Μία σοβαρή αλλαγή στη γραμμή πλεύσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το αίτημα της Ελλάδας για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο αίτημα είχε πάρει ευρύτερες διαστάσεις τον περασμένο Οκτώβριο και σε μεγάλο βαθμό στρεφόταν εναντίον της Γερμανίας, η οποία έχει ενεργά εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισήμαινε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογράμμιζε, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. Ο Νίκος Δένδιας αναφερόταν μάλιστα και στην υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, παραπέμποντας σε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του φθινοπώρου.

Το συγκεκριμένο αίτημα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μπορεί να τέθηκε μετ’ επιτάσεως, ωστόσο δεν συνάντησε ανταπόκριση. Αντιθέτως υποβαθμίστηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «δεν είναι ζήτημα για το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ενώ το χαρακτήρισε ως διμερές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για μία «διαρκή μάχη» με την Ελλάδα να προσπαθεί να πείσει για το «δίκαιο των επιχειρημάτων της». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι «εξαγωγές επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντιβαίνουν στην αρχή της αλληλεγγύης και υπονομεύουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο λόγος για την κάθετα αρνητική στάση Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας στο ελληνικό αίτημα είναι απλός και βρίσκεται στα συμβόλαια και στις συμφωνίες των παραπάνω χωρών με την Τουρκία. Η Γερμανία συνεργάζεται με την Τουρκία στην κατασκευή 6 υποβρυχίων, η Ισπανία κατασκευάζει το τουρκικό ελικοπτεροφόρο, το οποίο σκοπεύουν να μετατρέψουν σε αεροπλανοφόρο, και η Ιταλία εξάγει στην Τουρκία ένα ευρύ φάσμα πολεμικού υλικού: από πιστόλια και πολυβόλα, έως χερσαία οχήματα και αεροσκάφη, καθώς και βόμβες, τορπίλες, πυραύλους και βλήματα.