Σε νέα μετωπική σύγκρουση ήρθαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει πίσω τα πανεπιστήμια σε φοιτητές και καθηγητές, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί για ακραίες πολιτικές.

Οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών εξελίχθηκαν σε ένα εφ όλης της ύλης διάλογο, όπου στο μενού της αντιπαράθεσης εκτός από η ουσία του νομοσχέδιου του Υπ. Παιδείας και οι μεταρρυθμιστικές του ρυθμίσεις, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Λαμπράκης, ο Ελύτης, η ΕΡΤ, ο Big Brother αλλά και οι ειδικοί φρουροί!


Μητσοτάκης για Παιδεία: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες που υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις.

Πρώτον διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή το όριο της οποίας θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Δεύτερον, οδηγούν την ενδιαφερόμενη και τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί.

Τρίτον, θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές προβλέποντας και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Και τέταρτον, στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που εδώ και χρόνια πολιορκεί τα πανεπιστήμιά μας ορίζοντας πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γύρω από αυτό το νομοσχέδιο αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκείνη που επιδιώκει να το δώσει πίσω στους φοιτητές και τους καθηγητές και εκείνη που το θέλει νησίδα στην οποία αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, φέρνει δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη δέσμη αφορά την εισαγωγή και τη φοίτηση και η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

"Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει. Είναι απολύτως σωστό και επιβεβλημένο τα πανεπιστημιακά τμήματα να καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής με ελάχιστο όριο το 8,5 που δίνει καταρχήν εγγύηση ποιότητας. Αυτό δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση που κάνουμε σήμερα πράξη", συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Μνημείο αυταρχισμού το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Κατά την ομιλια του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το νομοσχέδιο «μνημείο αυταρχισμού».

«Εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε». Σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια της χώρας, καθώς 24.000 μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξιά του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε. Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα. Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα σχολεία: «Αφήνετε τα σχολεία χωρίς περισσότερες τάξεις. Δεν δίνετε δεκάρα για τη δημόσια παιδεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία: «Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

Προσωπική επίθεση στον Κ. Ζούλα 

«Αναφερθήκατε στην ΕΡΤ μετα από ένα περιστατικό που δεν έχει ξαναγίνει στην μεταπολίτευση να τοιχοκολλήτε χαρτί στην αίθουσα παραγωγής για το τι φωτογραφίες θα παίξουν ή δε θα παίξουν στο θέμα της Ικαρίας». Μιλάτε εσείς για διευθυντές. Εσείς βάλατε τον δικό σας άνθρωπο τον κ. Ζούλα. Θα ζητήσετε την παραίτηση του κ. Μητσοτακη».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια λέγοντας «Άλλωστε όλα τα ιδιωτικά κανάλια την σπαλέτα την φτιάχνουν με βάση τις διαπιστώσεις που κάνει το γραφείο σας» και ζήτησε ο κ. Τσίπρας «Να κάνουμε μια συμφωνία στη δημόσια τηλεόραση να ορίζονται διοίκηση από ανθρώπους που θα εγκρίνει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Το δέχεστε; Φυσικά όχι», συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός  ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι προκύπτει κι ένα μείζον αξιακό ζήτημα, όχι μόνο εκπαιδευτικό από τη στιγμή που προσφέρεται η δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτούν δωρεάν στα Πανεπιστήμια. «Πιστεύετε ή όχι ότι και οι φοιτητές πρέπει να έχουν κάποιες υποχρεώσεις;» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και αναφορά του κ. Τσίπρα στα κολλέγια. «Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι έχει διακρίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα, αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει κάτι να κάνουμε γι' αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει τον χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε» είπε.

Κλείνοντας τη δεύτερη αυτή τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό,τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που, όπως είπε, είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων» τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Ειδικοί φρουροί 

Απάντηση και στην επίθεση του Α. Τσίπρα αναφορικά με τους ειδικούς φρουρούς έδωσε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος το έργο τους.

«Επικαλείστε κάποια μεμονωμένα περιστατικά ειδικών φρουρών για να απαξιώσετε όλο το σώμα; Ντροπή σας για τα παιδιά που είναι στους δρόμους και φοράνε το εθνόσημο! Ντροπής σας. Αυτά τα παιδιά μας προστατεύουν» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η λεκτική γκάφα Τσίπρα

Στο λεκτικό ατόπημα που υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη για την ανάγκη οι σπουδαστές να επιδιώκουν την αριστεία και να κάνουν καλές σπουδές, μια πρώιμη εκδοχή του συνθήματος αργότερα του ΚΚΕ για τους νέους που πρέπει να είναι πρώτοι στον αγώνα και πρώτοι στις σπουδές.

Σε απάντηση στον πρωθυπουργό για τις αναφορές του στην Νεολαία Λαμπράκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε τα σχόλια- όπως ισχυρίστηκε- του τύπου της Δεξιάς μετά τον εμφύλιο, που αποκαλούσαν- είπε ο κ. Τσίπρας- τους νεολαίους αλήτες με πρησμένα πόδια. Ο Κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία διόρθωσε την αστοχία του Α. Τσίπρα λέγοντας ότι έχει μπερδέψει τις αναφορές του τύπου της ΕΡΕ για "αλήτες" που διαδηλώνουν, με στίχους του Ελύτη "για τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες". Και οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη δεν αναφέρονται φυσικά σε διαδηλωτές του μετεμφυλιακού κράτους, αλλά στους νέους που διαδήλωναν κατά της Γερμανικής κατοχής. «Μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιές ανιστόρητες αναφορές.

ΕΡΤ

«Για την δημόσια τηλεόραση κατηγορήσατε ότι είναι εργαλείο μαύρης προπαγάνδας που κρύβει ειδήσεις κατ εντολή της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις κατηγορίες του Α. Τσίπρα, «Η δημόσια τηλεόραση έχει ανεβάσει τηλεθέαση, τους δείκτες της και προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει πολλούς τηλεθεατές της. Άλλα βρίσκω ενδιαφέρον ότι την κριτική σας. Ότι είναι κομματικό φερέφωνο την εκτοξευτείτε εσείς, εσείς κ. Τσίπρα…; Ο τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είναι υπεύθυνος του κομματικού ομίλου ενημέρωσης. Εσείς μιλάτε; Ποιον κοροϊδεύετε; κάνετε λογοκρισία εσείς που είχατε στην ΕΡΤ την Ακριβοπουλου και τον Καψωχα, εσείς μιλάτε;» συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η «πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα και οι φωτογραφίες από Κεμπριτζ και Οξφόρδη

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του υπερασπίστηκε τους ειδικούς φρουρούς που κατηγόρησε ο Α. Τσίπρας, λέγοντας ντροπής σας. Αυτά τα παιδιά μας προστατεύουν.

Για τις κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα που το χαρακτήρισε big brother κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφίες από 2 κεντρα ελέγχου. Που είναι αυτά κ. Τσιπρα ξέρετε, στο Κεμπριτζ και στην Οξφόρδη. Σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστημια υπάρχει ένοπλη αστυνομία. Σε ποια χωρα του κόσμου υπαρχει αυτή η εικονα που εχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια;