Από το Πρωτοδικείο της Αθήνας αρχίζει η εφαρμογή του συστήματος ηχογράφησης-αποηχογράφησης στα ποινικά δικαστήρια.

 Το νέο σύστημα το οποίο ήδη λειτουργεί στις πολιτικές δίκες παρουσιάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

 Η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, με το οποίο θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία, αρχίζει από τα τριμελή ακροατήρια, τα μικτά ορκωτά δικαστήρια και τα δικαστήρια ανηλίκων του Πρωτοδικείου της Αθήνας και θα επεκταθεί στη συνέχεια στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

 «Με τη εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα.  Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη επισήμανε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης».

Για «σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου.