Τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης με την ομόλογό του, Μαλτέζα Ευρωβουλευτή κα Roberta Metsola, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πολιτική των εμβολιασμών στην Ε.Ε. και η πορεία οικονομικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε αρχικώς την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πορεία εμβολιασμού κατά τηςνόσου COVID-19 στην Ε.Ε., οι οποίες οφείλονται τόσο στο ρυθμό εφοδιασμού, όσο και στο ρυθμό έγκρισης νέων εμβολίων, ενώ κατέκρινε μονομερείς ενέργειες κρατών μελών με σκοπό τη διασφάλιση επιπρόσθετων δόσεων, παρά την αρχική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνολική διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπογράμμισε επιπλέον τη σημασία επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα εξαρτηθεί ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού,επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει ένα μέσο διευκόλυνσης και όχι απαγόρευσης των ταξιδιωτών.

Η κα Metsola από πλευράς της, δεσμεύτηκε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις εθνικές οικονομίες. Τάχθηκε δε υπέρ του διαβατηρίου εμβολιασμού, καλώντας τον κ. Κακλαμάνη να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση υποστηρικτών της ιδέας αυτής στα εθνικά κοινοβούλια. Εκτενής συζήτηση σε ιδιαιτέρως εποικοδομητικό κλίμα, έγινε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν κατανέμει το βάρος διαχείρισης της μετανάστευσης με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, καθώς οι υποχρεώσεις των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα παραμένουν αυξημένες, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μετεγκατάστασης.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της πρώτης γραμμής, υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα σε δύσκολες  συνθήκες, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, τονίζοντας ωστόσο την ανοχή της Ε.Ε. προς την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Για τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες στο θέμα των επιστροφών, ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να δοθεί ανάλογο βάρος τόσο στις χώρες της Αφρικής, όσο και της Ασίας, που βρίσκονται στις βασικές μεταναστευτικές οδούς.

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι δύο Αντιπρόεδροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των εθνικών βουλευτών και των ευρωβουλευτών, ως κύριων εκφραστών της βούλησης των πολιτών στη διοργάνωσή της.