«Η Ελλάδα τον πρώτο μήνα θα λάβει 250 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού, και έως εκ τούτου θα εμβολιαστούν 125 χιλιάδες πολίτες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια, ειλικρίνεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την Ελληνική Λύση ότι «πάει να παίξει πολιτικά με το κομμάτι του πληθυσμού που προβληματίζεται με το εμβόλιο».

Ακόμη επισήμανε ότι «το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό όπλο» σημείωσε ωστόσο ότι «δεν θα μας ελευθερώσει από τον κοροναϊό».

Τέλος τόνισε πως «θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ώστε να περιοριστεί ο ιός στην κοινότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που θα έρθουν αρχικά στη χώρα μας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το ακριβές νούμερο είναι 250 χιλιάδες δόσεις, αυτό μας ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, άρα είναι 125 χιλιαδες οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να εμβολιαστούν τον πρώτο μήνα. Εγώ είχα πει από την αρχή, και το είχα πει και στον υπουργό να μην ανακοινώνει με χρονοδιαγράμματα και αριθμό δόσεων ανά μήνα γιατί υπάρχει περίπτωση να βρεθεί εκτός προγραμματισμού και να εκτεθεί. Είναι αρκετά σύνθετη η διαδικασία της έγκρισης ενός νέους εμβολίου και σωστά έτσι πρέπει να γίνεται δηλαδή με προσεκτική και αυστηρή προσήλωση στα standards που πρέπει να τηρούνται. Νομίζω ότι από τη στιγμή που θα έχουμε τη Δευτέρα την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θεωρώ ότι είναι εχέγγυο αξιοπιστίας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας πραγματικά ξεκινά αυτή η διαδικασία. Προφανώς θα πάει σιγά-σιγά και σταδιακά και διότι η παραγωγική δυνατότητα των βιομηχανιών δεν είναι τεράστια και επίσης είναι και επιλογή να γίνεται με σταδιακό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και ενδεχόμενα προβλήματα και ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρξει διαφάνεια, ειλικρίνεια, επιστημονική τεκμηρίωση».

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Ξανθός σημείωσε: «Η μόνη λύση είναι η πειθώς δεν μπορούμε να πάμε ούτε με λογική επιβολής, ούτε με λογική ενοχοποίησης πρέπει να πείσουμε ακόμα και τους πιο δύσπιστους».

Για την στάση της Ελληνικής Λύσης έναντι του εμβολίου, ανέφερε: «Είναι προφανές και από την τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου στη Βουλή ότι η Ελληνική Λύση πάει να παίξει πολιτικά με το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο έχει αμφιβολίες, άρνηση, δισταγμό, δυσπιστία όπως θέλετε πείτε το έναντι αυτής της προοπτικής του εμβολιασμού. Νομίζω ότι να παίξει πολιτικό παιχνίδι...».

«Χρειάζεται ειλικρίνεια, διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία σε όλα τα βήματα, να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά είτε επιστημονική είτε διαχειριστική σε αυτή την ιστορία γιατί αλλιώς δεν χτίζεται αξιοπιστία και άρα εμπιστοσύνη και άρα και συνειδητή επιλογή. Πρέπει να πεισθεί η κοινωνία ότι από τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που είναι ο αρμόδιος φορέας κύρους εγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε αυτήν. Είναι ατεκμηρίωτη η δυσπιστία αυτή, δεν εδράζεται σε κάποια επιστημονική αμφισβήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι πρέπει να οργανωθεί από εκεί και πέρα με έναν σοβαρό τρόπο, τα στοιχεία που χρειάζονται να προσεχτούν είναι να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που σωστά επιλέχτηκαν ως εμβολιαστικά κέντρα. Να ενισχυθούν με προσωπικό. Να μην γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μην πάμε να καλύψουμε μια τρύπα δημιουργώντας άλλες τρύπες και επίσης και να στηριχτούν οι δομές πρωτοβάθμιας έτσι ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρειάζεται ο κόσμος γιατί δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός. Δεν μπορεί να έχουμε μια coviντοποιήση του συστήματος υγείας...», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Ξανθός σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να γίνει η σωστή προετοιμασία, να εκπαιδευτεί το υγειονομικό προσωπικό, να έχει αναλυτικές οδηγίες. Επίσης είπα ότι πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης στον ΕΟΦ όπως και για τα υπόλοιπα φάρμακα έτσι ώστε πολύ γρήγορα να μπορέσουν να καταγραφούν κάποιες, μεμονωμένες ελπίζω, ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν και να είναι σε γνώση της επιστημονικής κοινότητας, να προσεχτούν και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Επίσης είναι σημαντικό η προτεραιοποίηση η οποία θα εισηγηθεί η επιτροπή δηλαδή ποιες κατηγορίες του πληθυσμού θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι στις επόμενες φάσεις. Να γίνει μια προσπάθεια διαβούλευσης και με τους συλλόγους των ασθενών και με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, δηλαδή να μην φανεί ότι αποκλείουμε από τη συζήτηση αυτή ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας τα οποία ανησυχούν».

«Πρέπει να πεισθεί ότι και η κοινωνία ότι η προτεραιοποίηση και η ιεράρχηση που θα γίνει είναι πραγματικά αυτή η οποία είναι συμβατή και με τις διεθνείς τάσεις, με τις οδηγίες του ΠΟΥ και λοιπά. Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας δείχνει ότι έχει συνείδηση αυτής της σοβαρότητας και του στοιχήματος που είναι πάρα πολύ μεγάλο, και προσπαθεί και μέσα από την ενημέρωση των κομμάτων να κρατήσει ένα δίαυλο συνεννόησης και συναίνεσης σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα αλλά δεν αρκεί από μόνο του, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο συνολικής υγειονομικής στρατηγικής για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο της πανδημίας. Δεν θα μας απελευθερώσει από την πανδημία και τον ιό το εμβόλιο, είναι ένα σημαντικό όπλο σε αυτή τη μάχη αλλά η μάχη αυτή έχει και άλλα επίπεδα. Πρέπει να ελέγξουμε και να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό, στην κοινότητα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα έρθουν στη χώρα τα μονοκλωνικά αντισώματα, απάντησε: «Δεν έχω επίσημη ενημέρωση, άκουσα τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ που είπε ουσιαστικά ότι περιμένουμε την έγκριση από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση και στη χώρα μας. Νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι σε αντιπαράθεση η προοπτική που εμβολιασμού με την ανάγκη πρόσβασης σε όλες τις κατάλληλες ιατρικές θεραπείες που αποδεικνύεται και είναι αποδεκτές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι έχουν κλινικό όφελος. Δεύτερον ήδη η Regeneron έχει βάλει σε μια κλινική μελέτη στη χώρα μας περίπου 100 ασθενείς στa ελληνικά νοσοκομεία, δεν έχω ενημέρωση για αυτό και εδώ υπάρχει το θέμα της διαφάνειας και της ενημέρωσης. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να βγαίνει κατά καιρούς και να παρουσιάζει τι ακριβώς γίνεται με τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας όσον αφορά τα νέα φάρμακα, ποιες επιλογές θεραπευτικές πήγαν καλά...».