Αποτελούν το «νέο αίμα» της Προοδευτικής Παράταξης και έχουν επωμιστεί το ιστορικό βάρος της ανασυγκρότησής της. Ο λόγος για τα στελέχη της νεότερης γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, που συνιστούν μια δυνατή ομάδα που διαθέτει καλές σπουδές, πολιτική αντίληψη και γνώσεις.
Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στην Παράταξη, στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα. Που δοκιμάστηκαν στην κρίση και δεν είχαν την τύχη της περίφημης, πλέον, γενιάς του Πολυτεχνείου, ενώ κουβάλησαν στις πλάτες τους, αμαρτίες άλλων στελεχών του κόμματος που μετακόμισαν σε άλλα κόμματα.

Πρόκειται για στελέχη και νέους επιστήμονες που βγαίνουν μπροστά και μπαίνουν στη πρώτη γραμμή, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται µε «παλιά και ξεπερασμένα υλικά».

Με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους, οκτώ νέα στελέχη του χώρου μιλούν αποκλειστικά στο «Κ», καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και αγωνίες, αλλά και το όραμά τους για την επόμενη μέρα της Παράταξης, ενώ ταυτόχρονα απαντούν και στο μεγάλο ερώτημα των ημερών, για το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Σπύρος Καρανικόλας (Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου Κινήματος Αλλαγής)



Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ανακόψει την πορεία κατάληψης του κεντρώου χώρου από τη Νέα Δημοκρατία και να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική της, στο δρόμο της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατίας. Για να το πετύχει όμως αυτό, πρέπει πρώτον να ενισχύσει τον μεταρρυθμιστικό κεντρώο λόγο του, ειδικά τώρα που όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διαχείριση των σοβαρών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και δεύτερον να ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του ανέξοδου λαϊκισμού και της ανεύθυνης δημαγωγίας, το κόμμα των καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα.

Πρέπει να επιμείνει στην στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός πολιτικός λόγος και κυρίως οι καθεστωτικές πρακτικές. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ιστορικά δεν ήταν ποτέ συμπληρωματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν, όσοι διατηρούν ή επιθυμούν μία τέτοια συζήτηση, απλά παραδίδουν οριστικά τα κλειδιά της ιστορικής αυτής παράταξης, στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα και συμβάλλουν στην πολιτική νεκρανάστασή του. Και αυτό, είναι ένα βαρύτατο ιστορικό ατόπημα!

Νανά Βρυώνη (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία της Παράταξής μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας. Είναι νωπές, ακόμα, οι μνήμες μας από την καταστροφική διακυβέρνησή του. Πώς θα μπορούσαμε, εξάλλου να συγκλίνουμε προγραμματικά με το ΣΥΡΙΖΑ, που αναλαμβάνοντας το τιμόνι της Χώρας, διακινδύνευσε τη θέση της στην Ευρώπη, μας φόρτωσε με ένα αχρείαστο μνημόνιο, ενώ ως αντιπολίτευση έστηνε λαϊκά δικαστήρια για την πολιτική των Μνημονίων καλλιεργώντας το διχασμό; Δεν ξεχνάμε! Ακόμα και τώρα εν μέσω πανδημίας, και ενώ το μείζον είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, τροφοδοτεί τη συνωμοσιολογία, υποτιμώντας τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.

Γίνεται αντιληπτό, ότι το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας, όχι μόνο δεν μπορεί να έχει σημείο σύγκλισης με τέτοιες πολιτικές, αλλά στόχος πρέπει να είναι η συθέμελη αναγέννησή του, ώστε με γνώμονα πάντα τις διαχρονικές αρχές και αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη, να ξαναγίνει ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς, ως ο μόνος γνήσιος εκφραστής της. Να γίνει το 2021 το έτος μιας Νέας Αλλαγής.

Μηνάς Αναστασάκης (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Είναι σαφές, ότι κρίνεται, ως άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση για μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί (ο τελευταίος) έχει την τάση να συνεργάζεται με συντηρητικές δυνάμεις (βλ. ΑΝΕΛ), αλλά και στελέχη της Καραμανλικής Δεξιάς, αλλά και επειδή στο Κίνημά μας, έχουμε αποκηρύξει κάθε μορφής λαϊκισμού, συντήρησης και (αυτ)απάτης.

Παράλληλα, είναι ανούσια, και η υπόνοια διαλόγου, μεταξύ των δυο φορέων, καθώς η παράταξή μας, σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Τσίπρα, είναι αποδεδειγμένα, η μόνη που έχει την εμπειρία, την γνώση και την πολιτική βούληση να εφαρμόσει πολιτικές αναδιανομής, προστασίας της κύριας κατοικίας, σταθερότητας, ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής.

Το 2021, είναι η χρονιά που η δημοκρατική παράταξη πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της και παρά τις πιέσεις που θα δέχεται και εκ δεξιών αλλά και εξ αριστερών, έχει την δυνατότητα να δυναμώσει την φωνή της, μέσα από την δημιουργική αντιπολίτευση που ήδη εδώ και μήνες ασκεί. Είναι η ευκαιρία που η φθορά της κυβέρνησης αλλά και η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ , μπορούν να ωφελήσουν πολλαπλά το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Αλεξάνδρα Σαγρή (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Είναι το ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με την πρόοδο, είναι το ΠΑΣΟΚ που ταύτισε το όνομά του με την απόλυτη υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του πολίτη. Για μας, η πρόοδος είναι ο μόνος δρόμος και αυτή συνεπάγεται κάθε πολιτική μας επιλογή, να έχει στη βάση της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την κοινωνία.

Στη βάση αυτή, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαντά, αν θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε στη λογική της προόδου κατά τη διακυβέρνησή του. Δεν άλλαξε κατεστημένες λογικές που πήγαιναν πίσω την κοινωνία, αλλά τις ενσωμάτωσε και δίχασε βαθιά. Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσουμε να συνεργαστούμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει τι είναι. Εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε. Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με τους πολίτες, που νιώθουν, ότι δε τους συγκινεί η πολιτική εικόνα του σήμερα.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό παράδειγμα. Να αποδείξουμε πως για μας η πολιτική ανοίγει δρόμους, δίνει λύσεις, δε διχάζει, ενώνει και εμπνέει. Κλειστές πόρτες στις κλίκες. Ανοιχτά μάτια και αυτιά στην κοινωνία και πολύς αγώνας.

Βαγγέλης Γιαννούλας (Αν. Γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής)



Η επιλογή του Κινήματος να βρεθεί σε όλη την φάση της πανδημίας δίπλα σε όσους για άλλη μια φορά επηρεάστηκαν εντονότερα , σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά από την κοινοβουλευτική ομάδα με στοχευμένες παρεμβάσεις και προτάσεις στις παραλείψεις της κυβέρνησης, δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας προς την κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής στο τελευταίο του Συνέδριο, αποφάσισε την αυτόνομη και ανεπηρέαστη πορεία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με προοδευτικές ιδέες, προτάσεις και αντιλήψεις. Είναι το κόμμα του λαϊκισμού, των αυταπατών, της δημαγωγίας και της κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων του. Στον ιό του Πολακισμού, από τον οποίο «νοσεί» ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, απαντάμε με το εμβόλιο του ιδεολογικοπολιτικού και κοινωνικού χώρου της ευρωπαϊκής προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας που μοναδικός εκπρόσωπός της στην Ελλάδα είναι το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ.

Το Κίνημα Αλλαγής το 2021 παραμένει προσηλωμένο στον στόχο του: Να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό του τόπου ξανά, επανατοποθετώντας το στο κέντρο των κοινωνικών προσδοκιών ταυτόχρονα με την ανάδειξη του έμπειρου, πολυπροσοντούχου και ανανεωμένου στελεχιακού δυναμικού που έχει στις τάξεις του.

Ρένια Ζαρκαδούλα (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας συνδέει ούτε η ίδια ιδεολογία, ούτε ο ίδιος αξιακός κώδικας. Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός δεν ήταν ποτέ στο DNA της δημοκρατικής παράταξης και φυσικά δεν μπορούν να αποτελούν πυλώνες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με σύγχρονο πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο, ότι όταν κάνουμε λόγο για προοδευτικές πολιτικές, εννοούμε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και όχι πρόθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα επιτρέψουμε να λεηλατηθεί ο χώρος μας, αλλά αντιθέτως θα τον διεκδικήσουμε με σθένος και αυτός θα είναι ο στόχος για τη νέα χρονιά. Να αναγεννηθεί η παράταξη και να πρωταγωνιστήσει ξανά. Για να υλοποιηθεί αυτό, το αποτύπωμά μας στον πολιτικό χάρτη πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Συνεπώς, εκτός από την τεράστια παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί πυξίδα για το μέλλον, χρειάζεται σοβαρή πολιτική ατζέντα με ρεαλιστικές και επεξεργασμένες προτάσεις για τον ελληνικό λαό, τις οποίες θα τις επικοινωνήσουμε και στην κοινωνία .

Σωτήρης Παπαγεωργίου (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Οι συνεργασίες δεν μπορεί και δεν έχει ουσία να αποτελούν προϊόν αθροιστικής θεωρίας. Η παραγωγή πολιτικής είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να ανάγεται στην επιστήμη των μαθηματικών. Ο μόνος δρόμος για το Κίνημα Αλλαγής είναι η υπεύθυνη και σταθερά αταλάντευτη προσήλωσή του στην ανόρθωση της χώρας, από όποιο ρόλο του υποδείξει ο ελληνικός λαός. Έτσι πορεύτηκε μέχρι σήμερα, έτσι οφείλει να συνεχίσει και στο μέλλον. Έχω πει και στο παρελθόν, πως οι συνασπισμοί δυνάμεων έχουν αξία, όταν προκύπτουν μέσα από λαϊκή όσμωση και αγώνα και όταν έρχονται ως αναγκαιότητα, ώστε να εκφραστεί μαζικά η λαϊκή βούληση. Οποιαδήποτε συνεργασία αποτελέσει προϊόν πολιτικάντικου μαγειρέματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η πολιτική ιστορία της χώρας έχει δείξει κατά το παρελθόν, πως οι ιστορικές κοινωνικές συμμαχίες εκφράζονταν και πολιτικά – κομματικά στο τέλος μιας διαδρομής κοινών δράσεων κι επιδιώξεων που ξεκίναγε στις βάσεις των κομμάτων κι όχι σε επίπεδο ηγεσίας.

Μαρία Μισέντου (Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής)



Η «επόμενη ημέρα» σηματοδοτεί το τέλος μιας προηγούμενης. Το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρο και, μάλιστα, με μεγάλη πλειοψηφία, και ξεκάθαρη αυτόνομη στόχευση το να αποτελέσει μια προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης.

Ως γνήσια προοδευτική δύναμη, έχει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, είτε αυτές αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά εξ αριστερών του, είτε εκ δεξιών του. Βασικό πρόταγμα μιας γνήσιας δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης δεν μπορεί να είναι, παρά ο διάλογος, καταλήγοντας, είτε σε συνεννόηση και συμπόρευση, είτε σε εποικοδομητική κριτική, πρωτίστως για το καλό της χώρας και δευτερευόντως για το καλό των χώρων.

Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει και την νέα χρονιά να συνεχίσει, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, να παράγει πολιτική επιτελώντας τον κοινοβουλευτικό του ρόλο ως αντιπολίτευση, με ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Καθοδηγητής, η ψήφος των πολιτών και όχι τα θέλω, οι ιδεοληψίες ή τα μικροσυμφέροντα πολιτικών παραγόντων.

Η μάχη μπροστά είναι μεγάλη και θα πρέπει όλοι να την δώσουμε για την χώρα και τον πολίτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Στο Καρφί