«Όσο εξελίσσεται η έρευνα για τη βίλα που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο μπορεί να μάθουμε περισσότερα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης ασύλου και τόνισε ότι «το τελευταίο δίμηνο υπήρξε αύξηση εισόδου Σομαλών στη χώρα μας και από έρευνα προέκυψε ότι ΜΚΟ πλήρωναν αεροπορικά εισιτήρια σε Σομαλούς για να μεταβούν στην Τουρκία όπου έπαιρναν βίζα και στη συνέχεια κατέληγαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Σημείωσε μάλιστα ότι «εκείνοι που φεύγουν είναι περισσότεροι από εκείνους που εισέρχονται στη χώρα», ενώ είπε ότι «σήμερα θα αναχωρήσουν για τη Γερμανία άλλοι 160 πρόσφυγες».

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ακόμα πως «η Ελλάδα αναμένει από την ΕΕ, πολιτική προστασία των συνόρων, οι επιστροφές που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση και υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το μεταναστευτικό».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το σπίτι του κ. Τσίπρα στο Σούνιο, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ που είπε ότι αν η διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας για το ενοίκιο του Σουνίου την ίδια διαπραγμάτευση είχε καταφέρει να κάνει το 2015 η χώρα μας ποτέ δεν θα είχε μπει στο τρίτο μνημόνιο. Είναι μια εντυπωσιακή διαπραγμάτευση σε μια περιοχή που οι τιμές ειναι πολύ μεγάλες, πως κατάφερε ο άνθρωπος να βρει τόσο φθηνά ένα σπίτι είναι αξιοσημείωτο. Φαντάζομαι ότι είναι μια ιστορία που θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό και είμαι σίγουρος ότι καθώς εξελίσσεται η έρευνα μπορεί να μάθουμε και περισσότερα».

Αναφορικά με τα νέα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα ότι η Τουρκία διευκολύνει τις διελεύσεις των προσφύγων–μεταναστών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε: «Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016 η Τουρκία πρέπει ενεργά να εμποδίζει τις οποιεσδήποτε ροές. Αφορμή έδωσε το τραγικό ναυάγιο την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους διότι επιτρέψανε οι Τούρκοι να ξεκινήσει μια εντελώς ακατάλληλη βάρκα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας κατά παράβαση της συμφωνίας και ενώ οι άνθρωποι ζητήσανε βοήθεια η Τουρκία δεν την παρείχε, και αυτό έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση στην Ευρώπη για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάση αυτής της συμφωνίας. Επίσης το τελευταίο δίμηνο παρατηρήσαμε μια αυξημένη άφιξη Σομαλών, δηλαδή από τους 230 που μπήκαν στη χώρα μας τους τελευταίους 2 μήνες – ένα νούμερο 99% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι- περίπου το 65% ήταν Σομαλοί. Εμείς δεν συνορεύουμε με τη Σομαλία επίσης είναι γνωστό ότι η Σομαλία και η Τουρκία έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις, ακόμα και νοσοκομείο υπάρχει στο Μογκαντίσου που λέγεται ''Ερντογάν''».

«Βρήκαμε ότι υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες πληρώνουν τα εισιτήρια Σομαλών για να πετάξουν νομίμως από τη Σομαλία προς την Κωνσταντινούπολή, παίρνουνε βίζα στην Τουρκία και αυτοί μετά από κυκλώματα λαθροδιακινητών οι οποίοι όμως βρίσκουν στήριξη και από ΜΚΟ οι οποίες βοηθάνε στο πέρασμα, τελικά καταλήγουν στην Ελλάδα με στόχο να μπούνε και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς στην Τουρκία. Η Ελλάδα, ανακοίνωσα χθες, ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα αναθεωρήσουμε προς το αυστηρότερο και πάλι το καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου σε ανθρώπους οι οποίοι είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες καταγωγής και θα διευρύνουμε τον κατάλογο, ή περνάνε από χώρες τις οποίες δεν έχουν κίνδυνο οπότε αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τόπο που η χώρα μας το 2021 αντιμετωπίζει το άσυλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το τελευταίο πεντάμηνο στη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι από ότι έρχονται και αυτό είχε να συμβεί δεκαετία δηλαδή πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο. Σήμερα σε λίγη ώρα θα αναχωρήσουν άλλοι 160 από το Ελ. Βενιζέλος προς τη Γερμανία, χθες αναχωρήσανε άλλοι 28 προς Γαλλία, υπάρχουν διάφορες ενεργές διακρατικές συμφωνίες οι οποίες μας επιτρέπουνε φέτος να έχουμε σημαντική αύξηση των αναχωρήσεων και θα πιάσουμε το στόχο που είχαμε φέτος για 10.000 αναχωρήσεις από την Ελλάδα. Οι αφίξεις τους τελευταίους μήνες είναι μερικές εκατοντάδες το μήνα, είναι 14.000 για όλη τη χρονιά αλλά τα 2/3 των αφίξεων ήταν το πρώτο δίμηνο. Αν αφαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο πλέον οι αφίξεις είναι λιγότερες από τις αναχωρήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Βαθύ της Σάμου στη νέα δομή, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του έργου το οποίο είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το οποίο θα παραληφθεί τώρα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, έχουνε μπει οι εργολάβοι και στη Σάμο και στην Κω και στη Λέρο . Αναμένουμε και τα τρία κέντρα να είναι λειτουργικά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ως προς τη Λέσβο και τη Χίο ο στόχος είναι στο δεύτερο εξάμηνο του ’21 να είναι και εκεί τα κέντρα λειτουργικά ώστε πλέον να έχουμε κέντρα με ασφάλεια, με κατάλληλες συνθήκες και δεν θα δημιουργήσουν αυτά τα κέντρα ξανά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες από τη Μόρια, το Βαθύ, κέντρα τα οποία δεν μπορέσανε να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες του μεταναστευτικού ούτε να έχουν τα συνθήκες ασφάλειας που απαιτείται σε μια σύγχρονη χώρα».

Ερωτηθείς τι περιμένουμε από την ΕΕ για το μεταναστευτικό θέμα, ανέφερε: «Περιμένουμε πολλά, καταρχήν περιμένουμε μια αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων την οποία βλέπετε ότι και η δική μας αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει τη θέση πολλές φορές των ΜΚΟ και όχι τη θέση της προστασίας των εθνικών μας συνόρων. Πρώτο θέμα είναι η αυστηρή ασφάλεια των συνόρων. Η Ευρώπη έχει σύνορα, πρέπει να βάλουμε στόχο τη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες και όχι την παράνομη μετανάστευση όπως τη στηρίζουν οι λαθροδιακινητές. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που θέλουμε από την Ευρώπη είναι οι επιστροφές αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση. Και εκεί πιστεύω θα υπάρξει πρόοδος γιατί η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος μέλος στο να πραγματοποιεί απελάσεις και επιστροφές. Το τρίτο σημείο στο οποίο είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδος για το νέο σύμφωνο είναι η υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θέλει και ούτε πρόκειται να σηκώσει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών όπως επί ΣΥΡΙΖΑ 5 νησιά του Αιγαίου σήκωσαν όλο το βάρος για την ΕΕ».

«Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί στο νέο σύμφωνο. Ευχολόγιο δεν είναι όπως βλέπετε η διαπραγμάτευση καθυστερεί στην Ευρώπη, δεν είναι θέμα της Ελλάδος είναι θέμα όλων των κρατών της ΕΕ. Έχουμε ένα συμβούλιο υπουργών τη Δευτέρα το οποίο είναι το τελευταίο συμβούλιο επί γερμανικής προεδρίας να δούμε την πρόοδο που έχει γίνει . Υπάρχει έντονη αντίδραση από τις χώρες του Βιζεγκραντ στην πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί η χώρα μας να σηκώσει όλο το βάρος μόνη της αλλά σε ένα καθεστώς βέβαια προστασίας των συνόρων. Δηλαδή δεν μπορεί να επαναλάβουμε αυτό που έκανε η ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που επέτρεψε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για να γεμίσει η Ελλάδα για να ζητάμε μετά αλληλεγγύη. Πρέπει να ζητάμε αλληλεγγύη σε μια πολιτική όμως προστασίας των συνόρων και μειωμένων ροών, και αυτό το κάνουμε και το αποδεικνύουμε ότι γίνεται», υπογράμμισε ο ίδιος.