Εκπλήξεις επιφύλασσε ο σημερινός ανασχηματισμός για επτά μέλη της μέχρι πρότινος κυβέρνησης. Ηχηρότερες ήταν αυτές των Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Βρούτση, δύο «μεγάλων» ονομάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Η αποχώρηση του κ. Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε έκπληξη καθώς θεωρείτο ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογική και τη νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων. Παράλληλα, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ενώ εκκρεμεί η ψήφιση για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης συγκέντρωσε πολλές φορές τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε αρκετές φορές την παραίτησή του. Σημαντικότερη παρέμβαση η αλλαγή του ασφαλιστικού. Ο Γιάννης Βρούτσης προτάθηκε για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώην υπουργό Εργασίας χρεώθηκαν διάφορες δυσλειτουργίες και λάθη που έγιναν, όπως τα προγράμματα κατάρτισης. Πρόσφατα τον είχε «αδειάσει» ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της παράτασης της χορήγησης φαρμάκων σε 600 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, όταν ο κ. Βρούτσης είχε υποστηρίξει άλλα στη Βουλή.

Σημαντική και η αποχώρηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Τα ονόματα που συμπληρώνουν τις αποχωρήσεις από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.