«Το σκάνδαλο της Folli Follie μετά τις νέες αποκαλύψεις στο οποίο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ενήμερος για τις μεθοδεύσεις
σχετικά με την υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι, «αποτελεί συνομολόγηση σε δωροδοκία, η παραδοχή του πρώην προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, ότι 80 χιλιάδες ευρώ πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στην έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της PwC για τη Folli Follie γίνεται αναφορά σε διάθεση κονδυλίου 80.000 ευρώ για για ''κάποιες ανάγκες'' του ''ανθρώπου τους'' που θα είναι ''δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα''».

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις από τον Ιανό, ο υπουργός επισήμανε πως «έχουν πληρωθεί η προκαταβολή και οι ζημιές στο 100%», ενώ είπε ότι «η εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουάριου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την υπόθεση της Folli-Follie, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Παρακολουθώ αυτή την υπόθεση από τα ΜΜΕ όπως όλοι μας, κατάλαβα ότι έχουνε υπάρξει κάποια mails στα οποία φαίνεται ότι κάποιος κύριος ο οποίος ήταν υπεύθυνος ασφαλείας αν κατάλαβα του Κουτσολιούτσου, αυτός ανταλλάσει mail με τον κ. Κουτσολούτσο και του λεει ότι χρειαζόμαστε στήριξη στην κυβέρνηση, έχουμε στήριξη στην κυβέρνηση, έχουμε τους ανθρώπους μας, αναφέρει τρία ονόματα υπουργών και αναφέρει και το όνομα του τότε προέδρου Οικονομικών Υποθέσεων του κ.Μπαλαούρα και λεει ότι «έχουν αυτοί οι άνθρωποι και κάποιες ανάγκες και καταλαβαίνω ότι δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα και δεν συμφωνώ εγώ με αυτά αλλά τι να κάνουμε τώρα, χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια και αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναλάβει να καθυστερήσει η υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή, υποθέτω ότι εννοούν την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και χρειάζονται κάποια ποσά και βλέπουμε 80 σε παρένθεση και αν κατάλαβα καλά ο κ. Μπαλαούρας συνομολόγησε ότι πράγματι δοθήκανε 80 χιλιάδες σε νοσοκομείο της περιοχής του».

«Αν έχει γίνει αυτή η συνομολόγηση από την πλευρά του κ. Μπαλαούρα μάλλον δεν έχει καταλάβει τι έχει συνομολογήσει γιατί συνομολογήθηκε η δωροδοκία. Διότι η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της δωροδοκίας δεν έχει μόνο αν τα παίρνεις εσύ τα χρήματα αλλά και αν ζητάς χρήματα για λογαριασμό τρίτου. Επομένως εδώ ο τρίτος μπορεί να είναι το νοσοκομείο. Άρα αυτό έχει μια συνέχεια για σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος για τα υπόλοιπα δηλαδή άρα ο κ. Σάκος δεν τα βγάζει αυτά από το μυαλό του, ο κύριος αυτός φαίνεται ότι δεν λεει ψέματα υπάρχει επαφή με τον Μπαλαούρα, υπάρχει συνεννόηση με τον Μπαλαούρα, δίνονται και τα 80 χιλιάρικα που πράγματι ζητούνται και πράγματι τα 80 χιλιάρικα δόθηκαν και δόθηκαν με υποδείξεις Μπαλαούρα στο νοσοκομείο της περιοχής του. Αυτό μας λεει ότι συνολικά ενδεχομένως δεν λεει ψέματα ο κυριος αυτός, επομένως περαιτέρω ερευνητέα και η εμπλοκή των τριών υπουργών. Γιατί οι τρείς υπουργοί διέψευσαν φαίνεται όμως ό τι ο κύριος αυτός αυτά που λεει δεν τα βγάζει από το μυαλό του γιατί κάπως επαληθεύονται . Άρα λοιπόν ερευνητέα η εμπλοκή όπως επίσης ερευνητέο διότι ο κ. Σάκος λέει ακόμα ότι όλα αυτά είναι και σε γνώση του Μαξίμου και έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός άρα λοιπόν αυτά όλα δημιουργούν προφανώς την ανάγκη, το λέω πολύ επιείκεια και πολύ χαλαρά, κατ΄ελάχιστον να ερευνηθεί περαιτέρω αυτή η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ομολογία Μπαλαούρα έχει μεγάλη σημασία, δεν ξέρω πως το παραδέχεται και γιατί το παραδέχεται ενδεχομένως γιατί δεν μπορεί και να τ’ αρνηθεί αλλά το γεγονός ότι κάποιος παραδέχεται ότι υποδεικνύει σε τρίτο και μάλιστα μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι έχουμε ''τον άνθρωπο μας αυτός μας βάζει πλάτη, αυτός καθυστερεί την υπόθεση, έχουνε γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουνε και έχει και μια ανάγκη στην περιοχή του να του δώσουμε και 80 χιλιάρικα''»..., υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Μένω έκπληκτος απ’ την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε ένα αντίστοιχο mail το οποίο να ανέφερε ένα όνομα υπουργού της ΝΔ στην υπόθεση Novartis τι θα είχε γίνει. Και φανταστείτε και έναν βουλευτή της ΝΔ να λεει «ναι, πήρα τα 80 χιλιάρικα και τα έδωσα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σε ένα νοσοκομείο στην περιοχή μου αλλά τα πήρα τα λεφτά στα πλαίσια μιας συναλλαγής τέτοιας». Το λεω αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λεει ότι είναι λάσπη την ώρα που υπάρχει ομολογία της συναλλαγής».

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης και να οδηγηθεί η υπόθεση στη Βουλή, απάντησε: «Θεωρώ ότι για τον κ. Μπαλαούρα θα κινηθεί η διαδικασία από μόνη της. Ο κ.Μπαλαούρας δεν ήταν ούτε υπουργός τότε επομένως δεν καλύπτεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ήταν βουλευτής αλλά δεν καλύπτεται πια από τη βουλευτική ασυλία. Άρα για τον κ. Μπαλαούρα θεωρώ ότι η διαδικασία θα κινηθεί στη Δικαιοσύνη κατευθείαν και ότι αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Ζήτημα τίθεται για τη διαβίβαση της δικογραφίας για τους τρεις πρώην υπουργούς για περαιτέρω διερεύνηση και ενδεχομένως για τον Πρωθυπουργό. Εκεί κανονικά ισχύει το αυθωρεί και παραχρήμα δηλαδή το ότι μόλις πέσεις πάνω σε πρόσωπα οφείλεις να διαβιβάσεις. Αλλά μα κάποιου τύπου αξιολόγηση γίνεται πάντοτε γιατί έχει σημασία αν το «πέφτω πάνω σε πρόσωπα» συνδέεται με κάποια ενδεχομένως παράνομη πράξη που αξίζει να αξιολογηθεί ποινικά άρα προφανώς κάτι θα δει ο εισαγγελέας προτού αποφασίσει τη διαβίβαση».

Για το χρόνο της εκκίνησης της υπόθεσης, επισήμανε: «Και η ανοησία έχει ένα όριο κάποια στιγμή πρέπει να σταματάει. Λεει «γιατί επελέγη τώρα ο χρόνος», τι επελέγη αφού τώρα γίνεται η ανάκριση, αφού τώρα έγινε η διαβίβαση της δικογραφίας. Τη δικογραφία την έχουμε εμείς, η ΝΔ; Τη δικογραφία την έχει η ανακρίτρια. Πάντως το μείζον δεν είναι ότι αυτό είναι στοιχείο το οποίο το κατασκευάσαμε εμείς ή οτιδήποτε εμείς, αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο υπάρχει στη δικογραφία, είναι ένα mail το οποίο μάλιστα προκύπτει απ’ την ενδιάμεση έκθεση που έχει κάνει μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία».

«Σήμερα υπάρχει ένα νέο στοιχείο, το νέο στοιχείο είναι ότι αυτά που περιγράφει στο mail επαληθεύονται πλήρως από την άλλη πλευρά. Άρα είναι αλήθεια ότι συνομιλούσανε, είναι αλήθεια ότι συνομιλούσανε για ένα πόσο, είναι αλήθεια ότι το ποσό ήταν 80 χιλιάδες και είναι αλήθεια ότι το ποσό δόθηκε. Είναι αλήθεια ότι το ποσό δόθηκε με την υπόδειξη Μπαλαούρα σε τρίτο πρόσωπο δηλαδή σε νομικό πρόσωπο, επίσης προκύπτει ότι και η άλλη πλευρά της συναλλαγής είναι αλήθεια γιατί δεν πήγε εκεί ο κ Μπαλαούρας να πει «έχουμε κάτι ανάγκες σας παρακαλώ δώστε μου 80 χιλιάδες» και αυτοί από φιλανθρωπία και από καλοσύνη δώσαν τα 80 χιλιάρικα. Αυτό γίνεται γιατί περιγράφεται ο Μπαλαούρας «ο άνθρωπος μας», ότι θα μεσολαβήσει, ότι θα καθυστερήσει η έρευνα της κεφαλαιαγοράς, ότι θα μιλήσει στον Κώτση ότι θα τον παροτρύνει να την καθυστερήσει αυτά όλα έχουν προκύψει τώρα. Δηλαδή το σήμερα είναι διαφορετικό από το χθες γιατί υπάρχει η ομολογία Μπαλαούρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Υπάρχει αντάλλαγμα για αυτή την «προσφορά», για αυτή τη χρηματική μεταβίβαση της Folli-Follie το αντάλλαγμα είναι η καθυστέρηση , το αντάλλαγμα είναι να παρακώλυση της εκκίνησης της διαδικασίας η οποία θα οδηγούσε στην αποκάλυψη της καταστάσεως της Folli-Follie το οποίο και προσπαθούσαν να επιτύχουν. Άρα δεν είναι δωρεάν είναι μια ανταλλακτική σχέση , είναι πάρε τα 80 χιλιάρικα για το νοσοκομείο και εγώ θα καθυστερώ την υπόθεση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις πληρωμές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Πληρώθηκε η βασική ενίσχυση, πληρώνεται μέχρι τις 25 του μηνός η εξισωτική 260 εκ., θα πληρωθεί μέχρι τις 25-26 του μηνός 126 εκ. που είναι το μέτρο για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μας, για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω του κορονοϊού και θα πληρωθούν άλλα 37 εκ. ενισχύσεις οι οποίες θα αφορούν την ελιά Καλαμών, θα αφορούν καρπούζια, θα αφορούν θερμοκήπια και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πληρώσουμε και τα σύκα. Επομένως για μια σειρά από παραγωγές έχει περαιτέρω πληρωμές οι οποίες έρχονται και αυτές συνολικά θα έχουν ένα ύψος γύρω αυτά 40 εκ.».

Για τη διάταξη με την οποία είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις του covid 19, διευκρίνισε: «Η ενίσχυση έχει ένα χαρακτήρα διατήρησης της παραγωγής δηλαδή εξασφάλισης ότι θα είναι σε θέση ο παραγωγός και την επόμενη χρονιά να μπορέσει να παράγει. Επομένως η ενίσχυση δεν έχει μεγάλο νόημα να δίνεται στον παραγωγό αλλά να δεσμεύεται, να κατάσχεται ή να μην λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα και να μην μπορεί να την πάρει και ουσιαστικά να μην φτάνει στον παραγωγό, άρα να μην εκπληρώνει το σκοπό της αλλά να τακτοποιεί ένα λογιστικό δημοσιονομικό θέμα του δημοσίου. Ο σκοπός των ενισχύσεων δεν είναι να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι να τους βοηθήσουμε να μπορέσουν να παραμείνουν στο χωράφι και να συνεχίσουν να παράγουν».

Για τις αποζημιώσεις για τον ΙΑΝΟ, ανέφερε: «Για τον Ιανό έχουμε κάνει ακριβώς ότι έχουμε πει. Έχει πληρωθεί η προκαταβολή, πληρώθηκε στο 100%, πληρώθηκαν οι ζημιές, η προκαταβολή ήταν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αποζημίωσης και θα πάμε σε εκκαθάριση στο χρόνο που έχουμε πει δηλαδή τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου».