Το κράτος ∆ικαίου επανέρχεται παντού! Η ασφάλεια είναι το βασικό ατοµικό δικαίωµα. Η κυρίαρχη υποχρέωση κάθε ευνοµούµενου κράτους. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε ∆ηµοκρατία. Αυτό είναι προτεραιότητα, είναι δέσµευση. Οπως δέσµευση είναι και η άµεση κατάργηση του Νόµου Παρασκευόπουλου και η άµεση αλλαγή άκρως προβληµατικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκαν µία εβδοµάδα πριν κλείσει η Βουλή.

∆ιατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συµπεριλαµβανοµένων των τροµοκρατών της ‘‘17 Νοέµβρη’’». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 4 Ιουλίου 2019, στην κεντρική του, τότε προεκλογική οµιλία στο Θησείο έδινε ως αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας µια προεκλογική υπόσχεση και προχωρούσε σε µια δέσµευση για τις αλλαγές που θα έφερνε η νέα κυβέρνηση στα θέµατα ασφάλειας και κυρίως στην ποινική αντιµετώπιση της τροµοκρατίας. Είχε προηγηθεί µια θυελλώδης περίοδος, µε επιλογές κοινοβουλευτικής εκτροπής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, µετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές παραδεχόταν ότι δεν είχε τη λαϊκή υποστήριξη και για τον λόγο αυτόν προσέφευγε εκλογές. Αντ’ αυτού, ωστόσο, και µέσα σε κλίµα έντονης κατακραυγής καθυστέρησε τις εκλογές για να εκλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και να περάσει τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας, που επισφράγιζε τις ευεργετικές διατάξεις του λεγόµενου Νόµου Παρασκευόπουλου, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα ακόµα και στον «φαρµακοχέρη της ‘‘17Ν’’» ∆ηµήτρη Κουφοντίνα να θεµελιώσει δικαίωµα καν µέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».

∆ηλαδή παρέπεµπε στον περίφηµο Νόµο Παρασκευόπουλου, ο οποίος στο Αρθρο 105 όριζε ότι «όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια (σ.σ.: χωρίς να κάνει αναφορά σε πλειστάκις ισόβια) µπορούν να υποβάλουν αίτηση υφ’ όρον απόλυσης στα 19 έτη». Πρόκειται για τον περίφηµο νόµο και τις παρατάσεις του, που προέβλεπε σειρά από αδικήµατα για τα οποία εξαιρείτο η εφαρµογή του, όπως ανθρωποκτονίες, εµπορία ανθρώπων, πορνογραφία ανηλίκων, µαστροπεία κ.λπ., όπου δεν επιτρεπόταν η υπό όρους αποφυλάκιση. Σε αυτά δεν εντάχθηκαν(!) ποτέ οι τροµοκρατικές πράξεις.

Με απλά λόγια και µε βάση την αρχή του ευµενέστερου νόµου, για τους καταδικασθέντες πολυϊσοβίτες στην υπόθεση της «17Ν», εφόσον προχωρήσουν σε κατάθεση αιτήµατος για υφ’ όρον απόλυση, θα πρέπει να εφαρµοστούν οι διατάξεις αποφυλάκισης υπό όρους. Οπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης επεξεργάζονται στην παρούσα πλέον φάση την αλλαγή των επίµαχων άρθρων στον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συµµετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συµµετοχή στη «17Ν» µπορεί να θεµελιώσει µέσα στο 2021 δικαίωµα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης υπό όρους. Και όλα αυτά µε την υπογραφή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ποιο είναι όµως το νοµικό πλαίσιο και οι διατάξεις που σύµφωνα και µε την ιστορική εκείνη οµιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συµπεριλαµβανοµένων των τροµοκρατών της «17 Νοέµβρη»; Στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ µία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές και σύµφωνα µε το Αρθρο 105Β (παρ. 6) ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς µπορεί να απολυθεί αν έχει παραµείνει στο κατάστηµα για 20 έτη και, εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραµείνει 25 έτη». Αυτή η διατύπωση αποτελεί τον δήθεν αντίλογο του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού ∆ικαιοσύνης και σηµερινού διευθυντή του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δήθεν αυστηροποίησαν τις διατάξεις. Είναι όµως αυτή η αλήθεια;

Η απάντηση είναι «όχι». Και αυτό διότι στο Αρθρο 465 του ίδιου Π.Κ., ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019, πριν δηλαδή τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ορίζεται ότι «οι διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη µετατροπή της ποινής σε χρηµατική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρµόζονται για πράξεις που τελέστητου Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από τις αλλαγές του 2019.

Σύµφωνα µε αυτές, οι πολυϊσοβίτες στην υπόθεση της «17Ν», µεταξύ αυτών και ο ∆. Κουφοντίνας, µπορούν να ζητήσουν να αποφυλακιστούν µε όρους, εφόσον έχουν συµπληρώσει 19 χρόνια. ∆ηλαδή µέσα στο 2021. Και ενώ την ίδια στιγµή, µε βάση τον προ ΣΥΡΙΖΑ Ποινικό Κώδικα, ένας έγκλειστος που έχει καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια µπορεί να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης µε τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης, µε ηλεκτρονική επιτήρηση, στα 22 χρόνια φυλάκισης, µε τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι πολυϊσοβίτες της «17 Νοέµβρη» µπορούν να υποβάλουν αίτηση και την ίδια στιγµή να αποφυλακισθούν, καθώς το χρονικό όριο για την αποφυλάκιση µε «βραχιολάκι» κατέβηκε στα 16 έτη και παρά τις αλλαγές που έκανε µετά η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να εφαρµοστεί η ευµενέστερη γι’ αυτούς διάταξη.

Για να υποβάλει, όµως, µια τέτοια αίτηση αποφυλάκισης µε «βραχιολάκι» ένας κρατούµενος, τιµωρηµένος µε πολλές φορές ισόβια, θα πρέπει να είναι πρόθυµος να παραµείνει σε κατ’ οίκον περιορισµό. Και αυτό είναι ένα προαπαιτούµενο που δεν µπορεί να αγνοηθεί...


***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ