«Η Τουρκία επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλό να παίρνεις τα μέτρα σου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας».

Εστίες

Ο κ. Συρίγος σημείωσε στη συνέχεια πως ο αριθμός των φοιτητικών εστιών θα αυξηθεί και ήδη δημιουργούνται 8.000 κλίνες, ενώ αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.



Η συνέντευξη

Μεταξύ άλλων, τόνισε: 

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο οι τελευταίες εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά μια συνάντηση Ερντογάν –Μητσοτάκη: Δεν το ξέρουμε, από την άλλη μεριά βεβαίως ο Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εκπλήξεις. Δηλαδή σας θυμίζω ότι ήταν αυτός που κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο τον Νοέμβριο του ‘15 για να εναγκαλίζεται με τον Πούτιν τον Ιούλιο του ’16. Ήταν αυτός που έλεγε τον Μάρτιο του ’20 οτι «εγώ με τον Μητσοτάκη δεν μπορώ όχι να συνομιλώ ούτε να  ειμαι στο ίδιο δωμάτιο» και μετά τον κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη κτλ. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος τι συμβαίνει, θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την επίσκεψη όμως του σύμβουλου εθνικής ασφαλείας της Αμερικής στην Τουρκία. Η μη προγραμματισμένη επίσκεψη Σάλιβαν είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί οι αμερικανοί κινούνται συνήθως παρασκηνιακά δηλαδή ασκούν πιέσεις χωρίς να φαίνονται και εκτιμώ ότι ένα από τα βασικά θέματα της συζητήσεως είναι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα έχουμε και μια επιστολή της Τουρκίας, εξαιρετικά καλογραμμένη, που δόθηκε στον ΟΗΕ σε σχέση με τις θέσεις της για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου, είναι τόσο καλογραμμένη που μου δίνει την εντύπωση ότι δεν την έχουνε γράψει από το τουρκικό υπουργειο Εξωτερικών  αλλά νομικοί σύμβουλοι, κάποιο δικηγορικό γραφείο που ασχολείται με τέτοια θέματα των ΗΠΑ ή της Βρετάνιας. Αυτη τη στιγμή η Τουρκία επιμένει στο θέμα της αποστρατικοποισεως ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού τους να είναι το ακόλουθο. Αυτή τη στιγμή ο Μενέντεζ κατέθεσε μια τροπολογία που λεει ότι για να δοθούν τα F16  στην Τουρκία θα πρέπει να μην κάνουν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το λόγο που θέλουν οι Τούρκοι τα αεροπλάνα τους.  

Για το τι θα γίνει στην περίπτωση που θα συνεχίσουν οι Τούρκοι να κάνουν υπερπτήσεις μετά την υπογραφή: Σε αυτή την περίπτωση δεν θα τους τα πάρουν πίσω αλλά θα διακόψουν την προμήθεια υλικών, ανταλλακτικών, όπλων και τα λοιπά. Δεν το κάνει αυτό κάποιος εύκολα. Εκείνο το οποίο μου περνάει ως υποψία τις τελευταίες εβδομάδες από το μυαλό, λόγω και της επιμονής της Τουρκίας στην αποστρατιωτικοποίηση, είναι μη τυχόν δούμε να υπάρχει κάποια αντίστοιχη τροπολογία  από τους φίλους βουλευτές της Τουρκίας οι οποίοι θα λένε πως το αμερικανικό πολεμικό υλικό που θα πωλείται στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να τοποθετείται σε περιοχές αποστρατικοποιημένες. Δηλαδή να το φέρουν ως αντίβαρο στην τροπολογία Μενέντεζ και αυτό εξηγεί ίσως και το λόγο της πολύ μεγάλης εμμονής που έχουν τον τελευταίο καιρό στο θέμα της αποστρατικοποίησης. Εκείνο που κατάλαβα από την επιστολή που έστειλαν στον ΟΗΕ είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο νομικό περιβάλλον και επειδή όταν εμείς κάνουμε κάτι ειναι λογικό να υπάρχει απάντηση από την τουρκική πλευρά εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν να διασυνδέσουν το θέμα της αποστολής όπλων της Αμερικής προς την Ελλάδα με το θέμα του  που θα τοποθετηθούν. Δεν θα τοποθετούνται, θα πούνε, σε περιοχές αποστρατικοποιημένες.  Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει δεκτό και μετά να μπούμε στη λογική να δούμε τι είναι αποστρατικοποιημένο και τι όχι.

Για τις τουρκικές προκλήσεις: Μου έκανε εντύπωση στην ρητορική τους τις τελευταίες ημέρες βλέποντας κάποιες τουρκικές εκπομπές ότι οι τούρκοι λένε πως στη Χίο οι αμερικανοί έστειλαν 20 τεθωρακισμένα, στη Λέσβο οι αμερικανοί έστειλαν 25 τεθωρακισμένα. Δεν έχουν στείλει οι αμερικανοί κανένα τεθωρακισμένο, η ελληνική πολιτεία τα στέλνει αλλά αυτοί τα εμφανίζουν ως αμερικανικά για να πουν στην συνέχεια για ποιο λόγο τα δίνεται στην Ελλάδα άρα πρέπει να βάλετε τον όρο της αποστρατικοποιήσεως.

Για το αν εκτιμά ότι είναι πιθανός ένας ολιγοήμερος ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η τόσο  αυξημένη επιθετική  ρητορική προβληματίζει βαθύτατα δηλαδή δεν μπορεί ο άλλος να λεει κάθε δεύτερη μέρα « θα έρθουμε, θα μάθετε να κολυμπάτε, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα» κάπου στοχεύουν και καλό είναι να παίρνει τα μέτρα σου. Και το δεύτερο είναι ότι η υπόθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία αποδεικνύει ότι οι πόλεμοι μπορεί να είναι μακροχρόνιοι οπότε το κρίσιμο είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο. Να προβληματιστούν οι Τούρκοι και να μην μπουν στην παράνοια ότι μπορεί να έχουμε πόλεμο γιατί ο πόλεμος θα καταστρέψει οικονομικά και τις δύο χώρες.

Για τις φοιτητικές εστίες: Ντρέπομαι έναντι αυτών των γονέων οι οποίοι μάθανε ότι τα παιδιά τους ζούσαν υπό αυτές τις συνθήκες αλλά από εκεί και πέρα ξέρω ότι έγιναν προσπάθειες επανειλημμένες οι οποίες απέτυχαν λόγω εσωτερικής πληροφορήσεως αυτών που ήταν μέσα: Ο αριθμός των φοιτητικών εστιών είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες αυτός είναι και ο λόγος που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή  8.000 κλίνες και επιπλέον αυξήθηκε το φοιτητικό επίδομα από τα 1000 στα 1.500€ και αν κάποιος συγκατοικεί με άλλο φοιτητή πηγαίνει στα 2.000€. Αυτό σημαίνει ότι αν συγκατοικούν τρεις δικαιούχοι φοιτητικού επιδόματος έχουν 6.000€ το χρόνο αυτό σημαίνει ότι μπορούν να νοικιάσουν, μέχρι να φτιαχτούν σοβαρές φοιτητικές εστίες, ένα ευπρεπέστατο διαμέρισμα και να διαμένουν σε αυτό.

Για το πότε θα είναι έτοιμες οι νέες φοιτητικές εστίες: Οι φοιτητικές εστίες επειδή είναι σε διαφορετικά πανεπιστήμια είναι σε διαφορετικές φάσεις, σε κάποια παραδίδονται το επόμενο χρονικό διάστημα, σε κάποια είναι στη φάση δημοπρατήσεως. Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι στη φάση ολοκληρώσεως. Η πανεπιστημιακή εστία Ζωγράφου του Μετσοβίου Πολυτεχνείου πρόκειται να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου, ήδη έχουν βρεθεί εστίες να μεταφερθούν οι φοιτητές που είναι μέσα προκειμένου να ανακαινιστεί.