Μπορεί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να έδωσαν στην χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ-1 μεγαλύτερη σημασία στις διαβεβαιώσεις του για την επάρκεια των δόσεων του εμβολίου, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που κράτησαν τον «αγώνα δρόμου», που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης για να «σωθεί» το φετινό ελληνικό καλοκαίρι, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό μηνών.

«Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος, παρά την γκρίζα ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για το φετινό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εποχικός, το γνωρίζουμε από το περσινό καλοκαίρι και γνωρίζουμε ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρχει ήδη μια σημαντική εποχική υποχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Αν προσθέσετε σε αυτό τη διαδικασία του εμβολιασμού, την πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση την οποία μπορούμε να κάνουμε -γιατί κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ- και το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα μπορέσουμε να σώσουμε την τουριστική περίοδο αλλά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ήδη πέρυσι πήγαμε πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Και πια έχει αποδειχθεί υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση το περσινό καλοκαίρι, μεταξύ του ανοίγματος στον τουρισμό και του δεύτερου κύματος, το οποίο σας θυμίζω ότι ήρθε αρχές Νοεμβρίου. Και δεν ήρθε, κύριε Χατζηνικολάου, στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές: Στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα. Άρα είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι».

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πανδημία υποχωρεί και τα επίσημα δεδομένα το δείχνουν αυτό», ενώ προανήγγειλε την δημιουργία 4 μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες ημερησίως από τον Μάρτιο, που ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Έμφαση έδωσε και στο θέμα της οικονομίας. Τονίζοντας πως γνωρίσει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση ξεκαθάρισε πως το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Μάλιστα ανακοίνωσε πως όσο υπάρχει ανάγκη και διαρκή η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Έχουμε» είπε «δώσει πολλά χρήματα» σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνησης έδωσε σαφή και απτά δείγματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, τόνισε ότι τον ενδιαφέρει να λειτουργήσει το click away και να επανέλθει το καθεστώς που εφαρμόστηκε την περίοδο των εορτών όπως και το να επιτραπεί σε πολίτες η είσοδος σε καταστήματα κατόπιν ραντεβού. Προανήγγειλε επίσης ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους. «Θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.