Καθόλου θετικά δεν είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά της Τουρκίας, μόλις λίγα 24ωρα από την οριστικοποίηση της ημερομηνίας (25 Ιανουαρίου) για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάριζε, μέσω της συνέντευξής του στον ΑΝΤ-1, πως μοναδικό αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι «η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu σημείωνε ότι στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών «διαφορών».

Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και εναέρια κυκλοφορία και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, παρατίθενται στο ίδιο δημοσίευμα κατά σειράν ως τα θέματα που η Άγκυρα θα επιδιώξει να αποτελέσουν τα αντικείμενα του «διαλόγου».

«Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου , με στόχο να μπουν «τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Αν. Μεσόγειο», όπως αναφέρει και επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο».

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος, Τ. Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική του βάζοντας «βόμβα» στις διερευνητικές πριν κάν αρχίσουν. Μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ στη Αγκυρα, σημείωσε: «Η Μεσόγειος πρέπει να σταματήσει να αποτελεί χώρο ανταγωνισμού και να γίνει χώρος που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας» και κάλεσε την Ελλάδα να «αποκλιμακώσει την ένταση».

Η ελληνική αποστολή, πάντως, προετοιμάζεται με ψυχραιμία για το πρώτο ραντεβού μετά το 2016. Επικεφαλής της αναλαμβάνει, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ στην ομάδα θα συμμετάσχει και ο πολύπειρο πρέσβηε Αλέξανδροε Κουγιού. Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού δεν θα βρίσκεται ο Φεριντούν Σινιρλίογλου και ως επικρατέστεροι φέρονται δυο υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ, είτε ο Σεντάτ Ονάν είτε ο Τσαγατάι Ερτιγές.