«Πρόθεση του πρωθυπουργού στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν μια δέσμη μέτρων που θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες διατάξεις ώστε να αντιμετωπιστούν καταχρηστικές συμπεριφορές εξουσίας και σεξουαλικών εκτροπών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης τόνισε πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έπεσε στο κενό.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σε επίπεδο δημόσιας τάξης ενώ αναφερόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε ότι το να ενδίδουμε στις παράνομες απαιτήσεις ενός τρομοκράτη δεν συμβάλει στην εξάρθρωση και την εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Τέλος κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία λένε πως όποιος κάνει απεργία πείνας θα φεύγει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή,
ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός πήγε να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε και απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα αυτό είναι η ύπαρξη καταχρηστικών συμπεριφορών που συνδέονται με τα φαινόμενα εξουσίας και των σεξουαλικών εκτροπών επομένως βαριές συμπεριφορές με πολύ μεγάλη ηθικοκοινωνική απαξία όπως και οι αποπλανήσεις ανηλίκων».

«Εκείνο το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι να προτείνει μια δέσμη μέτρων που θα ενισχύσουν τις ήδη υφιστάμενες διατάξεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα. Αυτό που θα μείνει ως ένα κέρδος πολιτικό είναι αυτό. Ξεκίνησε μια διαδικασία στην οποία υπήρξε πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποδοθούν ευθύνες στην κ. Μενδώνη για την επιλογή Λιγνάδη, αυτός ήταν ο στόχος και να ενοχοποιηθεί αφενός η κ. Μενδώνη να οδηγηθεί στην παραίτησή της και αν δεν οδηγείτο στην παραίτησή της να θεωρηθεί ότι υπάρχει κάλυψη από την πλευρά του πρωθυπουργού και άρα να ενοχοποιηθεί πια ο Πρωθυπουργός. Αυτό ήταν η προσπάθεια που ήθελε να κάνει η Αντιπολίτευση, η προσπάθεια αυτή κατά τη γνώμη μου χθες κατέπεσε στο κενό και απέτυχε πλήρως»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας πήρε απόσταση από την συλλογιστική Πολάκη,
ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν το άκουσα. Άκουσα μια γενική καταγγελία της χυδαιολογίας στο διαδίκτυο αλλά δεν μιλάμε για το διαδίκτυο που σε τελευταία ανάλυση από εκεί παίρνεις εύκολα απόσταση γιατί το διαδίκτυο είναι ανώνυμο, μπαίνει ο καθένας και γράφει ότι να ‘ναι. Από εκεί παίρνεις εύκολα απόσταση από τον Πολάκη πως παίρνεις απόσταση; Η καθαρή κουβέντα είναι εδώ ότι αυτό το αποδοκιμάζεις».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «προφανώς και δεν πιστεύω ότι ξέρατε για το Λιγνάδη όταν τον βάζατε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή» είναι μια έμμεση απόσταση,
ο υπουργός ανέφερε: «Πρέπει να είναι η απόσταση καθαρή και σαφής γιατί ναι δεν ξέρεις για το Λιγνάδη αλλά αφήνεις το ενδεχόμενο να αιωρείται όλη αυτή η φοβερή θεωρία. Για αυτό λεω ότι κατέπεσε η υπόθεση διότι από εκεί που πήγαν να κάνουν μια σύνδεση αλλά η σύνδεση έχει μια προϋπόθεση, για να μπορέσεις να συνδέσεις το Λιγνάδη με την Μενδώνη προϋποθέτει γνώση της Μενδώνη ότι ο Λιγνάδης έκανε αυτά για τα οποία σήμερα κατηγορείται. Αν δεν το βάλεις αυτό ως κεντρικό σημείο της συζήτησης και της απόδειξης εν συνεχεία δεν υπάρχει υπόθεση διότι δεν υπάρχει ευθύνη Μενδώνη».

«
Η κ. Μενδώνη χωρίς να περιμένει την κρίση της δικαστικής αρχής, προ της κρίσεως της δικαστικής αρχής αλλά όταν έχω πλέον μια επώνυμη καταγγελία, δηλαδή ταυτοποιείται ο καταγγέλλον δεν είναι το διαδίκτυο το ανώνυμο, είναι κάποιος ο οποίος λεει «βάζω την υπογραφή που και παίρνω την ευθύνη των λεγομένων μου» αυτή τη χρονική στιγμή χωρίς να περιμένει τη δικαστική κρίση τον οδηγεί σε παραίτηση. Προφανώς στη φάση αυτή δεν υπάρχει κάτι το οποίο πολιτικά μπορεί να της καταλογίσει κανείς. ...Εγώ δεν αναφέρθηκα στο επικοινωνιακό εγώ μιλώ για τους ουσιαστικούς χειρισμούς αλλά οι υπουργοί θα παραιτούνται επειδή έκαναν επικοινωνιακό σφάλμα;», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να μιλήσω για την αθλιότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί από μια υπόθεση η οποία έχει πράγματι ειδεχθείς και απαίσιες πράξεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη το πώς αυτές φτάνουν να καταλογίζονται στον πρωθυπουργό και να υποχωρεί ο κ. Τσίπρας αφού βεβαίως τον φέρνει ενώπιων των ευθυνών του ο Πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του στη Βουλή διότι μέχρι να έρθει στη Βουλή και να τα πούνε και να κοιταχτούνε ο κ. Τσίπρας δεν είχε πάρει καμία απόσταση. Ο κ. Τσίπρας άφησε όλον τον οχετό από τον οποίο αποστασιοποιήθηκε να παίζει επικοινωνιακά όλες εκείνες τις ημέρες, ''απόλυσε'' τον κ. Βαξεβάνη να κάνει αυτά που έκανε, άφησε τον κ. Πολάκη να πει αυτά που είπε, δεν αποστασιοποιήθηκε σε καμία χρονική στιγμή και μόνο όταν τον έφερε ο Πρωθυπουργός να κοιταχτούνε στα μάτια στη Βουλή ξαφνικά τον έπιασε το θεσμικό του», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Κουφοντίνα και αν θα πάρει το ρίσκο η κυβέρνηση σε περίπτωση αποβιώσει ο κ. Κουφοντίνας να δημιουργηθεί ένας ήρωας,
ο κ. Βορίδης επισήμανε: «Οι οπαδοί της τρομοκρατίας ήδη τον έχουν ήρωα. Δεν θα υποτιμήσω καθόλου τη σημασία του να ενεργήσουμε και να δράσουμε όλοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία αλλά και τις ακραίες εκφάνσεις του εξτρεμισμού σε διάφορα επίπεδα. Χρειάζεται πράγματι πολλή και συστηματική δουλειά. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πάρα πολλά σε επίπεδο δημόσιας τάξης, όλη αυτή η προσπάθεια την οποία βλέπετε είναι μια πραγματικότητα μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πολιτικής βίας και του εξτρεμισμού η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάποια σημεία δηλαδή μπορεί αν εχει τη μορφή μιας ηπιότερης βίας όπως είναι οι προπηλακισμοί, όπως είναι οι κακοποιήσεις ή οι ελαφρές σωματικές βλάβες ή μπορεί να παίρνει και πιο ακραία μορφή όπως μπορεί να είναι οι εμπρησμοί, τα γκαζάκια ή ακόμα και οι δολοφονίες».

«Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι χρειάζεται να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι ότι με το να ενδίδουμε στις παράνομες απαιτήσεις ενός καταδικασμένου τρομοκράτη και των οπαδών του δεν συμβάλουμε στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης και της εξάρθρωσης και της εξάλειψης αυτού του φαινομένου της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Ο Κουφοντίνας δεν είναι ότι του έχει στερήσει κάποιος τη σίτιση, είναι ότι ο ίδιος οικειοθελώς αυτό επιλέγει. Από την άλλη μεριά του παρέχονται υπηρεσίες υγείας αυτές που πρέπει και αυτές που ορίζουν οι θεράποντες γιατροί, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο να συζητηθεί», τόνισε ο υπουργός.

«Εκείνο που μας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όποιος κάνει απεργία πείνας και κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας θα φεύγει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας»,
κατέληξε.