Στους δρόμους θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που προωθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι ενστάσεις της Κουμουνδούρου αφορούν συνολικά το νομοσχέδιο, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδεικνύουν κατ’ αρχήν την αλλαγή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστηρίζοντας πως θα μειωθούν οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργώντας «πελατεία για τα κολέγια».

Θέλουν «αντι-ΝΔ» μέτωπο

Φυσικά το κυρίαρχο θέμα στο οποίο εκφράζουν τις διαφωνίες τους έχει να κάνει με την σύσταση ομάδων προστασίας των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και κάνουν λόγο για «αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας». Δηλαδή αντιδρούν έντονα στις περιπολίες του ειδικού αστυνομικού σώματος που θα κινείται μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και για τις πειθαρχικές ποινές που θεσπίζονται για τους φοιτητές.

Οι πληροφορίες λένε ότι επιδίωξη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο με όλες τις αριστερές δυνάμεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, ορισμένοι προβληματίζονται, μήπως η κοινή γνώμη συνδέσει την τακτική αυτή με την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην μείζονα αντιπολίτευση του 3-5%. «Θέλει προσοχή γιατί οι πολίτες μπορεί να πεί ότι επιστρέφουμε στις λογικές του 3%», σχολιάζουν σε κατιδίαν συζητήσεις τους ορισμένα στελέχη.


Φίλης: Έρχονται κινητοποιήσεις

Όπως και να έχει, πάντως, στην Κουμουνδούρου, αναμένεται να επενδύσουν στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει έως τώρα πρυτάνεις, σύγκλητοι, τμήματα συλλόγων μελών ΔΕΠ, καθώς και φοιτητές. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε δήλωση του διατύπωσε την άποψη πως «η αναγκαία φύλαξη των ανωτάτων ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές». Προανήγγειλε, μάλιστα, ένα γύρο κινητοποιήσεων συμπληρώνοντας πως «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ακόμα πως τα χρήματα για τη φύλαξη των πανεπιστήμιων θα μπορούσαν να δοθούν στους πρυτάνεις και κάνουν λόγο για «αδιανόητο αυταρχισμό» συμπληρώνοντας πως είναι ένα μέτρο που δεν ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δήλωση γα το θέμα έκανε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης: «Το δόγμα του Τρόμου και της Πάταξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει, όσο εμπόριο ελπίδας και αν επιχειρήσουν, όσο φόβο κι αν καλλιεργήσουν, όση βία και αν χρησιμοποιήσουν, για να καλύψουν τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.