Το μακρινό 2008 ο επιχειρηματίας Ανδρ. Βγενόπουλος είχε κάνει αγωγή στον Αλ. Τσίπρα, θεωρώντας πως κάποιες δηλώσεις του έθιγαν την τιμή και την υπόληψη. Σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα είχε αποδοκιμάσει την ενέργεια εκλιπόντος επιχειρηματία και φυσικά ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του έκανε λόγο για «ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου». Γενικά ξεσηκώθηκε το σύμπαν, ασχέτως αν ορισμένοι πιο υποψιασμένοι, όπως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής, αξιολόγησαν την ενέργεια του Ανδρ. Βγενόπουλου ως «δώρο» στον κ. Τσίπρα.

Σήμερα που ο Αλ. Τσίπρας καταθέτει αγωγές εναντίον δημοσιογράφων επειδή τόλμησαν να θέσουν δημοσίως σοβαρά ερωτήματα για την εξοχική του κατοικία στο Σούνιο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν απόπειρα φίμωσης της ελευθεροτυπίας ή ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής έρευνας. Όμως εκείνο που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση σε σχέση με την αντίδραση του κ. Τσίπρα είναι η επιλεκτική ευαισθησία που δείχνει σε ζητήματα που υποτίθεται προσβάλλουν την ηθική του υπόσταση. Και αυτό διότι θα περίμενε κανείς, αντί να εξαντλήσει την εκδικητικότητα του απέναντι σε δημοσιογράφους, δια της εκφοβιστικής μεθόδου των αγωγών, να έχει πρώτα απ' όλα ασχοληθεί με ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα που άπτονται και του κοινωνικού ενδιαφέροντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Θα περίμενε δηλαδή κανείς από τον κ. Τσίπρα να έχει ξεπατώσει στις αγωγές και τις μηνύσεις όσους πρωταγωνίστησαν στην «αμαύρωση» της πολιτικής του εικόνας με καταγγελίες που έθιγαν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και του ιδίου. Ας θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις.

1. Πρώτα απ' όλα θα έπρεπε να καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του στενού του συνεργάτη Ν. Παππά, ο οποίος σε μυστικές του συνομιλίες με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή αποκαλούσε το Μέγαρο Μαξίμου «μαγαζί».

2. Θα έπρεπε να έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του συγκυβερνήτη του Π. Καμμένου όταν ενώπιον του στο υπουργικό συμβούλιο και όχι μόνο υποστήριζε πως ο Τζ. Σορρος έχει «δωροδοκήσει» μέλη της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών ή όταν άφηνε να εννοηθεί πως στελέχη των ΑΝΕΛ «εξαγοράστηκαν» για να την ψηφίσουν.

3. Θα έπρεπε να έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του εργολάβου Χ. Καλογρίτσα, ο οποίος ευθέως ισχυρίζεται πως τον έβαλαν μπροστινό στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

4. Θα έπρεπε να έχει κάνει μήνυση και αγωγή στον Μ. Πετσίτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε τις επαφές του με το Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ.

5. Θα έπρεπε να έχει κάνει μήνυση και αγωγή στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωσταντοπούλου, η οποία και τι δεν έχει πει εναντίον του. Από προδότη μέχρι ξεφτιλισμένο.

6. Θα έπρεπε να έχει κάνει μήνυση και αγωγή στον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, που άπλωνε τα χέρια του σε «συντρόφισσες» και όχι να ενδιαφέρεται για την μη αποκάλυψη του μυστικού της σεξουαλικής παρενόχλησης.

7. Θα έπρεπε να έχει κάνει μήνυση και αγωγή σε γνωστό δημοσιογράφο, φίλο του Πανου Καμμένου, όταν διακινούσε πληροφορίες πως τον έσωσαν οι «βατραχάνθρωποι» του πολεμικού ναυτικού κατά την διάρκεια διακοπών του στις εξωτικές Μαλδίβες όταν κινδύνευσε.