Θα επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές; «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, όταν ρωτήθηκε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πράγματι, αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει στην ατζέντα του Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών για τους επόμενους μήνες. Πρόθεση αλλαγής, όμως, υπάρχει και αυτή θα γίνει αργότερα, όταν μετά από διαβουλεύσεις και προσεκτική μελέτη του κάθε σεναρίου θα έχει επιλεγεί ένα από τα δύο επικρατέστερα: Επαναφορά του συστήματος της λίστας ή διατήρηση του σταυρού – που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2014 - αλλά με σπάσιμο της χώρας σε πέντε μεγάλες περιφέρειες.

Η κυβέρνηση εξάλλου έχει δείξει ότι προχωρά σταδιακά και οργανωμένα στην αλλαγή των κανόνων του εκλογικού «παιχνιδιού». Πρώτα, το 2019, ψηφίστηκε με σχεδόν καθολική συναίνεση, από 288 βουλευτές, το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Έπειτα, το 2020, ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές (θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες) που στόχο έχει να διευκολύνει την κυβερνησιμότητα μέσω κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, καταργώντας την απλή αναλογική. Τώρα, το 2021, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και μεταξύ άλλων εξασφαλίζει την πλειοψηφία του εκλεγμένου Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη στα αιρετά όργανα.

Πρίν από τις ευρωεκλογές του 2024

Πολύ πριν τις επόμενες ευρωκάλπες του 2024, θα είναι έτοιμο προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και το νέο σύστημα για τις ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, που ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», απάντησε με τρόπο που δείχνει ότι το ζήτημα απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού: «Από το βάπτισμα της Ελλάδας στις ευρωεκλογές του 1981 έως τις τελευταίες του 2019, έχουν δοκιμαστεί αρκετά μοντέλα, που αφήνουν πίσω τους θετικές και αρνητικές αποτιμήσεις. Το αν είναι καταλληλότερη για την εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και στις ευρωομάδες η λεγόμενη λίστα υποψηφίων ή ο σταυρός προτίμησης είναι μία από τις δημοφιλείς συζητήσεις. Όπως επίσης και αν συμβάλει θετικά για την ανάδειξη ικανών ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην απαιτητική δουλειά του ευρωβουλευτή, η λειτουργία όλης της επικράτειας ως μιας γιγαντιαίας εκλογικής περιφέρειας. Την παρακολουθώ κι εγώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση αλλά ίσως είναι νωρίς να μας απασχολήσει κάτι τέτοιο».