμε ότι είναι ο τουρισμός την ελληνική οικονομία”, ανέφερε – επί λέξει – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για τον περιορισμό στην άφιξη τουριστών ή για τα τεστ που πρέπει να κάνουν πριν έρθουν; Απολύτως τίποτα.

Στις 12 Ιουνίου, το τμήμα τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, υποστήριζε μεταξύ άλλων πως “εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στον κλάδο αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης και έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στην επιτυχία της έναρξης και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου”. Καμία αναφορά στο πως και με ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνει αυτή η έναρξη.

Στις 15 Ιουνίου, η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τόνιζε πως “ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση” και ότι “η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλή και δυναμική επανεκκίνησή του για το καλό του τόπου.” Έκανε επίσης μια σειρά από προτάσεις για τον τουρισμό, μέσα στις οποίες – μαντέψτε – δεν υπήρχε η πρόταση να μην ανοίξει καθόλου ή να ανοίξει με υποχρεωτικά τεστ για όλους τους τουρίστες.

Στις 16 Ιουνίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα κατήγγειλε με ανακοίνωσή της “την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να απαγορεύσει αιφνίδια, την Κυριακή το βράδυ την είσοδο στην Ελλάδα οδικώς σε Σέρβους τουρίστες”, μια απόφαση που είχε ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου εκείνης.

Στις 24 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, όπως την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης του κλάδου, ενώ είπε πως “ο τουρισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την οικονομία”. Ούτε μία λέξη δεν εκστόμισε για το ότι δεν έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός ή πως έπρεπε κατά τη γνώμη του να υποβάλλονται όλοι οι ξένοι σε τεστ πριν έρθουν.

Τόσες συναντήσεις, τόσες δηλώσεις, τόσες δημόσιες τοποθετήσεις, ούτε μία αναφορά στο πως έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός. Για μία ακόμα φορά, δυστυχώς, “Μετά Χριστόν Προφήτες”…