«Οι αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά σπρέϋ πιπεριού και γκλοπ», διευκρίνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι «ο νόμος θα ψηφιστεί σύντομα στα μέσα Φεβρουαρίου και οι αστυνομικοί θα αναλάβουν υπηρεσία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος».

Ακόμη σημείωσε πως «η φύλαξη των χώρων στα πανεπιστήμια θα γίνεται από τα ίδια τα ιδρύματα και όχι από τους αστυνομικούς».

Για τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, υπογράμμισε πως «τόλμησε και μίλησε και αυτό έχει μεγάλη σημασία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τον οπλισμό των αστυνομικών στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε: «Οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, θα έχουν μαζί τους σπρέι πιπεριού για ατομική προστασία και αστυνομικό κλομπ. Αυτά είναι τα όπλα ατομικής προστασίας τα οποία θα φέρουν οι αστυνομικοί, δεν είναι πυροβόλα όπλα οπότε υπό αυτή την έννοια δεν είναι όπλα μέσα στο πανεπιστήμιο. Κατά αντιπαράθεση θα μπορούσα να πω ότι καδρόνια που βλέπω μέσα στο πανεπιστήμιο να μπαίνουν και να εκσφενδονίζονται υπό αυτή την έννοια είναι «όπλα» που είναι πολλά χρόνια μέσα στο πανεπιστήμιο ή πυροσβεστήρες που εκσφενδονίζονται».

Ερωτηθείς πότε θα αναλάβει υπηρεσία το αστυνομικό Σώμα στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Όταν ψηφιστεί ο νόμος, ελπίζω να ψηφιστεί πολύ σύντομα, και να αναλάβει υπηρεσία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Για την κατάσταση στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, ανέφερε: «Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο ξέρω ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, ενεργό τουλάχιστον. Στο Πολυτεχνείο ξέρω ότι το πανεπιστήμιο επανεκατέλαβε το χώρο του αμφιθεάτρου Γκίνη ύστερα από πολλά χρόνια που δεν ήταν στα χέρια του».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει κριτική εκ των έσω της ΝΔ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, απάντησε: «Δεν ξέρω, θα σας πω τη δική μου άποψη, σαφώς σε μια ιδανική κατάσταση θα θέλαμε τα χρήματα όλα του κράτους θα θέλαμε να μην πηγαίνανε ούτε σε αστυνομικές δαπάνες, ούτε σε στρατιωτικές δαπάνες, να πηγαίνανε μόνο για την υγεία και για την παιδεία επειδή όμως ένα κράτος πρέπει να έχει όλους τους τομείς και να κοιτάζει όλους τους τομείς κάποια πράγματα θα πάνε για στρατιωτικές δαπάνες κάποια πράγματα θα πάνε για αστυνομικές δαπάνες, τα άλλα θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σήμερα, είναι υπερβολές»

«Στα πανεπιστήμια ανήκει η φύλαξη των πανεπιστημίων ούτως ή άλλως. Η φύλαξη των χώρων δεν θα γίνεται από την Αστυνομία, θα γίνεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, θα συνεχίσει αυτό και θα ενισχυθεί. Θεωρώ ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αυτά τα θέματα δηλαδή η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία ο άλλος να φοβάται να μπει μέσα ή να φοβάται να πει τη γνώμη του. Πιστεύω ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ σε αυτό το θέμα σου λεει τόσα χρόνια δεν βρέθηκε λύση με όλες τις άλλες καταστάσεις, ας μη συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία την αέναη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακούω διάφορα ευτράπελα τις τελευταίες μέρες, το πιο καλό που άκουσα είναι ότι η παρουσία της Αστυνομίας θα δημιουργήσει τρομακτικές εντάσεις και αναρωτιέμαι γιατί η παρουσία της Αστυνομίας από μόνης της δημιουργεί τρομακτικές εντάσεις; Εκείνο που θέλω να απαντήσω ως ερώτημα που έχω ακούσει είναι «γιατί να υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστήμια;» Και η απάντηση που εγώ δίνω προέρχεται από τη φράση «όποιος συλλογάτε ελευθέρα συλλογάτε καλά». Τα πανεπιστήμια είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος του ελεύθερου συλλογισμού όπου πρέπει κάποιος να μπορεί ελεύθερα να σκέφτεται και να αναπτύξει τις σκέψεις του. Επομένως έχουμε ιδιαίτερο καθήκον να κρατήσουμε αυτή την ελευθερία μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να έχεις πανεπιστήμια στα οποία ο πανεπιστημιακός θα φοβάται να μιλήσει και αυτός ο πανεπιστημιακός να βγάζει ελεύθερους ανθρώπους», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πότε υπολογίζει ότι θα γίνει η ψήφιση του νόμου, ανέφερε: «Τελειώνει η δημόσια διαβούλευση στις 20 του μηνός, θέλουμε μερικές μέρες να επεξεργαστούμε τα σχόλια, αν και τα περισσότερα τα έχουμε ήδη δει όλες αυτές τις μέρες, και ακολούθως πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ήδη ψηφιστεί».

Αναφορικά με τις καταγγελίες της κας Μπεκατώρου και αν έχει ακούσει αντίστοιχα περιστατικά στα πανεπιστήμια, σημείωσε: «Στο δικό μου τμήμα τουλάχιστον δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι. Είχε κατατεθεί μια καταγγελία πριν από αρκετά χρόνια κατά ενός καθηγητή η οποία όμως ήταν εντελώς αόριστη, δεν ανέφερε ούτε καν το όνομα του καθηγητή. Δεν είχαμε παρατηρήσει κάτι, σίγουρα όμως θα υπάρχουν στα πανεπιστήμια αυτά τα φαινόμενα, θυμάμαι ως φοιτητής της Νομικής τη δεκαετία του ’80 όπου λέγονταν διάφορα αλλά όχι δεν γίνονταν καταγγελίες. Η κα Μπεκατώρου αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τους εξής λόγους, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο οπότε μπορεί να βγει και να δώσει παράδειγμα. Το δεύτερο, αναφέρθηκε σε ένα πραγματικό, τραγικό περιστατικό. Διαβάζω διάφορα τις τελευταίες ημέρες «με κοίταξε περίεργα, άφησε μισόλογα» κλπ η κα Μπεκατώρου δεν είπε τέτοια πράγματα, ήταν πολύ συγκεκριμένη, και το τρίτο σημείο ήταν ότι τόλμησε και το είπε παρότι είχαν περάσει αυτά τα χρόνια και αυτό για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία».

ΔΗΜ: Για εσάς δεν έχει βαρύτητα η δήλωση της πρώην φοιτήτριας η οποία 10 φορές απορρίφθηκε στο μάθημα συγκεκριμένου καθηγητή; Δεν είναι και αυτό ενδεικτικό;

«Είναι ενδεικτικό σαφέστατα, είναι εκμετάλλευση θέσεως δεν υπάρχει αμφιβολία και πρέπει και αυτά να βγουν στη δημοσιότητα. Με την καταγγελία της φοιτήτριας μου έκανε εντύπωση ότι κατόρθωσε και τελείωσε μόνο αφού ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε», δήλωσε ο κ. Συρίγος.